Selger du huset ditt dyrt til utbyggere, kan du få skattesjokk

Frykten for fortetting er stor på Grefsen, etter at det ble kjent at den nedre delen av småhus-strøket er en del av utviklingsområdet knutepunktet Storo, i kommuneplanen fra 2015. Bjerkealleen og Morells vei er en av veiene i dette området. Motivet er ellers tilfeldig valgt. ILLUSTARSJONSFOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

For det er andre regler som gjelder, hvis det er utbyggere som betaler ekstra høy pris for boligen din, skriver Asker og Bærums Budstikke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.04.2016 kl 11:29

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Faktaboks

Slik er reglene

  • I håndboken Lignings-ABC fra Skatteetaten står det følgende om salg av eiendommer til utbyggere som skal bygge nye boliger på eiendommen:
  • «Selv om gevinsten i utgangspunktet er helt eller delvis unntatt fra skatteplikt (...), kan gevinsten likevel være skattepliktig i sin helhet som realisasjon av tomt, men bare såfremt begge vilkårene nedenfor er oppfylt:
  • Arealet må etter sin beliggenhet og naturlige beskaffenhet være skikket for bygging av boliger, herunder fritidsboliger mv., (...), og salgssummen må i vesentlig grad antas å være påvirket av muligheten for anvendelse av slik anvendelse av arealet.»

Kilde: Budstikka

NORDRE AKER/GRESFEN: Normalt betaler ikke huseiere skatt ved salg, hvis de har bodd i huset i minst ett år. Men boligeiere som selger husene sine for høye priser til utbyggere, risikerer en stor skatteregning i etterkant, skriver Budstikka i Bærum, i en sak fra januar i år, om oppkjøpere som ofte betaler mye mer enn markedspris på mulige utbyggingsprosjekter.

– Sjekk skattereglene

– Det er viktig at folk er bevisste på dette og sjekker skattereglene. Det tror jeg ikke alle husker i kampens hete, sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Karine Ugland Virik, til Budstikka.

Skattebetalerforeningen forteller videre:

– Hvis en utbygger betaler mye mer enn hva en kjøper som kunne tenke seg å bo der ville ha gjort, så er man i faresonen. Skatteetaten fastslår at hvis prisen i det vesentlige er bestemt av muligheten for å for eksempel bygge leiligheter, så kan hele gevinsten være skattepliktig. Men dette er en unntaksregel, understreker fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen, overfor Budstikka.

– Skatt ved høy pris

– Så hvis prisen er mye høyere enn vanlig markedspris så kan du få skatt på gevinsten?

– Ja, da risikerer man det, hvis prisen er vesentlig påvirket, bekrefter Lothe til Budstikka.

Du kan lese hele saken i Budstikka her.

Bydelsutvalgsmøte

Trolig var langt over tusen mennesker samlet til bydelsutvalgsmøtet torsdag, nettopp for å snakke om kommuneplanen mot 2030 og fortetting på nedre Grefsen. Området er innlemmet i utviklingspmrådet for knutepunktfortetting på Storo. Dette ble først kjent etter at Haavard Nordlie skrev om det i menighetsbladet Talefoten.

Det forrige bydelsutvalget, og bydelsadministraasjonen, som hadde saken på høring i 2014, fikk ikke med seg at nedre Grefsen var tenkt for videre fortetting.

Tidligere byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen har tidligere bekreftet at bystyrepolitikerne var klar over hva som lå i «Storo»-begrepet i planen.

Torsdag kveld behandlet bydelsutvalget saken på nytt, og trolig var det over 1000 Grefsen-beboere tilstede i møtet.
Det verserer rykter om at enkelte beboere allerede har fått tilbud fra utbyggere om å selge. Nordre Aker Budstikke har ikke fått brakt på det rene om dette stemmer. I åpen halvtime ble problemstillingen ovenfor, omtalt i Budstikka, tatt opp av en av dem som tok ordet.

Til dette sa BU-leder Per HenryChristiansen:

– Dere som bor der må sammen stå mot utbyggere som måtte prøve seg.

Folketoget til møtet, med beboere på det «rammede» nedre Grefsen og sympatisører fra øvre Grefsen og Kjelsås, gikk fra Morellbakken skole, og strakte seg fra Storokrysset til langt forbi Storosenteret, på det lengste.

SE BILDER OG VIDEO FRA FOLKETOGET HER!

HVA GÅR SAKEN UT PÅ? Her kan du lese bakgrunnen

Hold deg oppdatert! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Følg saken om «kommunedelplan-avsløringen» her!

LES HVA LOKALPOLITIKERE HAR SKREVET:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse