Så mye har din bolig falt i pris

Ferske tall fra Eiendomsmeglerbransjen viser at boligprisene har falt kraftig i juli. Så langt i år har prisutviklingen gått tregere enn på flere år.

BOLIGMARKEDET: Prisene har falt på alle typer boliger i juli, men leilighetsprisene har holdt seg best. Det er ikke uvanlig at det selges mest leiligheter i de stille sommermånedene.I Oslo har det blitt solgt flest boliger i landet. Foto: Nina Schyberg Olsen

Ferske tall fra Eiendomsmeglerbransjen viser at boligprisene har falt kraftig i juli. Bransjen vil avvente med å konkludere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.08.2013 kl 14:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Boligprisene for juli var 2,1 prosent lavere enn i juni. Boligprisene er nå 3,9 prosent høyere enn i juli 2012, og 5,7 prosent høyere enn gjennomsnittsprisen for 2012.

LES OGSÅ: Denne eiendommen er til salgs for 34 millioner

Prisene på eneboliger falt med 2,5 prosent fra juni, og var 7,7 prosent høyere enn i juli 2012.

Prisene på delte boliger falt med 3,7 prosent fra juni, og var 5,1 prosent høyere enn i juli 2012.

Prisene på leiligheter falt med 1,2 prosent fra juni, og var 2,9 prosent høyere enn i juli 2012.

- Prisfall på bruktboliger i juli er som forventet og er i tråd med den naturlige sesongutviklingen. Feriemåneden preges av lavere aktivitet og få nye boliger ut for salg, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og legger til:

 - Prisnedgangen i juli er likevel noe sterkere enn vi har sett de senere årene.

Stille sommermåned

Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), tror på en positiv utvikling i de første høstmånedene.

- Vi vil likevel avvente med å trekke de store konklusjonene om hvor boligmarkedet er på vei før vi ser hvordan august blir. Signaler om lavere renter kan påvirke boligmarkedet, og valgresultatet kan også få konsekvenser på boligmarkedet, sier han.

- Tolvmånedersveksten på 3,9 prosent er den laveste vi har sett på flere år, og bekrefter tendensen vi har sett i flere måneder med avtagende prisvekst i boligmarkedet. Vi ser konturene av et mer normalisert boligmarked, der det er god balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Dreyer.

LES OGSÅ: - Boligkjøperne tar ikke sommerferie

Regionale forskjeller

Salgsvolumet i juli måned er omtrent på samme nivå som i fjor. Det er likevel store forskjeller regionalt, der spesielt Oslo og Stavanger skiller seg ut med høy aktivitet med henholdsvis 20,2 prosent og 11,9 prosent flere solgte boliger enn i juli 2012.

I Oslo er gjennomsnittsprisen for en bolig nå 44.600 kroner. Det er en prisnedgang på 2,1 prosent på en måned.

- Rapporter fra våre meglere tilsier at varelageret av bruktboliger vil øke betydelig de neste ukene, mange nye boliger vil bli lagt ut for salg etter sommerferien, sier Dreyer.

LES OGSÅ:

Frykter nytt depositumskrav til ramme studenter

Synnøves (67) kommunale leilighet økte med 4000 kroner i måneden

Her kommer 130 nye leiligheter i hjertet av Lambertseter

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse