- Sex er bedre uten kondom

Oslo-ungdom dropper kondom.

VIL VITE MER: Ungdommene tror de ville vært bedre til å bruke prevensjon hvis de visste mer om følgende av kjønnssykdommer. Foto: FOTO: Martine Holen

En nylig publisert undersøkelse fra Norsk Folkeinstitutt viser at nordmenn er dårligst i Norden til å bruke kondom. Vi inviterte fem ungdommer til en prat om det litt pikante temaet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.06.2012 kl 19:17

NORDSTRAND/GRORUDDALEN: Nordmenn er dårlige til å bruke kondom, men langt bedre på å bli smittet av klamydia. Hele 22.530 tilfeller av den seksuelt overførbare sykdommen ble påvist i fjor.

Michelle Jensen (18) fra Kalbakken, Rebekka Stenberg (17) fra Romsås, Tina Løvberg (18), Fredrik Elvebakk (18) og Kristian Nyhus (18) fra Nordstrand er alle seksuelt aktive, men innrømmer at de ikke er så flinke til å beskytte seg mot kjønnssykdommer.

Kun en av jentene bruker p-piller, og guttene er ikke overbegeistret for bruk av kondom.

- Vi er kanskje så overeksponerte for sex, at vi ikke tenker på hvor viktig prevensjon er. Jeg tror mange fortrenger risikoen for kjønnssykdommer og tar sjansen på at det går bra, sier Tina.

LES OGSÅ: Dårligst på kondom, best på klamydia

Bruker det hvis jenta ønsker det

Ungdommene forteller at det ikke er unormalt å ha sex uten kondom i deres miljø.

- Hvis man kjenner partneren sin godt fra før er det lett å tenke: «nei, han kan ikke ha noen kjønnssykdommer», men hvis man har one night stands syns jeg man bør bruke kondom, sier Frida.

- Sexen er jo bedre uten kondom, så jeg unngår helst å bruke det, men gjør det hvis jenta ønsker det. Jeg har aldri vært redd for å få kjønnssykdommer, og har heller aldri opplevd at jenta spør om jeg har sjekket meg, sier Fredrik.

- Man tenker "det skjer ikke meg". I Norge er det så mye snakk om sex at man glemmer at det kan være farlig. I land der sex er mer tabu, tror jeg man også mer redd for sykdommer, sier Frida.

- Vet dere hvilke følger kjønnssykdommer kan ha?

- Jeg fikk vite at man lettere kan få kreft hvis man har ubeskyttet sex med mange partnere da jeg tok livmorhalsvaksine. Det visste jeg ikke fra før, sier Frida.

- På skolen lærer vi om de mest normale sykdommene, men lite om konsekvensene. Men jeg vet at man kan bli steril av å gå med klamydia lenge, sier Tina

- Jeg tror mye av grunnen til at vi ikke er så flinke til å bruke kondom er at vi ikke vet så mye om kjønnssykdommer og hvilke følger det kan ha. Jeg syns ikke vi lærte nok om det på skolen, sier Fredrik.

FLERE NYHETER FRA OSLO:

Over 18 og glad i sex? Da er dette drømmejobben for deg!

Dette Wordfeud-ordet slår du ikke!

Gratis taxi for jenter i Oslo i sommer

Flaut å kjøpe kondomer

Hele gruppen er enige om at gutten og jenta har et felles ansvar for å sørge for at det brukes prevensjon.

- Jeg syns særlig jenta har ansvar for å si ifra hvis hun ikke går på p-piller, for det kan jo være lett for gutten og bare regne med det siden det er så vanlig. Men det er lett å bli revet med og glemme å spørre, sier Frida.

- Jeg pleier å ha med meg kondomer når jeg vet at det er en mulighet for at jeg skal ha sex, men jeg vil helst slippe å bruke den. Det er ikke alltid jeg er så flink til å spørre jenta om hun går på p-piller heller, sier Fredrik.

- Pleier dere å kjøpe kondomer på butikken?

- Jeg har kjøpt det flere ganger og syns ikke det er flaut i det hele tatt. Jeg viser bare at jeg er ansvarlig, sier Fredrik.

Kameraten er av en litt annen oppfatning.

- Jeg har faktisk bare gjort det en gang, og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg kommer til å gjøre det igjen for det var veldig flaut, sier Kristian.

- Det blir jo litt det samme som det er for jenter å kjøpe tamponger. Man annonserer jo for alle rundt at man har mensen, sier Tina.

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...