ANNONSE
Annonse

Så mye eiendomsskatt betaler vi i Nordre Aker

58,7 prosent av alle eiendommer i Nordre Aker blir ilagt eiendomsskatt. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP (ILLUSTRASJONSFOTO)

Over halvparten av alle eiendommer i bydelen blir beskattet. Og bare to steder betaler de inn mer enn her.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: De siste ukene har boligeiere i Oslo mottat brev fra eiendomskattekontoret om hvor mye de må betale i eiendomsskatt.

De aller fleste i hovedstaden slipper unna den nyinnførte skatten. Men slik er det ikke i Nordre Aker. Her blir 7843 – eller 58,7 prosent av alle eiendommer – ilagt eiendomsskatt. For Oslo totalt er andelen bare 32,2 prosent.

Det er bare i Vestre Aker (70 prosent), Nordstrand (64 prosent) og Ullern (59,1 prosent) at flere eiendommer blir skattlagt.

39 millioner kroner

Når det gjelder kroner og øre, skal Nordre Akers boligeiere ut med i alt 39 millioner eiendomsskattekroner i 2016. Og her har vi bare to bydeler foran oss: Frogner med 51,2 millioner og Vestre Aker med 61,3 millioner kroner.

Nordre Akers 39 millioner utgjør 14,6 prosent av den totale andelen eiendomsskatt som skal kreves inn i Oslo. (Tilsammen skal nesten 266,6 millioner kroner inn i eiendomsskatt i 2016).

Nesten 5000 kroner i snitt

For dem som skal betale eiendomsskatt blir skatten i snitt på 4781 kroner. Skatten innfases i 2016 med en sats på 2 promille, og et bunnfradrag på 4 millioner kroner. Det er såpass høyt at det i valgkampen ble satt spørsmålstegn ved lovligheten av å kalle dette en eiendomsskatt, skriver Dagsavisen.

Hver av dem som må betale i Nordre Aker, må i snitt ut med 4973 kroner for sin eiendom.

Høyest gjennomsnittsbetaling er det boligeiere i Bydel Grünerløkka som må ut med, nemlig 7338 kroner (gjennomsnittet blant dem som skal betale). Dette er til gjengjeld bydelen der færrest skal betale: 7 prosent av eiendommene blir beskattet.

Flere bydeler ligger over Nordre Aker når det gjelder gjennomsnittsbeløp som skal innbetales for hver av dem som skal betale: Gamle Oslo (5612 kroner), Sagenen (5586 kroner), Frogner (5040 kroner) og Vestre Aker (5910 kroner).

Tilsvarende er beløpet lavest i Søndre Nordstrand (1485 kroner), Grorud (1540 kroner) og Stovner (1578 kroner).

LES OGSÅ: Boliger selges dyrt i Nordre Aker: Går millioner over takst

Barnehager og eldreomsorg

Finansbyråd Robert Steen (Ap), her fra et besøk hos Oslo Tech i Forskningsparken, tidligere i år. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Til Dagsavisen har finansbyråd Robert Steen (Ap) forklart hvorfor Oslo kommune nå innfører eiendomsskatten:

– Oslo er en stor by med mange utfordringer. Vi har de lengste barnehagekøene og vi trenger å løfte eldreomsorgen. Disse pengene skal gå til dette.

Kritikk fra Høyre

Eiendomsskatten, som Arbeiderpartiet og deres samarbeidspartier gikk til valg på, var et tema som fikk mye oppmerksomhet i valgkampen, og møtte sterk kritikk fra borgerlig side.

Debatten gikk også i Nordre Aker Budstikke. Høyrepolitiker Kristoffer Gustavsen fra Grefsen kritiserte at halvparten av alle boliger i Nordre Aker ville få eiendomsskatt.

Til dette svarte daværende byrådslederkandidat Raymond Johansen (Ap) imidlertid at de fleste ville merke svært lite til eiendomsskatten.

Hva mener folk?

I et Nettavisen-intervju blir finansbyråd Robert Steen spurt om hva han tenker om kritikken som har kommet mot eiendomsskatten.

– Det lurer jeg også på om er et riktig bilde. Jeg sitter her og opplever at det ikke har vært så mye reaksjoner. Den største overraskelsen etter at vi har sendt ut kravene, er at det har vært lite overraskelser og lite henvendelser rundt dette. Jeg tror folk er villige til å bidra noe mer om pengene brukes på en fornuftig måte, sier Steen til Nettavisen.

MER BOLIG I NORDRE AKER:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse