Skal gavepapiret kildesorteres?

Pass på at gavepapiret havner riktig sted når pakkene er åpnet. ILLUSTRASJONSFOTO

Når julefreden senker seg og gavene er pakket opp på julaften sitter du igjen med et berg med brukt innpakningspapir. Men hvor skal du egentlig kaste det?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.12.2016 kl 08:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: Ja, det er den tiden på året igjen. Men hvordan var det egentlig med alt dette gavepapiret som kommer til å samle seg opp på kvelden 24. desember.

Var det sånn at det glansete gavepapiret ikke skal gå i papircontaineren?

I gamledager var nok det fasit. Men ikke lenger nå. Kildesorteringen i Oslo kommune håndterer papiravfall, selv om det er belagt med plast, eller aluminiumsfolie.

sortere.no, står følgende om Renovasjonsetatens kildesortering av papir:

«Aviser, gavepapir, reklamebrosjyrer, kartong, kopipapir, melkekartonger, juicekartonger, papp, bølgepapp, pappemballasje for frossenmat som ikke er tilgriset av mat og refillkartonger kan du legge i papirbeholderen - alt papir legges i papirbeholderen. Det har ingen betydning om innsiden av papiret er belagt med aluminiumsfolie eller plast, eller om kartongene har plastkork. Dette blir skilt fra hverandre maskinelt.»

Så da vet du det.

LES OGSÅ: Her er søppelbilen på vei ut i skiløypa!

Ikke likt over alt

Det er dessverre ikke slik at dette gjelder i alle landets kommuner. Noen steder kan visstnok gavepapir ødelegge for papirsorteringen. Feirer du jul utenfor Oslo må du derfor sjekke hva som gjelder i din kommune. Søk for eksempel frem 'gavepapir' og kommunen du er i, på sortere.no.

Ifølge denne tre år gamle diside.no-saken må du heller ikke stole blindt på merkingen på gavepapiret. Selv om det er merket med papirgjenvinningssymbol, kan det ha ulik betydning i ulike land. Spør i butikken, oppfordrer dinside.no, selv om det ikke er garantert at betjeningen kan hjelpe deg…

Vil du være helt sikker på at papiret kan gjenvinnes overalt, og i tillegg være litt ekstra miljøvennlig, bruk gråpair som gavepapir. Rent gråpapir, ofte kalt kraftpapir, regnes nemlig bare som papir, og kan alltid resirkuleres. Gråpapir er som oftest brunt og selges i både matbutikker og andre steder, og kan også fås i flere farger. Papiret kjennetegnes av sin ruhet, og har ofte svake striper.

Men altså, er du i Oslo i jula, kan alt gavepapiret gå i beholderen for papir. God jul!

LES FLERE SAKER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE HER!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse