Helgens matoppskrift: Rull deg en middag

CHEF: Sølvvinner både i Bocuse d´or og Global Chef Challenge. Ti år på kokkelandslaget. Medeier av kokkekollektivet Flavours. Aktuell med kokeboken" Mat og drikke".

Italienerne er eksperter på å skape nye retter ved å varme opp igjen mat som er blitt til overs.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.10.2008 kl 10:45

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

RULL: Rotollo betyr rull, og retten er supergøy å lage for alle oss som elsker å rulle og pakke inn ting

Ricotta er et stjerneeksempel: Ikke så utbredt i Norge ennå, selv om cottage cheese så vidt jeg vet har omtrent den samme framgangsmåten. Ricotta betyr "kokt igjen" – og dét er nettopp hva man gjør.

Etter at man har skilt en melk for å bruke den i osteproduksjon, sitter man igjen med mysen. Denne blir stående til syrning et døgn, før den igjen blir varmet forsiktig opp til kokepunktet.

Proteinrestene danner til slutt en snerk som taes opp og rennes av. Dette er ricotta, som i teorien altså ikke er noen ost.

Ricotta brukes til en rekke klassiske retter, fra søt ricotta pie til ricotta lasagne. Selv bruker jeg den ofte på pizza, samt i omeletter, terter og kaker.

Ricotta smaker syrlig og litt søtt, rett og slett som melken den er laget av.

Konsistensen er morsom: Litt som en grov rømme, bare ikke så fet. Fordi den er så mager, er ricotta blitt en favoritt blant kroppsbyggere og andre som er bevisste på ernæring.

Du bør kunne finne en boks eller to på lur i velassorterte dagligvarebutikker. Men hvorfor ikke heller prøve å lage ricotta selv?

Det finnes mange nettsteder med gode råd å dele, og på Make Ricotta-Cheese finner du en utførlig beskrivelse både i tekst og bilder.

Dagens rett er en italiensk klassiker kalt rotollo. Rotollo betyr rull, og retten er supergøy å lage for alle oss som elsker å rulle og pakke inn ting. Deigen er vanlig pastadeig. Ricotta og spinat dominerer fyllet, som er kremet og utrolig smaksrikt, og holdes fint på plass av pastalagene.

Siden nærmer seg jul, må jeg også få tipse om "corniottes" – en ricotta-basert dessert som kan bli en fin avrunding på julemiddagen:

Start med å kjevle ut en søt mørdeig, skjær til 8x8 cm kvadrater, legg på en skje med frisk fiken-marmelade og ricotta som er sukret og smakt til med vanilje.

Pensle med egg i kantene og trykk sammen som en hatt, hjørne mot hjørne. Stekes i ovnen på 200 grader i 10 minutter, dryss med melis og servér med vaniljeis.

Oppskrift

Rotollo di spinachi

Ingredienser:

1 egg

4 eggeplommer

180 g mel

litt salt

200 g ricotta

300 g fersk spinat, renset og tørket

1 fedd knust hvitløk

1 ss smør

salt og pepper

3 ss revet parmesan

8 plommetomater, delt i to

eller 20 kvisttomater, delt i to og bakt i ovnen på 110 grader i ca 30 minutter (kun toppet med noen dråper olivenolje, salt, pepper og litt sukker)

Framgangsmåte:

I en food processor kjør sammen egg, mel og salt. Pakk deigen i film og la hvile 20 minutter. Kjevle den ut til et rektangel på melet bord til ca 2-3 mm tykkelse (litt tykkere enn til lasagna).

Spinaten freses raskt i en panne med smør og hvitløk, krydres.

Spre ricotta og og spinat utover pastaarket, krydre med salt, pepper og dryss parmesan over. Rull stramt sammen som en pølse, pensle med litt eggeplomme akkurat i skjøten. Rull i aluminiumsfolie eller clingfilm smurt med litt olje.

Legg rullen i kokende vann og la den småputre i om lag 25 minutter. Ta ut, la hvile 5 minutter før den skjæres i skiver.

Legg på fat og anrett med tomater og revet parmesan over (Tradisjonelt blir rotolloen gratinert med en fyldig tomatsaus og ost).

Server med god olivenolje og brød til. Sunt, lett, godt og relativt enkelt!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse