Lady Gaga: Sammenlignes med Madonna

BRAKSUKSESS: Lady Gaga er blitt superstjerne på rekordtid. Hun er utropt til den nye popprinsessen og sammenlignes med Madonna. (Alle foto: Universal)

Lady Gaga er like utagerende, sexfiksert, ukonvensjonell, hardtarbeidende og smart som sitt eldre motstykke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.07.2009 kl 11:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

IMAGE ER ALT: Lady Gaga har stålkontroll over musikk, show og klær. Popstjernens oppsiktsvekkende garderobe skaffer henne overskrifter verden over.

Se bildet større

ELSKER DRAMA. Sangerinnen synes det er morsomt å blande teateralske antrekk og popmusikk. Hun har David Bowie som en av sine store inspirasjonskilder.

Se bildet større

ARVINGEN: Samtidig som Madonna går på scenen i Valle Hovin torsdag kveld, entrer Lady Gaga Sentrum Scene.

Rolling Stone har for lengst utropt henne til den nye popprinsessen.

— Hun kan minne veldig mye om Madonna, de opererer på omtrent samme måte. Og karrierene deres har mange likhetstrekk.

— De er begge streetsmarte trendsettere som går sine egne veier, sier Cecilie Asker, musikkjournalist som er aktuell med boka "Madonna", den første biografien om superstjernen på norsk.

— Men det er vanskelig å spå hvor stor Lady Gaga kommer til å bli. Likevel er jeg helt sikker på at hun kommer til å vare en god stund.

— Og man skal huske på at ingen trodde Madonna kom til å holde på i 25 år, da hun ga ut sitt første album.

Queen Ga Ga

Det spørs om ikke Lady Gaga (som har stjålet navnet sitt fra Queen-låta "Radio Ga Ga") er en verdig arvtaker.

For Stefani Joanne Angelina Germanotta, som hun egentlig heter, er noe så sjeldent som en popstjerne som har gjort alt på egen hånd. Hun skriver låtene, hun synger, og hun har også skapt sitt eget image.

— Ingen kan styre media, men Lady Gaga greier det til en viss grad likevel. Mediene skriver nøyaktig det hun vil at de skal skrive, og det er imponerende.

— Det er også morsomt å se at 25 år etter Madonna, blir verden fremdeles provosert av jenter med mye selvtillit.

— I begynnelsen avfeide jeg Lady Gaga som en plagsom syngedame, men hun har utvilsomt mye mer å fare med enn det man i utgangspunktet skulle tro. Dette er en dame med en plan, sier Asker.

Jobbet seg opp

Et frisk pust med andre ord, særlig i en verden hvor de fleste nye popstjerner enten blir til på realityshow og i sangkonkurranser på TV, eller plukkes ut fra modellkataloger av kyniske plateprodusenter.

Men Lady Gagas suksess er resultat av godt, gammeldags blodslit.

— Jeg spilte på hver eneste lugubre klubb i New York, og jeg mislyktes på hver eneste lugubre klubb i New York, skriver Lady Gaga på sin hjemmeside.

— Men jeg lærte også hvordan man overlever, og hvorfor man feiler. Etter hvert skjønte jeg hvem jeg var som sanger og artist. Og jeg har jobbet forferdelig hardt.

Målet var alltid å bli superstjerne, det er ingen tilfeldighet at debutplata hennes heter "The Fame" (berømmelsen).

— Platen handler om at hvem som helst kan late som de er berømte. Jeg pleide å gå nedover gata som om jeg var en superstjerne, selv om jeg var et null, sier Lady Gaga.

Det er bare fire år siden hun levde en anonym tilværelse i en sliten leilighet på Manhattans Lower East Side, og drømte om å bli stjerne.

Men på den tiden var hennes eneste publikum den jenta hun så i speilet. Da pleide Lady Gaga å kjøpe kokain, bli høy og sitte timevis og fikse hår og sminke. Når hun ble nykter igjen, startet hun hele prosessen på nytt.

— Det var ganske sykt. Men samtidig var det i disse stundene jeg følte meg selvsikker og som en stjerne. Noen ganger savner jeg de øyeblikkene, sier hun til Rolling Stone.

Norgesvenn

Nå kan hun trøste seg med at hun er en ekte stjerne. Hun har solgt imponerende 10 millioner singler og 2,3 millioner album. Hun topper alle hitlister, og låtene "Poker Face" og "Just dance" er ihjelspilt på både radio og MTV.

Videoen til "Poker Face" er for øvrig regissert av norske Ray Kay, og det er ikke Lady Gagas eneste link til Norge.

Blant annet har hun kjøpt hårpynt av den norske designeren Fam Irvoll, og hun eier smykker signert Celine Engelstad.

Lady Gaga har uttalt til magasinet Massiv at hun elsker Norge fordi det er et sånt "magisk sted".

— Madonna hadde et oppheng på Sverige, men nå er det Norge som er hipt, så det passer jo bra, humrer Cecilie Asker.

30. juli avlegger Lady Gaga Norge et besøk. Da spiller hun på Sentrum Scene i Oslo. Forvent utagerende dekadense (teksten til "Just dance" kan minne mistenkelig om en tekstmelding noen har sendt deg i fylla en sen lørdagskveld) og sjokkerende antrekk.

Det er jo tross alt varemerkene hennes. For som hun sier:

— Min plan er å forandre verden, en paljett av gangen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse