Sjakk matt fra Nordre Aker

Flere spillere på sjakktrening på Kringsjå skole – fra venstre Eliot Strobel (10) fra Korsvoll, Sander Lange Berge (9) fra Kjelsås, Andreas Hernæs (9) fra Kjelsås og Jakob Bendiksby (11) – også fra Kjelsås.

Sjakkfeber'n er løs i Nordre Aker – forrige helg herjet bydelen i NM i skolemesterskap.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.04.2008 kl 13:47

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: Forrige helg (12. – 13.04.) var det NM i sjakk for skolelag. Korsvoll, Kjelsås og Kringsjå tok tredobbelt i barneskoleklassen, og Nordberg og Engebråten tok dobbelt i ungdomsskoleklassen.

– Også breddeidrett– Vi har flere veldig gode sjakkspillere i klubben, og det er selvsagt gledelig at de gjør det så bra i turneringene. Men sjakken er også en breddeidrett, sier leder av sjakklubben 1911U, siden 1992, Johs. Kjeken.

500 NA-medlemmer

Han kan fortelle at klubben har hele 500 barn- og unge medlemmer i Nordre Aker, og at rundt 300 av de stiller ukentlig til sjakktrening, på hhv. Kringsjå, Korsvoll og Kjelsås skole. Men bare 20 prosent er jenter.

– Vi vet ikke hvorfor ikke jentene blir like fascinert av sjakk som gutta. Kanskje det er noe som ligger i genene? lurer Kjeken.

Og historien om bydelens sjakkinteresse startet på Korsvoll skole for nesten 50 år siden.

– Finn Møller (fra Korsvoll) – også ennå aktiv spiller i klubben 1911U – startet med sjakk på Korsvoll barneskole da den ble bygget i 60-årene – samtidig med at hans egne barn begynte på skolen. Da skolen senere brant ned ble treningen midlertidig flyttet til Kringsjå. Men da skolen var bygget opp igjen startet treningen opp igjen på Korsvoll, i tillegg til at den fortsatte på Kringsjå. Og etter hvert meldte behovet seg for en avdeling på Kjelsås også, forteller Kjeken.

Etablert miljø

-– Da jeg ble leder for klubben på begynnelsen av 90-tallet, var det kanskje 50 – 60 barn og unge som var medlemmer, sier Kjeken, som ikke har noe klart svar på hvorfor sjakken har tatt av i Nordre Aker.

– Det er vel kanskje det at det nå har blitt et godt, etablert miljø for barne- og ungdomssjakk i bydelen. I tillegg sender vi ut informasjon til alle barneskolene i starten på hvert semester, sier han, og legger til at treningen er lagt opp slik at de som ikke går på SFO kan starte treningen rett etter skoleslutt, og at de som går på SFO har sjakken som en del av aktivitetene der.

Billig sport

– Og det er jo en billig sport – det koster kun 100 kroner i året i medlemsavgift, og rundt 80-100 kroner i turneringsavgift, forteller sjakklederen, og legger til at neste runde er Korsvollsjakken, 24. mai, og som er åpen for deltagere fra hele landet.

Og i motsetning til Fredrik og Johannes fra Kringsjå-treningen, har ikke Kjeken noe favorittåpningstrekk.

– Nei det varierer – umulig å svare på, ler Kjeken.

Vil du vite mer om sjakklubben av 1911 kan du gå inn på www.sk1911.no.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse