Skal dopteste på treningssentrene

Leder av Antidoping Norge, Anders Solheim, mener det er naivt å tro at det ikke forekommer dopingmisbruk på treningssentrene også. Foto: Utlån/Bjørn Sigurdsøn/Scanpix.

Antidoping Norge vil teste flere enn toppidrettsutøverne. – Også enkelte treningssenter-brukere doper seg, sier daglig leder Anders Solheim.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker: I fjor testet Antidoping Norge 2475 idrettsutøvere. Men nå skal også treningssenter-brukerne sjekkes.

- Vi arbeider for en ren og ærlig idrett – for alle. Å tro at det ikke finnes doping også blant treningssenter-medlemmer – er naivt. Et antidopingprogram med testing på treningssentrene forebygger misbruk, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Antidopingprogram

I løpet av året skal rundt 100 treningssentre delta i antidopingprogram. Flere av landets største kjeder er representert, blant annet SATS, Sports-Club, SPENTS, Friskis & Svettis og Friskhuset, i tillegg enkeltstående sentre.

- Dette har vi arbeidet for lenge, men ikke uten motstand. Blant annet har Datatilsynet vært skeptisk til dopingkontroll blant treningssentrenes medlemmer. Men nå har vi kommet frem til en ordning hvor det enkelte senteret kan søke konsesjon for testing, sier Solheim.

Ekstremt skadelig

- Å dope seg er ekstremt helseskadelig. Bruk av anabole steroider kan blant annet føre til sterilitet, hjerteinfarkt, leverskader, men også depresjoner og psykoser som schizofreni, forteller Solheim.

Idretten har sitt eget regelverk, som utestenger og straffer utøvere som jukser med doping for å oppnå bedre resultater. For "mosjonistene" utenfor idretten, er det kun straffeloven som gjelder for doping.

- Tross alle helsefarlige virkninger av doping, er utrolig nok fremdeles "besittelse" av dopingmidler til eget bruk ikke ulovlig. Derimot er "oppbevaring" for salg – ikke lov. Å skille mellom "besittelse" og "oppbevaring" gjør regelverket ullent, og det vet de som omsetter dopingmidler. For å styrke bekjempelsen mot misbruket trenger vi et lovverk om kriminaliserer både besittelse og oppbevaring, mener Solheim.

Han forteller at dopingbrukerne deles inn i tre grupper.

- Idrettsutøvere og kroppsfikserte. Men også kriminelle bruker doping – stoffer i enkelte dopingmidler gjør at brukeren føler høyere selvtillit og blir "tøffere", forteller Solheim.

Mosjonist-doping

Han tror heller ikke mosjonistarrangementer som for eksempel Birkebeinerrittet er fritt for doping. '

- Det kan man ikke utelukke, og Antidoping Norge står også fritt til å dopingteste i alle idrettsarrangementer i Norge. Selv om det ikke gjelder store pengepremier, kan "æren" være nok til at også middelaldrende mosjonistmenn og kvinner doper seg for å klatre høyere opp på resultatlisten, sier Solheim.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse