ANNONSE
Annonse

Sherry til pinnemat

SHERRY: Lustau Almacenista Fino, Jerez, Spania.

Flere sprikende smaker som kommer rekende på en og samme fjøl. Da må vi ta en spansk en.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2007 kl 09:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Tom-Victors pinchosmeny byr på en kaskade av spennende smaksinntrykk.

Her er en grønn, urtesmakende og fet blanding av kylling, avokado og koriander. Brandaden smaker kraftig fisk, er litt salt og fet, denne også. Dadlene skiller seg markant ut og er en spesiell, men vanvittig god kombinasjon av søtt, salt og en seig, nesten klissete konsistens. Ut fra sødmen på dadlene er dette nesten for dessert å regne. Alle disse spennende smaksinntrykkene tar forskjellig plass i munnen og krever vidt forskjellige kvaliteter fra et drikkefølge. Det de har felles, er en fet og fyldig konsistens/munnfølelse.

Jeg vil kategorisk utelukke rødviner her. Dersom du velger hvitt, vil jeg anbefale å fokusere på friskheten i vinen. Det er godt med en oppfriskende syre når det er så mange fete munnfuller. En tørr riesling med kjølig fruktkarakter, enten fra Alsace, Østerrike eller Tyskland, kan være utmerket både til brandade og avokado. En frisk og fruktig Alvarinho fra Vinho Verde kan også sitte perfekt, spesielt til brandaden. Viner fra Rias Baixas, også de laget på albariño-druen, vil også fungere greit, men da best til avokadoen – fordi fruktigheten i vinen kommer best til sin rett med denne mer sødmefulle retten.

Det som kanskje går aller best er en tørr fino sherry. Da kan du velge mellom mange godbiter, og en mulighet er 10341 Lustau Almacenista Fino, Jerez, Spania. Kr 99.00/37,5 cl (Fullsortiment) eller den helt nye, gode og vanskeligere tilgjengelige 55940 Harveys Fino, Jerez, Spania Kr 157,90/75 cl (BU) dersom du våger deg på en hel flaske.

Når dét er sagt: Ingen av alternativene over fungerer spesielt godt til dadlene. Det er sødmen i dadlene som fort vil gjøre tørre viner til snerpende og syrlige, fordi de ikke når opp på samme sødmenivå som maten. Det eneste som vil harmonere godt med disse er et mørkt og sødmefullt øl – gjerne et norsk juleøl – eller en amontillado sherry med noe restsukker, som vil ha de rette aromaene og sødmen å matche. Vi skal heller ikke utelukke en god madeira eller marsala.

#Av Ole Martin Alfsen

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Dette nettstedet bruker cookies

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.

Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.

Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.

To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme enhet som du bruker nå.

Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.

Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.

Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:

Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.

Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskaplser levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.

Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.

Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.

NewsFlow - Thin AS

Dette nettstedet bruker cookies.