I februar skulle samferdselsetaten ha behandlet forslag fra Nordre Aker bydelsutvalg og beboere om fartsnedsettelse fra 50 km/t til 40 km/t i Grefsenveien. Saken er utsatt, men skal etter planen behandles i løpet av mars måned.
- 12 meter er langtLeder av aksjonen for lavere fart (Lydmuren), Odd Arne Lande, har i mellomtiden ytterligere poengtert overfor etaten hvorfor aksjonen mener det er viktig at farten nå blir satt ned.
– Ved en farlig trafikksituasjon kan ikke en trikk svinge unna. Den har i tillegg lang bremsetid. Informasjon jeg har hentet frem om trikken, viser at ved vanlig driftsbrems i 50 km/t bruker trikken circa 74 meter på å stoppe. Ved farebrems med en fart på 50 km/t bruker den circa 32 meter på å stoppe. Ved farebrems ved 40 km/t bruker den circa 20 meter på å stoppe. Tallene taler for seg - 12 meter i en farlig trafikksituasjon kan bety forskjell mellom liv og død, sier Lande. Han har vært i kontakt med samferdselsetaten, og håper etaten også vil legge disse tallene til grunn for en avgjørelse av fartsgrensen i Grefsenveien.
– En trikk veier mye mer enn en buss. Hadde det blitt stillet samme krav til bremseeffektivitet til trikken som til bussen, hadde trikken fått kjøreforbud, mener Lande.
Farebrems og driftsbremsKommunikasjonssjef Cato Asperud i Oslotrikken bekrefter Landes bremseinformasjon når det gjelder farebrems i 40 km/t i forhold til i 50 km/t.
– Ved farebrems - ut fra samme utgangspunkt og situasjon - vil trikken, som Lande sier, i 40 km/t bruke circa 10 - 12 færre meter på å stoppe - i forhold til i 50 km/t. En driftsbrems og en farebrems er to forskjellige måter å senke farten på. Driftsbrems på trikken kan sammenliknes med et lett trykk på bremsepedalen på en bil, og da blir jo bremsestrekningen lenger. For å få til en mest mulig behagelig nedbremsing for passasjerene - foran en trikkeholdeplass - starter trikken nedbremsingen mange meter før stoppen. sier Asperud.