Sikter like høyt uten samme høyde

Thorir Hergeirsson har en kabal som skal gå opp før han reiser av gårde med den endelige VM-troppen til Kina.

Halvannet år etter OL-gullet i Beijing kan det bli nok et Østen-eventyr for håndballjentene. Selv uten alle de lengste.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.11.2009 kl 09:30

SPEAKER.NO: Playmakeren Gro Hammerseng (29) mangler. Det samme gjør Katja Nyberg (30). Kristine Lunde-Borgersens (29) VM-håp henger i en tynn tråd. Fellesnevneren for den skadeplagede trioen: De rager høyt på strømpelesten. Om 30 dager det VM.

- I et 6-0-forsvar som vi opptrer er høyden utvilsomt viktig. Internasjonalt er det flere og flere storvokste skyttere som hopper høyt. Men jeg er ikke bekymret. Vi har flere spillere i troppen som kan demme opp, sier Thorir Hergeirsson, landslagssjef med flere ubesvarte VM-spørsmål, til Speaker.no.

Nøkkelfigur

Gladmeldingen er Tonje Larsens (34) VM-deltakelse. Hun er som en tube superlim for landslaget. Holder Larsens kne, og hun i tillegg er disponibel i forsvar så vel som angrep, kan det bli gull i Kina.

Larsen måler 182 centimeter og stiller i samme høydeklasse som nevnte Nyberg (183 cm) og Hammerseng (180 cm). Det gjør også Lunde-Borgersen (183 cm).

WEB-TV: Snorroeggen hadde en VM-drøm

- Tonje representerer fartstiden på landslaget. Kvaliteten vi er i besittelse av i forsvar og angrep. Jeg har full tillit til det medisinske apparatet i Larvik. De matcher henne fornuftig, sier Hergeirsson, opprømt over at landslagsnestoren er på bedringens vei etter mye knetrøbbel i sommer og høst.

34-åringen er den eneste gjenværende spilleren fra laget som så langt har innkassert Norges eneste VM-gull - på Lillehammer for ti år siden.

- En komplett spiller. Man vet bestandig hva man får av Tonje. Hun gir alltid hundre prosent, sier klubbvenninnen i Larvik, Kari Mette Johansen (30).

I bakhånda

Supplert med farten - og evnen til å igangsette uimotståelige kontringer - har også høyden vært en suksessformel for Norge i internasjonale mesterskap.

Heldigvis for Thorir Hergeirsson er det flere som ruver i terrenget på landslaget. Landslagssjefen har tatt ut 12 VM-klare spillere, og blant dem er det først og fremst Marit Malm Frafjord, samt nevnte Larsen, som er eksponentene for høyde.

Ytterligere åtte spillere kjemper om de fire gjenværende plassene. Foruten Kristine Lunde-Borgersen stiller også Siri Seglem og Renate Urne i kategorien for høyvokste. Kari Mette Johansen, derimot, har farten som sin største forse.

Les også: Sjefen mente han var god nok

- Ja, vi har både hurtighet og massevis av mesterskapserfaring i laget. Høyden er viktig med tanke på å blokkere skudd i midten. Det blir en utfordring for oss hvis Kristine ikke blir VM-klar, men vi har både Tonje og Marit, minner Johansen om.

Dessuten har Norge klart seg godt uten både Hammerseng og Nyberg før. EM i Makedonia i desember i fjor ble en parademarsj. Finalen mot Spania var en maktdemonstrasjon. Men da var Lunde-Borgersen formidabel. Hun er usikker nå.

Berører hjerter

Til tross for en imponerende mesterskapsfasit - 17 medaljer på 23 forsøk - sitter ikke gulldrysset like løst i VM. Mesterskapet på hjemmebane i 1999 er det eneste som hittil er blitt kronet med en norsk finaleseier.

- Vi tok sølv sist, og det var utrolig bittert. Jeg har både OL- og EM-gull, men ennå til gode å vinne et VM. Det er noe jeg rangerer veldig høyt, sier Kari Mette Johansen, fullstendig klar over at også flere av de andre toppnasjonene har slitt med skadde nøkkelspillere og nykomponerte lag.

WEB-TV: Breivik peker ut sin arvtaker

- Det blir vanskelig å ta gull, men Kina-minnene er gode, sier Johansen, og tenker halvannet år tilbake i tid. I minuttene etter finalen i Beijing-lekene. Da de danset, jublet, lo og ropte om hverandre.

Russerne hang med hodet etter en vanvittig norsk oppvisning. Med 34-27-seieren berørte landslaget den norske befolkningens hjerter.

På kinesisk heter det «Dim Sum». Nå kan det bli like emosjonelt. Midt i julestria.

- Lagmoralen er det få, om noen, som kan vise maken til. Det har vi fått full uttelling for i tidligere mesterskap, kommer det fra Kari Mette Johansen.

Les mer om denne saken på speaker.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...