ANNONSE
Annonse

Se hvor flott det har blitt på Rønningen folkehøgskole!

Nye internater med hotellromstandard, nye undervisningslokaler, dansesaler, flerbrukshall og treningssenter. Etter to år som byggeplass åpnet «nye» Rønningen dørene. Ikke rart det første kullet fra 1969 har lyst til å flytte tilbake. Se bildene her!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2017 kl 11:27

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

KJELSÅS: Visste du at KFUK-KFUM kjøpte Maridalens Turisthotell allerede i 1917? Gjennom årenes løp har organisasjonen brukt eiendommen som utfartssted for ungdomsforeninger, husmorskole, sportskapell, bibel- og sekretærskole, handelsskole og senter for ledertrening.

I 1969 startet det aller første kullet med folkehøgskole-elever på Rønningen, i Myrerskogveien 54.

Lang ferd mot ny skole

I dag er Rønningen Oslos eneste folkehøgskole, og den er svært populær. Søndag ble det markert at to års byggeperiode er avsluttet. Planene om å revitalisere folkehøgskolens bygningsmasse, tok form allerede for ni år siden. Rektor Svein Harsten har stått ved roret gjennom hele ferden, og i helgen var han mannen som smilte bredest.

Fornøyd: Rektor Svein Harsten. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Har det ikke blitt flott? spør han når Nordre Aker Budstikke gratulerer med dagen.

Han forteller om to år med omfattende anleggsarbeid, og skryter uhemmet av elevene som har bodd og levd midt oppi det. Årets kull reiste hjem for to uker siden, men rakk akkurat å kjenne på følelsen av å få bo i helt nye internatrom.

Nye bygg

Hovedbygget (U-bygget) har fått en nye etasje med internat, og idrettsbane. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det gamle internatbygget er revet, og et nytt har reist seg bak den gamle Herregården. Hovedbygget (U-bygget) har fått en ny etasje, med internatrom, og ny fasade. Ny kunstgressbane er bygget, og under den en flunkende ny, og stor, flerbrukshall, med tilliggende dansesaler, moderne treningssenter og klasserom.

Den staselige, røde sveitservillaen (kalles «Rønna»), som er det opprinnelige Maridalens Tursithotell, har fått en ansiktsløftning. Her holder kunstfagene til.

Herregården, det gamle røde bygget mellom det nye internatet og hovedbygget, er også pusset opp. Her holder blant annet Ten Sing Norway til, og det er undervisningslokaler. Salen der det i gamledager ble holdt gudstjenester, skal vokalklassen bruke. I den øverste etasjen er internatet for stipendiatene.

Det nye internatbygget med 71 rom. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Flotte internatrom

Folkehøgskolen har fått 180 nye sengeplasser i enkelt- og dobbeltrom, med bad. Det er ingenting som skiller gangene og rommene fra standarden på et hotell. På omvisning i fjerde etasje i det nye internatet møter vi en gruppe elever fra det første Rønningen-kullet i 1969.

Utsikt fra et av internatrommene. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Det er fantastisk hva de har fått til. Det har blitt så flott, smiler damene.

– Men det viser jo hvor fort tiden går. Det er 48 år siden vi gikk her, og da var det topp moderne og veldig fint. Nå var det utdatert, sier Guro Rødeseike Yndestad.

I 1969 gikk det rykter om hvor flott Rønningen folkehøgskole var. Det fikk elevene merke når de møtte folk utenfor skolen.

1969-kullet: Anne Grethe Træsttun, Guro Rødeseike Yndestad, Juliane Smith Wergeland, Ann-Mari Hollender (var finsk utvekslingstudent) og Ann Lisbeth H. Skodde var noen av dem som hadde tatt turen tilbake. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Og vi hadde egen nøkkel. Vi måtte være inne til 22.30, men hadde stor frihet. Det var noe helt nytt den gangen, som mange vi møtte var skeptiske til, sier Ann Lisbeth H. Skodde.

– Det er fint å se at Rønningen folkehøgskole fortsatt er nytenkende, og er helt "up to date", akkurat slik den var for snart femti år siden, legger Yndestad til.

– Frister det å ta et år til, når dere ser hvordan det har blitt?

– Ja, absolutt! De burde lage et tilbud til oss som er pensjonister, ler damene på vei ut.

Blir litt til

Det er flere som fristes av mer enn ett år på Rønningen. Skolen har flere stipendiater, elever som blir igjen et år etter at de selv har vært elever, for å bidra i undervisningen.

Trives: Kristine Slokvik fra Hamar, og Kjell Magnus Flølo fra Stavanger har tilbrakt et ekstra år på Rønningen, som stipendiater. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Rønningen er et godt sted å være. Det er et trygt og godt miljø, sier Kjell Magnus Flølo og Kristine Slokvik. De to er i ferd med å avslutte sitt andre år på Rønningen. Ett som elev, og ett som stipendiat.

– Det har vært en utfording gjennom byggeperioden, men ledelsen har taklet det veldig bra, sier Flølo, som oppsummerer tiden på folkehøgskolen som «lærerik, givende og spennende».

– Man kommer veldig tett på hverandre, og blir som en stor familie, på tvers av linjene, sier Slokvik.

28. mai ble nyåpningen feiret med over 500 gjester. Tidligere elever, venner av skolen, og representanter fra regjeringen og Oslo kommune. Dagen startet med gudstjeneste i Grefsen kirke, før skolen åpnet dørene for alle som ville se. Søndag kveld ble det hele markert med en stor fest i den nye hallen.

LES OGSÅ: I mars satte elevene ved Rønningen folkehøgskole opp musikalen «Polymer». Se bildene fra forestillingen her!

Feiringen startet i Grefsen kirke. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

En stor flerbrukshall er bygget ned i bakken. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Utbyggingen skal ifølge Vårt Land ha kostet 160 millioner kroner, og er delvis finansiert av salg av tomter. Nybygde Kjelsås panorama med 12 leiligheter, ved innkjøringen til skolen, er allerede bygget. I nord skal det bygges 35 rekkehus.

Andreinspektør Ann Kathrin Gloppen var guide for nysgjerige besøkende. Her i Herregården. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Møterommet med treet. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse