ANNONSE
Annonse

Helgens matoppskrift

Rull deg en middag

CHEF: Sølvvinner både i Bocuse d´or og Global Chef Challenge. Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke".

Italienerne er eksperter på å skape nye retter ved å varme opp igjen mat som er blitt til overs.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2008 kl 10:45

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Ricotta er et stjerneeksempel: Ikke så utbredt i Norge ennå, selv om cottage cheese så vidt jeg vet har omtrent den samme framgangsmåten. Ricotta betyr "kokt igjen" – og dét er nettopp hva man gjør.

Etter at man har skilt en melk for å bruke den i osteproduksjon, sitter man igjen med mysen. Denne blir stående til syrning et døgn, før den igjen blir varmet forsiktig opp til kokepunktet.

Proteinrestene danner til slutt en snerk som taes opp og rennes av. Dette er ricotta, som i teorien altså ikke er noen ost.

Ricotta brukes til en rekke klassiske retter, fra søt ricotta pie til ricotta lasagne. Selv bruker jeg den ofte på pizza, samt i omeletter, terter og kaker.

Ricotta smaker syrlig og litt søtt, rett og slett som melken den er laget av.

Konsistensen er morsom: Litt som en grov rømme, bare ikke så fet. Fordi den er så mager, er ricotta blitt en favoritt blant kroppsbyggere og andre som er bevisste på ernæring.

Du bør kunne finne en boks eller to på lur i velassorterte dagligvarebutikker. Men hvorfor ikke heller prøve å lage ricotta selv?

Det finnes mange nettsteder med gode råd å dele, og på Make Ricotta-Cheese finner du en utførlig beskrivelse både i tekst og bilder.

Dagens rett er en italiensk klassiker kalt rotollo. Rotollo betyr rull, og retten er supergøy å lage for alle oss som elsker å rulle og pakke inn ting. Deigen er vanlig pastadeig. Ricotta og spinat dominerer fyllet, som er kremet og utrolig smaksrikt, og holdes fint på plass av pastalagene.

Siden nærmer seg jul, må jeg også få tipse om "corniottes" – en ricotta-basert dessert som kan bli en fin avrunding på julemiddagen:

Start med å kjevle ut en søt mørdeig, skjær til 8x8 cm kvadrater, legg på en skje med frisk fiken-marmelade og ricotta som er sukret og smakt til med vanilje.

Pensle med egg i kantene og trykk sammen som en hatt, hjørne mot hjørne. Stekes i ovnen på 200 grader i 10 minutter, dryss med melis og servér med vaniljeis.

Oppskrift

Rotollo di spinachi

Ingredienser:

1 egg

4 eggeplommer

180 g mel

litt salt

200 g ricotta

300 g fersk spinat, renset og tørket

1 fedd knust hvitløk

1 ss smør

salt og pepper

3 ss revet parmesan

8 plommetomater, delt i to

eller 20 kvisttomater, delt i to og bakt i ovnen på 110 grader i ca 30 minutter (kun toppet med noen dråper olivenolje, salt, pepper og litt sukker)

Framgangsmåte:

I en food processor kjør sammen egg, mel og salt. Pakk deigen i film og la hvile 20 minutter. Kjevle den ut til et rektangel på melet bord til ca 2-3 mm tykkelse (litt tykkere enn til lasagna).

Spinaten freses raskt i en panne med smør og hvitløk, krydres.

Spre ricotta og og spinat utover pastaarket, krydre med salt, pepper og dryss parmesan over. Rull stramt sammen som en pølse, pensle med litt eggeplomme akkurat i skjøten. Rull i aluminiumsfolie eller clingfilm smurt med litt olje.

Legg rullen i kokende vann og la den småputre i om lag 25 minutter. Ta ut, la hvile 5 minutter før den skjæres i skiver.

Legg på fat og anrett med tomater og revet parmesan over (Tradisjonelt blir rotolloen gratinert med en fyldig tomatsaus og ost).

Server med god olivenolje og brød til. Sunt, lett, godt og relativt enkelt!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.