ANNONSE
Annonse

Ruskontakt om narkobruk blant ungdom: – Det er en betydelig økning

Ruskontakt og prosjektleder for bydelens Ut av tåka, Erlend Helland, ved Trikkehallen på Kjelsås. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

Bydel Nordre Akers ruskontakt bekrefter at flere unge trenger hjelp med rusmisbruk. Rektor ved Blindern videregående skole vil ha synlig politi, og forteller at skolen har tett dialog med politiet. 

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.11.2017 kl 15:39

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: Politiførstebetjent Johan Benitez ved Ungdomsavsnittet på Majorstuen politistasjon fortalte nylig i Nordre Aker Budstikke om hvordan de opplever rusbruken blant ungdom i Oslo vest.

– Omfanget er urovekkende, sa Benitez. Ungdomsavsnittet på Majorstuen har ansvar for bydelene Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern og Frogner.

For kort tid siden skrev Nordre Aker Budstikke om narkotikaomsetning i tilknytning til et ungdomsmiljø ved Tåsen, som også var under kartlegging og oppfølging av politiet og Bydel Nordre Aker.

Men dette er langt fra unikt, ifølge politiet, som mener den stadig tilbakevendende legaliseringsdebatten har deler av skylden.

– Dessverre lener nok mange unge seg på de som får slippe til i media og populærkulturen, som ufarliggjør bruken av hasj og marihuana. Vår etterforskning avdekker at det er urovekkende mye mye hasj- og marihuanabruk blant unge i Oslo, også i skoletiden ved de videregående skolene. Skolene har blitt fristeder for bruk, kjøp og salg av narkotika, sa Benitez.

Johan Benitez ved ungdomsavvsnittet på Majorstuen politistasjon. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Terskelen for å prøve har blitt mye lavere

Prosjektleder for «Ut av tåka», og ruskonsulent for barn og unge i Bydel Nordre Aker, Erlend Helland, bekrefter at det politiet forteller om, er noe av det han hører om i møte med ungdom i Nordre Aker.

– Antallet for dem jeg hjelper med rusproblematikk stiger for hvert år, det er en betydelig økning. Og vi merker at det har skjedd noe med terskelen for å prøve hasj og marihuana, den har blitt mye lavere.

Ifølge politiet forgår bruk, kjøp og salg av narkotika også i skoletida. Dette hører også Helland om i samtale med ungdommer.

– Mer normalisert

– Men jeg jobber jo direkte med ungdom som er brukere, og de er naturlig i et brukermiljø – med generelt flere rundt dem som også bruker narkotika. Men også unge som ikke ruser seg, forteller selv, til meg, at de også opplever at det er flere som prøver cannabis, og flere som fortsetter med det. Slik jeg erfarer gjennom mitt arbeid og kontakt direkte med ungdom, er røyking av cannabis og hasj blitt mer normalisert blant de unge, og i større grad sosialt akseptert enn tidligere, sier Helland.
 
Han jobber mest med og opp mot brukere som er i alderen 15-22 år, de fleste 16- til 18-åringer. Men har også yngre brukere, ned i 14-årsalderen.
 
– Vi prøver å få de unge til å tenke nøye gjennom de valgene de tar. Å utvikle et rusproblem i ung alder kan ha svært uheldige konsekvenser for de unges liv og fremtid.

– Når man snakker om dette er det likevel viktig å ikke dra all ungdom over ett. Det er jo ikke slik at alle ungdommer ruser seg eller utvikler et problem med rus. Men at det er en økning i bruk blant unge, og at de som prøver er yngre enn før, er min opplevelse basert på antall ungdom jeg hjelper og i samtale med ungdom selv, sier Helland.

LES OGSÅ: Gutt (17): – Uten Ut av Tåka og Erlend hadde jeg sikkert røyka fortsatt. Jeg ga faen og brydde meg ikke

NOVA-undersøkelsen Ung i Oslo fra 2015 viste at 24 prosent av 3. klassingene på videregående i Nordre Aker hadde prøvd hasj eller marihuana. Der gikk det også fram at bruken av cannabis var høyere i de vestlige bydelene enn den var i Oslo øst. 2015-tallene er imidlertid allerede gamle, nye Ungdata-tall er etter det Nordre Aker Budstikke kjenner til klare i 2018.

Helland presenterer bydelens tall over ungdom som har vært innom Ut av Tåka:

  • I 2016 mottok 35 ungdommer hjelp gjennom prosjektet. Av disse fikk 21 oppfølging over tid.
  • I 2017 er det per dags dato 56 ungdommer som har mottatt eller mottar hjelp gjennom prosjektet. Av disse mottar 36 oppfølging over tid.
  • 16 ungdommer overlapper fra 2016 til 2017. Noen av ungdommene er ikke bydelsungdom, men går på bydelens videregående skoler.

 

Vært tilfeller ved skolen

Rektor Hege Haugland ved ved Blindern videregående skole, en av de videregående skolene i Oslo vest, som samarbeider med politiet på Majorstuen, forteller at det har vært tilfeller av mistanke om bruk av hasj i skoletiden.

Blindern videregående skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP/ARKIV

– Det har vært et par hendelser denne høsten. I disse tilfellene er politiet varslet. Skole og politi har tett dialog. Tilkalling ved konkret mistanke er én ting, men også det å ha synlig politi i området er viktig, sier hun og viser til at det er mange elever i området på Ullevål.

Foruten Bindern vgs., ligger også Etterstad vgs. avdeling Ullevål i Sognsveien 80, og på Ullevaal stadion holder Heltberg private gymnas til.

Haugland understreker at skolen tar rusproblematikken i bydelen alvorlig.

– Den er omfattende, og den berører våre ungdommer. Som skole skal vi jobbe forebyggende for å fremme god og sunn ungdomstid. Skolen har en egen handlingsplan for rusforebyggende arbeid. Den er nylig revidert i henhold til de erfaringene vi får fra politi, ruskonsulent, Skolehelsetjenesten, SaLTo, rådgivere, og miljøarbeider.

LES OGSÅ: «Petter»: – Lettere å få tak i hasj, enn alkohol: Mange utrolig naive foreldre der ute

Rus-utfordring inn i relevante fag

Hun forteller videre at den nye reviderte handlingsplanen også legger opp til at rus, sammen med andre alvorlige utfordringer ungdom møter, tas inn i relevante fag.

– For slik å bevisstgjøre ungdom, og styrke holdninger og mot til å si nei. Vi vurderer hele tiden nye og bedre måter å nå ut til elever og foreldre på. Vi hadde senest 21. oktober et større temamøte på skolen, åpent foreldremøte, om ungdomstid og skole. Her ble skolens arbeid med ungdom presentert, ruskonsulent i bydelen og Skolehelsetjenesten var til stede og redegjorde for sitt arbeid og sine møter med ungdommen, sier rektoren.

Skolen har også en plan for forebyggende informasjon til alle elever – klassevis og i enkelt-samtaler – plan for informasjon i foreldremøter og på skolens hjemmeside.

– Foreldre er også et viktig tiltak. Også vi som skole ser at arbeidet med foreldre stadig må bli bedre og tettere angående utfordringer knyttet til rus. Foreldre må bevisstgjøres med tanke på egen ungdom, og foreldre må varsle skolen umiddelbart ved mistanke, oppfordrer rektoren.  

Haugland forteller også at skolen jobber systematisk med relevante data som gir innsikt i de unges liv. Slik som den årlige Elevundersøkelsen, NOVAs store ungdomsundersøkelse Ung i Oslo, Folkehelseinstituttets data og videre til skolens erfaringer og tilhørende instanser – som Skolehelsetjenesten, SaLTo, bydelen og ruskonsulenten.

SaLTo

SaLTo er Oslopolitiet og Oslo kommunes samarbeidsorgan for å forebygge rusbruk blant barn og unge. Nordre Akers SaLTo-kordinator, Pia Fossum, skriver i en mail til Nordre Aker Budstikke at det de erfarer gjennom SaLTo-nettverket, bekrefter noe av det politiet sier.

Det jobbes kontinuerlig med å ha fokus på tematikken, gjennom kompetanseheving, foredrag, informasjon om de ulike tiltakene, og hvordan man kan jobbe forebyggende med dette, ifølge Fossum.

Videre at holdningsarbeid er viktig i dette arbeidet, og snakke med barnet om rus, enten du er en fagperson, foreldrer eller en trygg voksen.

LES OGSÅ: Kommentar: «Legaliseringsbølge som ikke kan forebygges»

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.