Sånn lagrer kommunen 100.000 kroners kunst!

VM-elgen av kunstneren Nils Aas funnet!

Elgen ligger foreløpig nede for telling, men kanskje blir skjebnen snar ten annen.

Her har kommunen "lagret" VM-elgen fra 1982, av den kjente kunstneren Nils Aas. - Hårreisende! sier Henning Lystad ved Nils Aas kunstverksted.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.03.2012 kl 15:47

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

OPPREIST: På lille Gratishaugen i Holmenkollen står ihvertfall den ene VM-elgen oppreist - laget av Knut Aas. FOTO: Sikiforeningen

Se bildet større

vm-elgen: Her ligger antageligvis Norges dyreste elg - VM-elgen fra ski-VM 1982 , og laget av kunstneren Nils Aas.

OSLO: Kunstneren Nils Aas (1933 - 2004) lagde to store treelger som mesterskaps-symboler til Oslo kommune og Ski VM i Oslo, i 1982. Men elgene "råtnet på rot", og ble etter noen år hugget ned av kommunen. Kunstneren,som døde i 2004, ble etter det avisen kjenner til veldig skuffet over at kunstverkene bare ble hugget ned, og det ble bestemt at kommunen skulle bestille nye elger - elgekopier fra samme Splitkonfabrikk, med bistand fra Nils Aas.

En på lille Gratishaugen

Så ble gjort, og for noen år siden kom elgene tilbake til Oslo. Den ene står i dag på lille Gratishaugen i Holmenkollen, mens den andre ble lagret av kommunen - i påvente av at Midtstuen og "nye" Holmenkollen blir ferdig ombygget. Etter det avisen kjenner til kostet de nye kunstkopiene ihvertfall opp mot 100.000 kroner per stykk - kanskje mer.

Hvor ble det av elgen?

NRK skrev også om VM-elgene i fjor, men da visste ingen hvor det egentlig var blitt av Midstuelgen. Var den stukket til skogs?

Men nå er Midtstuelgen lokalisert - liggende ute i snøen på en lagringsplass som kommunen og bymiljøetaten disponerer.

Skiforeningen tar tak

- Mellomlagringen kunne helt sikkert blitt tatt hånd om annerledes, men "VM-elgen" er jo vant til å stå ute. Vi får håpe den fortsatt er i akseptabel stand, slik at den kan settes opp når anlegget i Midtstuen blir ferdig i løpet av sommeren, sier assisterende generalsekretær i Skiforeningen, Steinar Eidaker.

Han forteller videre at befaring ble foretatt sommeren 2011, blant annet sammen med Økaw arkitekter, for å se på ny elgeplassering, og ny plassering blir ifølge Eidaker ved Midtstutjernet.

- Men det gjenstår fortsatt en del arbeider med landskap og arena før dette blir gjort, sier Eidaker, og forsikrer at elgens videre skjebne blir tatt hånd om.

- Skiforeningen sammen med Oslo kommune skal nå sørge for at saken nå blir tatt tak i, og at VM elgen blir tatt hånd om på en god måte, ifølge Eidaker.

Kommunen bekrefter også at det er selveste VM-elgen som ligger nede for telling - siden 2008, ifølge kommunen..

- Hvordan den har blitt lagret slik, eller hvorfor ingen visste hvor den var i fjor, har jeg ikke funnet ut av - dette er lenge siden, og før "min tid" i Holmenkollprosjektet. I ettertid kan man jo godt si at den kunne vært lagret på en bedre måte, sier avdelingsdirektør for Holmenkollen Nasjonalanlegg siden nyttår, Knut Kristiansen.

- Hårreisende og håpløst!

Daglig leder ved Nils Aas kunstverksted er ikke spesielt imponert over Oslo kommunes kunstlagring.

- Hårreisende og håpløst! Man behandler uansett ikke kunstverk på denne måten, og respektløst overfor kunstneren. Elgen burde vært lagret på sokkel - og på en forsvarlig måte!, sier Lystad.

Sønnen til Nils Aas, Atle Aas, reagerer også.

-  Bare veldig trist å se VM-elgen ligge slik, og at kommunen ikke er mer sitt ansvar bevisst i forhold til kunstverk de selv eier!, sier han.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse