Så mye har din bolig falt i pris

Ferske tall fra Eiendomsmeglerbransjen viser at boligprisene har falt kraftig i juli. Så langt i år har prisutviklingen gått tregere enn på flere år.

BOLIGMARKEDET: Prisene har falt på alle typer boliger i juli, men leilighetsprisene har holdt seg best. Det er ikke uvanlig at det selges mest leiligheter i de stille sommermånedene.I Oslo har det blitt solgt flest boliger i landet. Foto: Nina Schyberg Olsen

Ferske tall fra Eiendomsmeglerbransjen viser at boligprisene har falt kraftig i juli. Bransjen vil avvente med å konkludere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.08.2013 kl 14:25

OSLO: Boligprisene for juli var 2,1 prosent lavere enn i juni. Boligprisene er nå 3,9 prosent høyere enn i juli 2012, og 5,7 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

LES OGSÅ: Denne eiendommen er til salgs for 34 millioner

Prisene på eneboliger falt med 2,5 prosent fra juni, og var 7,7 prosent høyere enn i juli 2012.

Prisene på delte boliger falt med 3,7 prosent fra juni, og var 5,1 prosent høyere enn i juli 2012.

Prisene på leiligheter falt med 1,2 prosent fra juni, og var 2,9 prosent høyere enn i juli 2012.

- Prisfall på bruktboliger i juli er som forventet og er i tråd med den naturlige sesongutviklingen. Feriemåneden preges av lavere aktivitet og få nye boliger ut for salg, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og legger til:

 - Prisnedgangen i juli er likevel noe sterkere enn vi har sett de senere årene.

Stille sommermåned

Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), tror på en positiv utvikling i de første høstmånedene.

- Vi vil likevel avvente med å trekke de store konklusjonene om hvor boligmarkedet er på vei før vi ser hvordan august blir. Signaler om lavere renter kan påvirke boligmarkedet, og valgresultatet kan også få konsekvenser på boligmarkedet, sier han.

- Tolvmånedersveksten på 3,9 prosent er den laveste vi har sett på flere år, og bekrefter tendensen vi har sett i flere måneder med avtagende prisvekst i boligmarkedet. Vi ser konturene av et mer normalisert boligmarked, der det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Dreyer.

LES OGSÅ: - Boligkjøperne tar ikke sommerferie

Regionale forskjeller

Salgsvolumet i juli måned er omtrent på samme nivå som i fjor. Det er likevel store forskjeller regionalt, der spesielt Oslo og Stavanger skiller seg ut med høy aktivitet med henholdsvis 20,2 prosent og 11,9 prosent flere solgte boliger enn i juli 2012.

I Oslo er gjennomsnittsprisen for en bolig nå 44.600 kroner. Det er en prisnedgang på 2,1 prosent på en måned.

- Rapporter fra våre meglere tilsier at varelageret av bruktboliger vil øke betydelig de neste ukene, mange nye boliger vil bli lagt ut for salg etter sommerferien, sier Dreyer.

LES OGSÅ:

Frykter nytt depositumskrav til ramme studenter

Synnøves (67) kommunale leilighet økte med 4000 kroner i måneden

Her kommer 130 nye leiligheter i hjertet av Lambertseter

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon