Se opp for falske brannmenn!

Inspektørene kan også ha blå skjorter, som denne, med etatslogo. Foto: Oslo brann- og redningsetat

En «branninspektør» ville nylig sjekke røykvarslerne til familien Heggelund på Korsvoll. Tidligere i år har tilsvarende luringer forsøkt å stjele identiteter fra osloborgere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.06.2009 kl 09:27

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Brann- og redningsetatens ansatte bærer svarte jakker med etatens logo på armen. De kan også bære blå skjorter med logo, og svart slips. Foto: Oslo brann- og redningsetat

KORSVOLL: Nylig fikk familien Heggelund i Åmotveien et lite hyggelig besøk. Mens sønnen i huset var alene hjemme ringte en mann som utga seg for å være branninspektør, på døren og ville inn.

- Jeg stusset litt på at de bare kom sånn overraskende på,spesielt på en tid på dagen når folk stort sett er på jobb,og dessuten synes jeg konklusjonen om hva som virket og hva som måtte byttes var noe merkelig, sier Karen Heggelund.

Hun tenkte ikke mer over saken, før hun leste i Romerikes Blad at falske branninspektører hadde vært på ferde flere steder i Akershus.

En telefon til brannvesenet i Oslo bekreftet at Heggelund var blitt utsatt for det samme.

Svindelforsøk

- Vi hadde flere tilfeller av dettte i Oslo for noen måneder siden, og gikk ut og advarte folk via Østlandssendingen, sier pressekontakt Ida Kojedahl i Oslo brann- og redningsetat.

- En person oppsøkte flere husstander under dekke av å skulle sjekke brannvarslere og annen brannsikring i huset, sier hun.

Mannen ba i tillegg beboerne om å fylle ut et skjema, der de blant annet måtte oppgi personnummer.

- Opplysningene ble brukt til å forsøke å opprette bankkontoer. Dette ble oppdaget og avverget av DnB Nor, sier Kojedahl.

«Branninspektøren» på Korsvoll spurte riktignok ikke om slike opplysninger. Men det kan være fordi det bare var et barn til stede og at de ikke regnet med at han kjente til slike opplysninger hverken om seg selv eller voksne i familien, tror Karen Heggelund.

Se etter id-kort!

Brann- og redningsetaten utfører hjemmebesøk, både sikkerhetskontroller og feietjenester.

- Men disse opplyses det om skriftlig i forkant. Vi kommer aldri uannonsert. Innspektørene fra Brann- og redningsetaten bærer alltid uniform med etatens logo på. De skal i tillegg vise id-kort. Publikum skal be om å få fremvist dette, og kan inspektøren ikke gjøre det skal de ikke slippes inn, sier Ida Kojedahl.

- Er du i tvil om det er ekte, skal du si at du ikke er interessert og avvise vedkommende på en trygg måte.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse