Sherry til soppsuppe

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Food and beverage consultant og vinkelner ved Gastronomisk Institutt. Aktuell med boken "Mat og drikke".

Sherry er ofte den perfekte medspiller, både til sopp og suppe. Men hvilken sherry passer best når vi får flere supper samtidig?

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ANBEFALT: Argüeso Oloroso, Jerez, Spania.

Se bildet større

MORSOM: Tom-Victors snodige, lag-på-lag-suppe er en morsom tolkning på en av høstens

Tom-Victors snodige, lag-på-lag-suppe er en morsom tolkning på en av høstens store råvarer i Norge. Her er det mye smak – i alle lag – men noen lag påvirker mer enn andre.

Særlig viktig er det å ta tak der fløten gjør sin entré, her er god fylde, fruktighet/sødme og friskhet sentrale elementer for en vellykket kombinasjon.

Innslaget av kaffe er også verdt å ta hensyn til, fordi det smaksmessig tar såpass mye plass.

Musserende vin – og aller helst en moden, fyldig champagne – vil kunne løfte denne kraftige suppen langt opp i skyene. Slike viner bør jo ha den nødvendige syren, og kullsyren vil både rense og løfte det hele opp på et litt mer elegant nivå.

Dessuten vil aromaene fra en moden champagne gå som hånd i hanske med smakene i suppen. Vinen bør være av de kraftigere – og kan gjerne være basert på røde druer, som ofte gir litt mer fylde og vekt.

Dersom bobler ikke skulle friste, finnes det nok av andre muligheter. Sherry er en spesiell favoritt til gode retter av sopp, og siden Tom-Victors suppe er såpass kraftig, bør også sherryen være av det kraftigere slaget.

I utgangspunket vil en god tørr amontillado eller – enda bedre – oloroso, fungere nydelig, spesielt om suppa er buljongbasert.

Et godt valg kan være 10444 Argüeso Oloroso, Jerez, Spania. Kr 99.90 (Grunnsortiment)

Denne sherryen kan muligens bli litt spinkel til den kremede suppevarianten, men dét er særlig om du serverer den kald, og det bør du uansett ikke gjøre. Skulle du derimot velge en søtere variant, kan det faktisk være et poeng å kjøle ned sherryen.

Da oppnår du at sødmen ikke blir for overveldende.

En halvtørr madeira kan også gjøre underverker Da skal du gå for en Verdelho, om du klarer å finne en.

En siste mulighet er å velge et godt øl. En belgisk dobbel kan så avgjort gjøre susen, det samme kan en litt strammere amber ale.

Nøgne Ø fra Grimstad har en fin variant som gir en fast og fin struktur og gifter seg godt med smakene i suppa: 20449 Amber Ale, Nøgne Ø, Grimstad, Norge. Kr 60,70 / 0,5l / 6% (Fullsortiment)

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse