Sånn lagrer kommunen 100.000 kroners kunst!

VM-elgen av kunstneren Nils Aas funnet!

Elgen ligger foreløpig nede for telling, men kanskje blir skjebnen snar ten annen.

Her har kommunen "lagret" VM-elgen fra 1982, av den kjente kunstneren Nils Aas. - Hårreisende! sier Henning Lystad ved Nils Aas kunstverksted.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2012 kl 15:47

OSLO: Kunstneren Nils Aas (1933 - 2004) lagde to store treelger som mesterskaps-symboler til Oslo kommune og Ski VM i Oslo, i 1982. Men elgene "råtnet på rot", og ble etter noen år hugget ned av kommunen. Kunstneren,som døde i 2004, ble etter det avisen kjenner til veldig skuffet over at kunstverkene bare ble hugget ned, og det ble bestemt at kommunen skulle bestille nye elger - elgekopier fra samme Splitkonfabrikk, med bistand fra Nils Aas.

En på lille Gratishaugen

Så ble gjort, og for noen år siden kom elgene tilbake til Oslo. Den ene står i dag på lille Gratishaugen i Holmenkollen, mens den andre ble lagret av kommunen - i påvente av at Midtstuen og "nye" Holmenkollen blir ferdig ombygget. Etter det avisen kjenner til kostet de nye kunstkopiene ihvertfall opp mot 100.000 kroner per stykk - kanskje mer.

Hvor ble det av elgen?

NRK skrev også om VM-elgene i fjor, men da visste ingen hvor det egentlig var blitt av Midstuelgen. Var den stukket til skogs?

Men nå er Midtstuelgen lokalisert - liggende ute i snøen på en lagringsplass som kommunen og bymiljøetaten disponerer.

Skiforeningen tar tak

- Mellomlagringen kunne helt sikkert blitt tatt hånd om annerledes, men "VM-elgen" er jo vant til å stå ute. Vi får håpe den fortsatt er i akseptabel stand, slik at den kan settes opp når anlegget i Midtstuen blir ferdig i løpet av sommeren, sier assisterende generalsekretær i Skiforeningen, Steinar Eidaker.

Han forteller videre at befaring ble foretatt sommeren 2011, blant annet sammen med Økaw arkitekter, for å se på ny elgeplassering, og ny plassering blir ifølge Eidaker ved Midtstutjernet.

- Men det gjenstår fortsatt en del arbeider med landskap og arena før dette blir gjort, sier Eidaker, og forsikrer at elgens videre skjebne blir tatt hånd om.

- Skiforeningen sammen med Oslo kommune skal nå sørge for at saken nå blir tatt tak i, og at VM elgen blir tatt hånd om på en god måte, ifølge Eidaker.

Kommunen bekrefter også at det er selveste VM-elgen som ligger nede for telling - siden 2008, ifølge kommunen..

- Hvordan den har blitt lagret slik, eller hvorfor ingen visste hvor den var i fjor, har jeg ikke funnet ut av - dette er lenge siden, og før "min tid" i Holmenkollprosjektet. I ettertid kan man jo godt si at den kunne vært lagret på en bedre måte, sier avdelingsdirektør for Holmenkollen Nasjonalanlegg siden nyttår, Knut Kristiansen.

- Hårreisende og håpløst!

Daglig leder ved Nils Aas kunstverksted er ikke spesielt imponert over Oslo kommunes kunstlagring.

- Hårreisende og håpløst! Man behandler uansett ikke kunstverk på denne måten, og respektløst overfor kunstneren. Elgen burde vært lagret på sokkel - og på en forsvarlig måte!, sier Lystad.

Sønnen til Nils Aas, Atle Aas, reagerer også.

-  Bare veldig trist å se VM-elgen ligge slik, og at kommunen ikke er mer sitt ansvar bevisst i forhold til kunstverk de selv eier!, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...