Se fårikålpolitiets beste tips og triks

Fårikål-politiet fra Matprat, representert ved Even Nordahl og Benedicte Siland, reiser i dag rundt til både studenter og eldre i sin Opel Olympia for å fortelle om Norges nasjonalrett fårikål. Foto: MINA HAUGLI

De patruljerte også fårikålen på Ullevål Hageby seniorsenter, og den bestod.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.09.2017 kl 15:26

ULLEVÅL HAGEBY: I dag er det fårikålens dag, og det markerte de blant annet på Ullevål Hageby Seniorsenter.

Rundt 20 eldre samlet seg i ettermiddag til et festmåltid, nemlig Norges nasjonalrett; fårikål. Mens de satt tilbords, kom også fårikålpolitiet fra Matprat innom.

– Vi har vært innom kokken på kjøkkenet, og fårikålen ser og lukter helt super ut. Så den ble godkjent, og det er bare å glede seg til å smake, sier Even Nordahl fra Matprat, opplysningskontoret for melk og kjøtt.

Fårikålpolitiet sjekker at både fårikålen lukter og ser bra ut. På Ullevål Hageby seniorsenter ble det ingen forenklede forelegg fra fårikålpolitiet i dag. Foto: MINA HAUGLI

Matprat fortalte de eldre om fårikålen som ble kåret til Norges nasjonalrett i 1972, om ulike måter å lage fårikål på og ikke minst hva som er den riktige måten å gjøre det på.

LES OGSÅ: Trenger du skyss? Helt ny buss kjører deg omver 67 år fra dør til dør for kun prisen av en Ruter-billett!

Den rette oppskriften

Ifølge Fårikålpolitiet er det fem ingredienser som skal til for å lage fårikål på den rette måten.

– Det er de to urnorske ingrediensene, kål og lam, hele pepper som flyter, salt og vann. Ellers i landet ser man flere varianter, men det er denne som vi mener er den rette. Man skal ikke ha jevning, mel, eller knust pepper, og ei heller pepperholder. Det skal være hele pepperkorn som flyter! ifølge Nordahl.

De eldre som tok turen til Ullevål Hageby seniorsenter i dag fikk høre mer om fårikålens historie av Matprat sin fårikålpoliti-patrulje. Foto: MINA HAUGLI

Han røper også et par tips og triks:

– Det viktigste er å la fårikålen koke lenge nok. Mellom 2 og 3 timer, og gjerne spise den først dagen etter, oppvarmet. Da smaker den best. I tillegg er det viktig å ikke ha i for mye vann, for da blir det fårikålsuppe, sier han.

LES OGSÅ: Er du sprek pensjonist med litt for mye fritid? Nå kan du få «jobb»: Evigunge på hjul søker frivillige syklister

Smakte deilig

De besøkende gledet seg til å smake fårikålen, og synes dagens var spesielt god.

– Den smakte kjempedeilig! Det var litt mer vann i den, enn jeg pleier å bruke, forteller Hulda Jarlfonn, som har spist fårikål hvert år siden hun var liten.

Den nye daglige lederen ved senteret uttrykte at hun gledet seg til dagens arrangement.

– Vi synes det er stas at fårikålpolitiet i år ønsket å ta turen til oss på Damplassen, og håper på mye liv og røre, og, selvsagt, et nydelig måltid, sa daglig leder ved seniorsenteret, Karina Nummedal Shandiz, i forkant av arrangementet.

Første bordsetting ved Ullevål Hageby seniorsenter synes fårikålen smakte veldig godt. Foto: MINA HAUGLI

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...