Romfolket vil ikke flytte fra Sognsvann

Mener de har rett på beskyttelse.

ROMFOLKETS BESKYTTER: Sekretær i Folk er Folk, Bjønnulv Evenrud. Arkivfoto

Statsbygg vil anmelde romfolket dersom de ikke fjerner seg fra Sognsvann. Romfolket på sin side mener de har rett på rettslig beskyttelse.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2012 kl 10:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

TELTOPPLÆRING: Tidligere i år lærte romfolket hvordan de skulle sette opp telt. Arkivfoto

SOGNSVANN:  Helt siden mars har romfolk bodd i en teltleir på Sognsvann. Ifølge friluftsloven er det lov å sette opp telt og campe i 48 timer på en plass.

- Vi vil begjære tvangsfravikelse. På godt norsk betyr det utkastelse, sier kommunikasjonssjef i Statsbygg, Stig Pettersen.

Han sier at de forholder seg til loven, som sier at en utkastelse ikke kan skje før etter det har gått to uker etter varsel.

- Vi vil gå til namsretten 10. august, sier Pettersen videre.

LES ALT OM ROMFOLKET I OSLO HER

Mener de har retten på sin side

Men romfolket vil ikke gi opp teltplassen med det første. Organisasjonen Folk er Folk har, på vegne av romfolket, går til motangrep. De mener romfolket har krav på rettslig beskyttelse. I et brev til politiet, Byfogden og Statsbygg mener de at Menneskerettighetene står sterkere i denne saken.

- Beboelser, uavhengig om de er i hus eller telt, lovlig eller ikke lovlig etablert, har et sterkt rettsvern både i internasjonalt og norsk lovverk. Det er også en rekke andre rettslige momenter som vil bli klarlagt i løpet av dagen i dag, skriver Bjønnulv Evenrud i en e-post til dittOslo.no.

I brevet står det blant annet:

«Det spiller ingen rolle om beboere lovlig oppholder seg på et sted eller ikke, enhver bør respekteres.»

«At fremgangsmåte i løsning av foreliggende konflikt mellom interessene må følge retningslinjer i Friluftsloven, Forvaltningsloven og artikkel 8 i Europeisk Traktat for Menneskerettigheter.»

Ingen ny utfordring

For tiden bor det mellom femti og hundre personer i telteieren på Sognsvann. Det finnes flere teltleire i byen. I sommer har romfolket satt opp leire både i Sofienbergparken og på Årvoll.

Debatten rundt romleirene har herjet i sommer, men det er på ingen måte noen ny debatt, eller en ny utfordring.

LES OGSÅ: - Vi får heller godta en smekk på fingeren fra EU

Romfolket har lenge levd i slumliknende forhold i byen. DittOslo.no tok opp saken i fjor og beskrev forholdene romfolket lever i.

En rekke personer tok den gangen til orde for å bedre forholdene for romfolket, som i mange tiår har vært forfulgt i hele Europa. Blant annet uttalte Jahn Otto Johansen at han mener stigmatiseringen og trakasseringen av romfolket i Oslo i dag minner om holdninger fra nazismen.

Per i dag antar man at et par tusen romfolk oppholder seg i byen. Mange bor i leire rundt om i byen, mens andre bor på gata. Men fortsatt har verken norske myndigheter eller romfolket selv noen løsning på utfordringene rundt deres opphold i Oslo.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse