ANNONSE
Annonse

Romfolket kastes ut fra Sognsvann nå

De sorte sirklene er fraflyttete leire. Gule sirkler er leire som er i rettsak, mens rød elipse er en ny leirdannelse, i følge Folk er Folk. Foto: Kart/illustrasjon: Folk er Folk

Statsbygg er torsdag i gang med å rydde romleirene på Sognsvann. Flere flatskjermer, kassettspillere og annen elektronikk er funnet i leirene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2013 kl 11:44

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SOGNSVANN: - De er i ferd med å bære søppel ned til veien nå, sier dittOslos reporter på stedet, Øystein Dahl Johansen.

Han forteller at ingen beboere var til stede i den første leiren Statsbygg kom til, da de begynte ryddingen rundt klokka 09 torsdag morgen. Imidlertid skal det ha vært folk der tidligere på morgenen.

- Det ryker fra et bål her, så det har vært folk her før i dag, sier Dahl Johansen.

LES OGSÅ: - Friområdet har blitt et toalett

SE BILDESERIE FRA RYDDING AV ROMLEIREN PÅ SOGNSVANN HER

Nekter å flytte

Statsbygg rydder torsdag flere leire i området. Like utenfor den ene sitter beboer Floria Doret i teltet sitt. Han er en av få beboere som er til stede under utkastelsen, og han nekter å forlate teltet sitt.

- Jeg er en ærlig mann som selger Folk er Folk sitt blad. Jeg forsøpler ikke heller, sier Doret, via Folk er Folks representant, og tolk, Nihai Negrea.

Verken Doret eller Negrea har noen kommentar til at Statsbygg har et rettslig pålegg om å fjerne leiren. Negrea forteller om en fortvilet situasjon for romfolket, som har bodd i leiren.

- Jeg var her oppe i morges, og møtte da mellom 80 og 90 desperate personer med madrasser og soveposer. De vet ikke hvor de skal gå, men håper å finne en annen plass i byen for å sove, sier Negrea.

Politiet forteller at Floria Doret nå har fått to timer på seg til å forlate leiren, hvis ikke vil han bli arrestert.

SE VIDEO FRA UTKASTELSEN HER:

You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

Video: Øystein Dahl Johansen

Fant flatskjermer og støvsugere

Reporter Øystein Dahl Johansen forteller at det er mye ting i leirene, alt fra matvarer til sengetøy og søppel. Det ligger også noen personlige eiendeler på området, blant annet en gitar. Det skal også ligge mye elektronisk utstyr i området, blant annet flatskjermer, kassettspillere og støvsugere.

Personene som bodde i leiren skal ha blitt varslet om utkastelsen. Blant annet henger det plakater i området som forklarer at Statsbygg vil rydde tomten i dag.

SE INTERVJU MED FOLK ER FOLK HER:

You need a browser that can handle Iframes to be able to view this page.

Video: Øystein Dahl Johansen

Anke ble forkastet

Det var i september at Statsbygg første gang fikk rettens medhold i at leiren kunne fjernes. Imidlertid ble kjennelsen anket til lagmannsretten av romfolket selv.

Men i slutten av oktober forkastet lagmannsretten anken fra romfolket, og dermed kunne Statsbygg rydde leiren med loven i hånd.

- Vi har nå fått en bekreftelse i rettssystemet på at området ikke kan benyttes til permanent bosetning, men skal være til allmenn bruk, sa kommunikasjonsdirektør i Statsbygg Hege Njaa Aschim til dittOslo.no den gangen.

LES OGSÅ:

Romfolket: - Så lenge det er lov å komme til Norge så vil vi gjøre det

- Fengslene vil bli fulle av romfolk

- Det som er igjen er søppel

Seksjonssjef hos Namsfogden, Anne Stenhamar Engebu forteller at de nå er på området for å iverksette kjennelsen fra 4. september. Namsfogden fikk beskjed 11. november om å at denne skulle fullbyrdes, og ga beboerne beskjed for én uke siden.

Beboerne skal også da ha fått beskjed om å ta med seg alt av personlige eiendeler.

- Namsfogden legger til grunn at alle beboerne har tatt med seg eiendelene sine. Det som er igjen her er søppel, sier Engebu.

BLE VARSLET: Romfolket har i én uke blitt varslet om utkastelsen - riktignok på norsk. Foto: Øystein Dahl Johansen

Statsbygg har engasjert ryddemannskaper som torsdag formiddag er i gang med å rydde området.

SE BILDER FRA UTKASTELSEN AV ROMFOLKET PÅ SOGNSVANN HER

Bor ikke leiren - blir likevel fjernet

Engebu forteller at Floria Doret, som nekter å flytte fra teltet sitt, ikke er en del av området som er rammet av kjennelsen. Likevel vil han bli arrestert om han ikke fjerner seg.

Doret bor på Statsbygg eiendom, men ettersom han ikke er en del av de etablerte leirene, vil politiet ta over saken.

På spørsmål om Namsfogden har noen tanker om hva romfolket, som har bodd i leiren, skal gjøre nå, svarer Engebu følgende:

- Det har vi ikke noe synspunkt på. Vi har iverksatt kjennelsen, og har vurdert momenter fra begge parter.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse