Se fårikålpolitiets beste tips og triks

Fårikål-politiet fra Matprat, representert ved Even Nordahl og Benedicte Siland, reiser i dag rundt til både studenter og eldre i sin Opel Olympia for å fortelle om Norges nasjonalrett fårikål. FOTO: MINA HAUGLI

De patruljerte også fårikålen på Ullevål Hageby seniorsenter, og den bestod.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.09.2017 kl 15:26

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ULLEVÅL HAGEBY: I dag er det fårikålens dag, og det markerte de blant annet på Ullevål Hageby Seniorsenter.

Rundt 20 eldre samlet seg i ettermiddag til et festmåltid, nemlig Norges nasjonalrett; fårikål. Mens de satt tilbords, kom også fårikålpolitiet fra Matprat innom.

– Vi har vært innom kokken på kjøkkenet, og fårikålen ser og lukter helt super ut. Så den ble godkjent, og det er bare å glede seg til å smake, sier Even Nordahl fra Matprat, opplysningskontoret for melk og kjøtt.

Se bildet større

Fårikålpolitiet sjekker at både fårikålen lukter og ser bra ut. På Ullevål Hageby seniorsenter ble det ingen forenklede forelegg fra fårikålpolitiet i dag. FOTO: MINA HAUGLI

Matprat fortalte de eldre om fårikålen som ble kåret til Norges nasjonalrett i 1972, om ulike måter å lage fårikål på og ikke minst hva som er den riktige måten å gjøre det på.

LES OGSÅ: Trenger du skyss? Helt ny buss kjører deg omver 67 år fra dør til dør for kun prisen av en Ruter-billett!

Den rette oppskriften

Ifølge Fårikålpolitiet er det fem ingredienser som skal til for å lage fårikål på den rette måten.

– Det er de to urnorske ingrediensene, kål og lam, hele pepper som flyter, salt og vann. Ellers i landet ser man flere varianter, men det er denne som vi mener er den rette. Man skal ikke ha jevning, mel, eller knust pepper, og ei heller pepperholder. Det skal være hele pepperkorn som flyter! ifølge Nordahl.

Se bildet større

De eldre som tok turen til Ullevål Hageby seniorsenter i dag fikk høre mer om fårikålens historie av Matprat sin fårikålpoliti-patrulje. FOTO: MINA HAUGLI

Han røper også et par tips og triks:

– Det viktigste er å la fårikålen koke lenge nok. Mellom 2 og 3 timer, og gjerne spise den først dagen etter, oppvarmet. Da smaker den best. I tillegg er det viktig å ikke ha i for mye vann, for da blir det fårikålsuppe, sier han.

LES OGSÅ: Er du sprek pensjonist med litt for mye fritid? Nå kan du få «jobb»: Evigunge på hjul søker frivillige syklister

Smakte deilig

De besøkende gledet seg til å smake fårikålen, og synes dagens var spesielt god.

– Den smakte kjempedeilig! Det var litt mer vann i den, enn jeg pleier å bruke, forteller Hulda Jarlfonn, som har spist fårikål hvert år siden hun var liten.

Den nye daglige lederen ved senteret uttrykte at hun gledet seg til dagens arrangement.

– Vi synes det er stas at fårikålpolitiet i år ønsket å ta turen til oss på Damplassen, og håper på mye liv og røre, og, selvsagt, et nydelig måltid, sa daglig leder ved seniorsenteret, Karina Nummedal Shandiz, i forkant av arrangementet.

Se bildet større

Første bordsetting ved Ullevål Hageby seniorsenter synes fårikålen smakte veldig godt. FOTO: MINA HAUGLI

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse