– Selg før du kjøper

Finanskrisen og den ustabile pengemarkedsrenten demper iveren i boligmarkedet som vi har sett de siste årene. – Folk lar seg ikke rive med i budrundene lenger, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken. FOTO: POSTBANKEN

– Boligkjøperne sitter på gjerdet og tenker: Hva blir renta? Hva blir prisene? sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.10.2008 kl 10:12

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
OSLO: Forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm, blir ikke blant de første som blir arbeidsledige som følge av den internasjonale finanskrisen. Hun lever av å gi råd om personlig økonomi, og i disse dager får hun mange spørsmål fra usikre boligkjøpere og -selgere.

– I og med at det nå tar lenger tid å selge boligen sin, vil det være riktig å selge først for de fleste. Det er dyrt å bli sittende med to lån sier Dokk Holm til Nordreakerbudstikke.no.

– Bare der man har god økonomi kan man kjøpe først hvis drømmeboligen ligger for salg. Men da må man ha økonomi til å sitte med to lån samtidig, sier forbrukerøkonomen, som selv er bosatt på Ljan.

Sitter på gjerdet

– Vi er inne i en veldig usikker tid, hvor boligkjøperne sitter på gjerdet og tenker: Hva blir renta? Hva blir prisene? sier hun.

– Vil det påvirke situasjonen at Norges Bank trolig setter ned styringsrenten i nærmeste fremtid?

– Boligrenten styres hovedsaklig av pengemarkedsrenten, og ikke av styringsrenten. Pengemarkedsrenten er fortsatt høy, men når denne stabiliseres på et lavere nivå vil vi kunne se en positiv utvikling i boligprisene. Slik det er nå, endrer pengemarkedsrenten seg fra dag til dag, opplyser Dokk Holm.

Forbrukerøkonomen håper nå at regjeringens krisepakke for å sikre norske banker bedre tilgang på friske penger vil stabilisere situasjonen. Tiltakene går blant annet ut på at bankene får mulighet til å låne tilsammen 350 milliarder kroner i statsobligasjoner i inntil tre år i bytte mot boliglånsobligasjoner, som regnes som bankenes sikreste papirer.

– Jeg håper pakken bidrar til å stabilisere pengemarkedet, slik at renten går ned, sier hun.

Realistiske forventninger

Tiden med elleville budrunder hvor eneboliger ble solgt på noen få timer og folk hadde skyhøye forventninger til videre prisvekst i eiendomsmarkedet er definitivt forbi.

– Det vi som bank ser, er at mange avventer situasjonen og ser hva lånerenten blir. Ikke minst har folk realistiske forventninger til hvor mye de kan låne, og lar seg ikke rive med i budrundene lenger, sier Dokk Holm.

– Låner folk mindre nå?

– Egentlig ikke. Men hvis de for eksempel ser på et oppussingsobjekt, er de mer opptatt av de faktiske kostnadene ved å pusse opp. Hvis de ser at det blir dyrt, velger de kanskje en mindre bolig med bedre standard i stedet. Folk er opptatt av å sikre seg og velge fornuftige løsninger, sier hun.

Reduserer forbruket

Folk flest ser ut til å klare seg fint med dagens rentenivå, og til tross for turbulente tider opplever ikke forbrukerøkonomen noen stor strøm av urolige lånekunder.

– Veldig mange har gjort grep for å møte de økte rentene allerede. En fjerdedel av lånekundene sa i august at de har begynt å redusere forbruket sitt. Det man reduserer på er mat, klær og sko, bil, fritidsaktiviteter, ferie og reiser, opplyser Dokk Holm.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse