ANNONSE
Annonse

Her er neste generasjons mobilnett:

Se hvor raskt 4G er

RASKT: Vi har fått demonstrert neste generasjons mobilnett i Norge. Og det går lynraskt!

Med 4G kan du laste ned musikkfiler på noen sekunder.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 22.06.2009 kl 09:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

AMOBIL.NO:

— Slik jeg ser det vil vanlig bredbånd blir overflødig når 4G-nettet er oppe, sier Vegard Kjenner, fungerende produktdirektør i Netcom.

Og hastighetene er faktiske imponerende. Når Netcom er ferdig skal du kunne laste ned hele 100 Mbps, noe som er langt raskere enn de fleste plugger i veggene hjemme.

WEB-TV: Se hvor raskt 4G er

Løsningen som Amobil fikk demonstrert hadde imidlertid "bare" en hastighet på 50 Mbps, men det er likevel omtrent fem til ti ganger raskere enn vanlige bredbåndslinjer. Til sammenligning har dagens super-3G-nett 7,2 Mbps makshastighet i de mest sentrale områder, og 3,6 Mbps de fleste andre steder der det er dekning.

For eksempel tok det bare et fåtall sekunder å laste ned en musikkfil, og det var ingen problemer å spille av videoer i HD-kvalitet fra internett i sanntid. Dette er imponerende.

Les også: Netcom bygger 4G i Oslo

4G gir flere fordeler

Det Netcom kaller den fjerde generasjons mobilnett er LTE, som er en videreutvikling av dagens super-3G-nett (HSPA). Den nye teknologien gir flere fordeler enn bare raskere hastighet.

Blant annet blir det lettere å bygge ut høyere kapasitet. I dagens super-3G-nett har det vært kapasitetsproblemer mange steder, mens LTE enkelt forklart gir plass til flere brukere per basestasjon.

GUIDE: Hva er egentlig 4G?

Alt dette høres jo ganske fantastisk ut. Det vi imidlertid ikke har fått noe informasjon om ennå, er prisene. I første omgang kommer du trolig kun til å ha mulighet til å surfe på 4G via egne mobilt bredbånd-abonnementer og med egne modemer du stikker inn i USB-porten på PC-en.

Netcom tar sikte på å lansere 4G i løpet av år 2010, uten å komme med noe mer spesifikk informasjon om når. Da er det nærliggende å tro at det er Oslo som først får tilgang til det nye mobilnettet før det bygges ut til andre byer.

- Ikke interessant ennå

Konkurrenten Telenor har imidlertid ingen planer om å lansere 4G i løpet av de to nærmeste årene.

— Vi tror ikke 4G i Oslo blir interessant i løpet av to år. Vi vil i første omgang satse på å bygge ut kapasiteten og dekningen for å i størst mulig grad dekke hele landet med det eksisterende mobilnettet, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor.

Finn flere mobilnyheter på Amobil.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse