Romfolket vil ikke flytte fra Sognsvann

Mener de har rett på beskyttelse.

ROMFOLKETS BESKYTTER: Sekretær i Folk er Folk, Bjønnulv Evenrud. Arkivfoto

Statsbygg vil anmelde romfolket dersom de ikke fjerner seg fra Sognsvann. Romfolket på sin side mener de har rett på rettslig beskyttelse.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.07.2012 kl 10:55

SOGNSVANN:  Helt siden mars har romfolk bodd i en teltleir på Sognsvann. Ifølge friluftsloven er det lov å sette opp telt og campe i 48 timer på en plass.

- Vi vil begjære tvangsfravikelse. På godt norsk betyr det utkastelse, sier kommunikasjonssjef i Statsbygg, Stig Pettersen.

Han sier at de forholder seg til loven, som sier at en utkastelse ikke kan skje før etter det har gått to uker etter varsel.

- Vi vil gå til namsretten 10. august, sier Pettersen videre.

LES ALT OM ROMFOLKET I OSLO HER

Mener de har retten på sin side

Men romfolket vil ikke gi opp teltplassen med det første. Organisasjonen Folk er Folk har, på vegne av romfolket, går til motangrep. De mener romfolket har krav på rettslig beskyttelse. I et brev til politiet, Byfogden og Statsbygg mener de at Menneskerettighetene står sterkere i denne saken.

- Beboelser, uavhengig om de er i hus eller telt, lovlig eller ikke lovlig etablert, har et sterkt rettsvern både i internasjonalt og norsk lovverk. Det er også en rekke andre rettslige momenter som vil bli klarlagt i løpet av dagen i dag, skriver Bjønnulv Evenrud i en e-post til dittOslo.no.

I brevet står det blant annet:

«Det spiller ingen rolle om beboere lovlig oppholder seg på et sted eller ikke, enhver bør respekteres.»

«At fremgangsmåte i løsning av foreliggende konflikt mellom interessene må følge retningslinjer i Friluftsloven, Forvaltningsloven og artikkel 8 i Europeisk Traktat for Menneskerettigheter.»

Ingen ny utfordring

For tiden bor det mellom femti og hundre personer i telteieren på Sognsvann. Det finnes flere teltleire i byen. I sommer har romfolket satt opp leire både i Sofienbergparken og på Årvoll.

Debatten rundt romleirene har herjet i sommer, men det er på ingen måte noen ny debatt, eller en ny utfordring.

LES OGSÅ: - Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

Romfolket har lenge levd i slumliknende forhold i byen. DittOslo.no tok opp saken i fjor og beskrev forholdene romfolket lever i.

En rekke personer tok den gangen til orde for å bedre forholdene for romfolket, som i mange tiår har vært forfulgt i hele Europa. Blant annet uttalte Jahn Otto Johansen at han mener stigmatiseringen og trakasseringen av romfolket i Oslo i dag minner om holdninger fra nazismen.

Per i dag antar man at et par tusen romfolk oppholder seg i byen. Mange bor i leire rundt om i byen, mens andre bor på gata. Men fortsatt har verken norske myndigheter eller romfolket selv noen løsning på utfordringene rundt deres opphold i Oslo.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

  • Informasjonskapsler ("cookies") i din nettleser
  • Teknisk info på servere
  • Brukerinformasjon i databaser

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

  • Noe teknisk informasjon som IP-adresse og nettleser lagres i webserveren sine logger. Denne tekniske informasjonen spares i 180 dager, og er nødvendig for at tjenesten skal fungere og for å ivareta sikkerheten. Disse dataene utleveres aldri til hverken avisens ansatte eller tredjeparter.
  • Google Analytics teller sidevisninger for å opprettholde en besøksstatistikk. Denne informasjonen er anonymisert og kan ikke brukes for å spore deg.
  • Enkelte tredjepartstjenester som nedlastede skrittyper og script kan logge din IP-adresse og annen informasjon på eksterne servere.
  • En informasjonskapsel settes for å identifisere deg som bruker mens du surfer på nettsidene. Denne slettes når du lukker nettleseren din, eller senest etter 360 minutter med inaktivitet.

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

  • Navn, adresse og annen kontaktinformasjon du selv oppgir i registreringsprosessen. Disse data er lagret frem til du sletter din brukerkonto.
  • Informasjon om abonnementet ditt, f.eks. når det ble kjøpt, hvordan det ble betalt, noen få sifre fra ditt kredittkort, abonnementets varighet og hvilket abonnement du har. Disse data lagres i 90 dager etter at abonnementet er utløpt eller til brukerontoen slettes.

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon