Ny utstilling åpner i morgen: Sanatoriebarn utsatt for overgrep på Grefsen

Utstillingen "Vonde minner" handler om barn som ble utsatt for overgrep på tuberkolosesanitorier. Bildet er et utsnitt som viser Grefsen barnesantorium, en del av Grefsen Folkesanatorium. Bygningen huser i dag Sanatoriet barnehage.

I morgen åpner utstillingen "Vonde minner" på Teknisk Museum, som dokumenterer overgrep mot barn, blant annet på Grefsen barnesanatorium, på 50-tallet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.10.2008 kl 09:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
KJELSÅS/ GREFSEN: Utstillingen "Vonde minner" handler om barn som ble utsatt for tvang i form av reiming, innesperring og tvangsforing, blant annet på Grefsen barnesanitorium.

– Hot Spot-utstillingen er medisinhistorie og lokalhistorie på en radikalt ny måte. To modige mennesker velger å dele vonde barndomsminner fra helsevesenet med oss alle, sier prosjektleder Ellen Lange ved Nasjonalt medisinsk museum. Hun mener at utstillingen er personlig, vond og tankevekkende.

50 års taushet brytes

Rundt 10 000 barn var underlagt tuberkulosebehandling. Einar Måseide og Arild Sømo er utstillingens hovedpersoner.

Først nå, 50 år etter oppholdet på sanatoriet, makter de å fortelle sin historie.

Måseide og Sømo var tuberkulosepasienter ved Grefsen barnesanatorium på 1950-tallet. Måseide kom dit som 6-åring og var isolert på sanatoriet i 20 måneder. Sømo kom dit da han var fem og måtte bli der i 15 måneder. Begge ble utsatt for overgrep av ulike slag, i tillegg til at de i alle disse månedene var totalt atskilt fra sine foreldre.

Et sterkt gjensyn med barndommens mareritt

4. juni 2008 kom Sømo og Måseide for første gang tilbake til bygningen der de var innesperret i et behandlingsregime preget av tvang og jerndisiplin. Nasjonalt medisinsk museum var med for å dokumentere gjensynet og bygningen.

Filmen om møtet med det som i dag er Sanatoriet barnehage, ble for sterk til å havne i et arkiv, og er i stedet blitt et sentralt dokument i denne utstillingen.

"Vonde minner" åpnes av historiker og forfatter Dag Skogheim, som blant annet gjennomført over to hundre intervjuer med pasienter, ansatte og pårørende i sitt arbeid med å dokumentere tuberkulosens historie i Norge.

Utstillingen "Vonde minner" åpner på Teknisk Museum i morgen fredag klokken 11.00, og varer til og med 21. desember.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse