ANNONSE
Annonse

Saken er biff

Biff er på folkemunne en skikkelig "harry" rett, særlig hvis du legger til "bærné og påmmfri". Jeg dypt uenig.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 19.09.2008 kl 11:15

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE
Annonse

Fra tid til annen kan smaken av kjøtt begynne å likne på en religiøs opplevelse.

I går spiste jeg en helt spesiell ku. Rasen kalles Wagyu, og i dette tilfellet var den fra Amerika. Wagyu er mest kjent fra Japan. Den går gjerne under navn som Kobe-biff eller Matsusaka-biff, alt etter hvilket sted den kommer fra.

Wagyu-rasen er meget spesiell og dyrene blir behandlet på en måte andre kuer kun kan misunne dem. For eksempel blir Matsusaka-biff utelukkende laget av unge kviger som blir foret med tofu og hvete, de får også øl for å øke appetitten. Kvigene blir massert med risvin og tatt med på ettermiddagsturer.

Resultatet er et kjøtt som ser mer ut som en feit dansk salami enn kjøtt slik vi vanligvis kjenner det. Metoden er svært omstridt og kun tillatt i enkelte land. Prisen vil du nok ikke vite.

Japansk wagyu er ikke mulig å oppdrive i Norge, men den australske og den amerikanske ligger på 1300 kiloen i butikken. Disse er bra, begge to, selv om de ikke kan sammenliknes med den ekstremt fete japanske varianten. Og tar man prisen i betraktning, ville jeg nok heller valgt norsk rødt fe.

Det finnes nemlig kjempebra norsk kjøtt, også. Du må gjerne grave litt i kjøttdisken, siden sorteringen ofte ikke er hva den burde være. Eller så kan du gjøre som oss:

Bestille fra en egen slakter du har bedt om å sortere ut de kjøttstykkene som har best marmorering. For det er dét det handler om, fordelingen av fett og muskler. Mer fett gir mer smak, mørere kjøtt og saftigere resultat.

Folk som er ihuga miljøforkjempere, har begynt å avstå fra biff på tallerkenen. Dessverre er kyr store forurensere, der de fiser og raper rein metangass. Det skjer en gjæringsprosess i magene deres når de spiser gress.

Nå jobbes det med å utvikle fôrtyper som kan gi mindre gass, og som den kugale gourmeten jeg er, håper jeg de lykkes med dette!

Biff er på folkemunne en skikkelig "harry" rett, særlig hvis du legger til "bærné og påmfri". Her er jeg selvsagt dypt uenig, og det vil du også være om du prøver deg på ukens oppskrift.

Denne retten er en klassiker hvor den rosastekte biffen får selskap av saftige og søte grillede tomater, luftig smør med smak av oliven, mens kronen på verket er crispy løkringer som knaser i munnen.

Oppskrift

Biff à la Campione

Ingredienser:

4 biffer a 150-180 gram

Kvernet havsalt

Nykvernet sort pepper

4 store modne tomater

1 løk i skiver/ringer rullet i mel

50 g mel

10 g potetmel

1 ss bakepulver

litt salt

ca 90 g øl

3 ss oliven uten stein

1 ss kapers

3 ansjos

½ hvitløksfedd

1 ss olivenolje

150 g smør

1 ss hk gressløk

salt og pepper

Framgangsmåte:

Start med smøret. Oliven, hvitløk, kapers, ansjos kjøres i en mikser eller hakkes med oljen. Romtemperert smør piskes luftig i en mikser, tilsett olivenmiksen. Smakes til med salt, pepper og gressløk.

Biffen krydres med salt og pepper, grilles skikkelig på begge sider i en grillpanne. Etterstek i ovnen på 160 grader i ca 10 minutter, litt avhengig av tykkelsen. Kjenn med et fingertrykk, den skal ha litt motstand ellers er den rå. La hvile et kvarter før den skjæres opp.

Mel, potetmel, salt og bakepulver røres sammen med ølet, skal være som en tynn vaffelrøre i konsistensen. Dupp de melede løkringene i røren og frityrstek i en kjele med solsikkeolje på 180 grader.

Tomatene deles i to pensles med litt olivenolje før de grilles i varm grillpanne, krydre med salt og pepper.

Server biffene på tallerken, legg på tomater og tapenadesmør, løkringer på toppen, fine urter som basilkum og estragon haes rundt.

#Av Tom-Victor Gausdal

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.