Seks svensker med båter på fisketur på Oslos drikkevann

MARIDALSVANNET: Oslos drikkevann ved Kjelsås og like ved Oset Vannrenseanlegg, her veldig flott foreviget denne uken ved kjelsåsbeboer Cathrine Løland. FOTO: Cathrine Løland

Mange respekterer ikke bade-, fiske- og campeforbudet ved og i Oslos drikkevannskilder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.07.2015 kl 14:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS:I nedbørsområdet og ved Oslos drikkevann – med tilhørende drikkevannsområder i Marka – er det forbud mot blant annet fisking, krepsing, bading, grilling og båtbruk.

Man hvert år må kommunens vann- og avløpsetat bortvise og politianmelde mange tilfeller for brudd på disse reglene.

LES OGSÅ: Derfor er det ikke lov å fiske i Maridalsvannet

Svensker med båt

– Ifølge vår vaktprotokoll er det hittil i år oppdaget 12 tilfeller av bading, 20 tilfeller av fisking og 11 tilfeller av telting. Tallene gjelder for hele restriksjonsområdet. Foreløpig er ingen tatt for bading i Maridalsvannet i år, forteller Bjørg Einan, overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Les også: Hundebæsj og skismøring er greit på drikkevannet!

Hun forteller videre at sist ut, for kort tid siden, var en gruppe svensker, som hadde kommet seg gjennom et hull i gjerdet.

LES OGSÅ: Folk gir blaffen: Camper, fisker og bader i Oslos drikkevann

– Ja seks svensker med gummibåter, fiskestenger og griller ble bortvist, etter at de ble oppdaget av en av våre som skulle måle vannstanden - like ved Oset, forteller Einan.

Til tross for at det er godt skiltet rundt vannet med forbudene. På norsk og engelsk vel og merke. Kanskje trengs også svenske skilt?

Det hører med til historien at bortvisningen var udramatisk, og at svenskene ble rådet til å prøve fiske, grill og båtlykken ved Bogstadvannet i stedet.

LES OGSÅ: Setter ut 200.000 fiskeyngel i Akerselva

Færre

Men selv om mange fortsatt blir tatt for å ikke respektere restriksjonene i tilknytning til drikkevannskildene, så er 2015-tallene, sammenlignet med 2014, lavere.

– Tallene for hele 2014 er følgende: 28 tilfeller av bading, 15 tilfeller av fisking og 10 tilfeller av telting. Da ble det også oppdaget bading både i Alunsjøen - i Lillomarka nord i Oslo - og i Maridalsvannet, i tillegg til de samme plassene som i år, forteller Einan videre.

Hun fortsetter.

LES OGSÅ: Fjernet leir ved Maridalsvannet!

Eierforhold

– For å sikre trygt og godt drikkevann til byens befolkning, er vi avhengig av at restriksjonen blir fulgt. I helgene går Oslo Fiskeadministrasjon (OFA) vakter, i tillegg til vi som jobber med vannkildene, og alltid er på vakt, sier Einan.

Og som skryter av beboere og turgåere i området.

– Det er et slags eierforhold folk føler til drikkevannet, folk er flinke til å melde ifra når de ser at noen ikke følger reglene. Det er veldig bra, og noe vi setter stor pris på, sier Einan, og som legger til at gjerdene rundt vannet blir byttet ut fortløpende, ved hull og lignende.

LES OGSÅ: Skjerper sikkerheten ved Maridalsvannet etter at denne metalldøra i drikkevannanlegget ble brutt opp

Tipstelefonen til Vann- og avløpsetaten er 23437900.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse