Sjokkskadd etter møte med torpedo

I bagasjerommet til denne bilen lå forretningsmannen fra Holmenkollen i to og en halv time. Foto: Politiet og kjeltringer

Thomas Ergo tar deg med inn i tankene til en av gjerningsmennene bak den brutale kidnappingen som fant sted ved Holmendammen i 1999. Det er skummel lesning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 14:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

I bagasjerommet til denne bilen lå forretningsmannen fra Holmenkollen i to og en halv time. Foto: Politiet og kjeltringer

Se bildet større

I bagasjerommet til denne bilen lå forretningsmannen fra Holmenkollen i to og en halv time. Foto: Politiet og kjeltringer

Se bildet større

Kidnappingsepisoden på Holmendammen er en sentral episode i debutboken til Thomas Ergo. Foto: Utlånt

Se bildet større

Thomas Ergo forteller at han var lettere sjokkskadet etter første møte med "Sander". Foto: Erling Hægeland

GREFSEN: Han hadde gitt faen. For hans del måtte de gjerne være døde. Han kunne ha spilt Ludo etterpå. Han kunne ha spist biff tartar. Han ga faen. "Jobb er jobb," sa "Sander".

7. oktober 1999: En tilsynelatende helt normal familiefar bosatt i en villa i Holmenkollen blir banket opp og dratt inn i bagasjerommet på en fremmed svart BMW mens han er på vei til Holmen t-banestasjon for å ta 09.30-banen.

Dette er starten på et to og en halv times langt kidnappingsdrama, som utspiller seg midt blant turgåere og væpnet politi som svermer rundt Holmendammen.

Førti meter lenger unna, ved demningen, står den den svarte BMWen, som har kjørt av veien og heller 45 grader ned mot vannet.

Hvem er de kriminelle?

Tilsammen fire torpedoer, med nettverk opp til Hells Angels, deltok i kidnappingsforsøket, en sentral episode i "Kjeltringer – Dokumentar fra en lukket underverden", debutboken til journalist og forfatter Thomas Ergo fra Grefsen.

– Poenget med boka er at jeg har gått inn og dybdeintervjuet ulike personer i et typisk kriminelt nettverk. Hvordan lever de, hva tenker de, og hvem er de? Et annet viktig poeng har vært å oppsøke ofrene - som banksjefen som blir truet på livet, forretningsmannen som blir kidnappet, den gamle damen som tilfeldigvis ramler opp i et ran - og se hva hendelsene gjorde med livene deres. Jeg ble veldig overrasket over deres historier, sier Thomas Ergo til Nordreakerbudstikke.no.

I halvannet år dro han rundt og snakket med alt fra bakmenn fra Hells Angels, narkosmuglere, torpedoer og drevne bankranere, til politiinformanter og tystere som må ta farvel med kone og barn og gå under jorda for godt.

Han valgte blant annet å fortelle Sanders historie.

– Lettere sjokkskadet

Ingen skrupler. Da har du overtaket. Da kommer du langt. I tilfelle bråk stilte jeg alltid klar til å drepe.

– Første gang jeg intervjuet Sander... Etter det intervjuet var jeg helt mo i knærne. Du kan si jeg var lettere sjokkskadet, sier Thomas Ergo.

– Det er veldig uvant å møte folk som er sympatiske, intelligente og oppegående, som spør om du vil ha mer kake eller kaffe, men så forteller de om hvordan de har holdt folk fanget, revet av dem øret, og torturert dem med de groveste midler. Det som sies, er så groteskt at du blir usikker på hva du har med å gjøre, sier han.

Kidnappingshistorien er rekonstruert minutt for minutt, både fra offerets og "Sanders" perspektiv, og viser blant annet ironien i at politiet ikke oppdaget bilen, som sto rett ovenfor busslommen i Holmenkollveien hvor de holdt en improvisert pressekonferanse.

– Vi tar mannens historie svært alvorlig, sa operativ uteleder John B. Malden.

Mannen i bagasjerommet

Han hadde tenkt mye på det siden: Hva om bilen hadde rast ned i demningen, til bunns, med ham innelåst i bagasjerommet, svimeslått og lenket i jern.

"Johan" hadde vært en forretningsmann på grensen mellom det lovlige og ulovlige siden begynnelsen av åttitallet. Han hadde vært i klinsj med politiet, siktet og tiltalt i retten, men var aldri tatt for noen var aldri blitt tatt for alvorlige lovbrudd.

Til slutt tydde motparten til drastiske midler.

Etter to og en halv times drama, sprenger politiet til slutt bagasjerommet til den svarte BMWen. Alle gjerningsmennene har på dette tidspunktet kommet seg unna, men "Sander" og kompisen melder seg senere til politiet, på grunn av tilknytning til bilen.

Først fem år senere ble gjerningsmennene dømt. Da har "Sander" rukket å utvikle seg til en av de mest beryktede torpedoene i Oslo, og deltok blant annet i Hemsedalsranet i 2003.

Slår av empatien

– Han viser ingen anger. Det eneste han angret på, er at han har påført moren så mye sorg på grunn av stadige avisoverskrifter og politirazziaer, og at han har blitt hengende etter med studiene, sier Ergo, som fortsatt har regelmessig kontakt med "Sander". Han kom ut av fengselet for rundt ett år siden, og studerer nå språk ved Universitetet.

Sander var et elsket barn, og i boken tar Ergo blant annet et oppgjør med myten om at alle kriminelle har hatt en vond og vanskelig barndom.

– Det finnes de som har hatt det helt strålende, og tatt et rasjonelt valg. Men det er noen egenskaper som går igjen, blant annet evnen til å slå av empatien. Det er en ganske skremmende evne, sier Ergo.

PS: I boka ”Kjeltringer” er det sannsynligvis første gang historien til en bakmann fra Hells Angels blir fortalt. Dessuten skal det være første gang i Norge en vitnebeskyttelsesavtale trykkes, som vedlegg i boka.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse