- Skal ikke leve av bøter

Frp tar grep om parkeringsselskapene

TAR GREP: Frp vil ha på plass et regelverk som regulerer parkeringsselskapenes virksomhet, sier Geir Hågen Karlsen.Foto: Vidar Bakken

Stortingskandidat fra Oslo, Geir Hågen Karlsen, sier at Frp nå vil stoppe parkeringsselskapers hensynsløse jakt på bøter.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO: - Etter de siste dagers påstander om hvilke midler enkelte selskaper bruker for å skrive ut bøter basert på falske tidspunkter, er det på tide å sette en stopper for de verste unotene, sier Karlsen.

Organisert kriminalitet

Han viser blant annet til Dagbladets artikler med blant annet påstander om at Q-park presser ansatte til å oppnå minst 12 parkeringsbøter per dag, som igjen medfører at de ansatte tar i bruk ulovlige midler for å oppnå tilstrekkelig antall bøter. Ledelsen i Q-park benekter at det er eller har vært et slikt press. Det har også tidligere vært påstander om provisjon knyttet til bøter.

- Når det er uryddighet i bransjen, må vi som er politikere feste grep. Parkeringsselskapene skal leve av å leie ut parkering, ikke av bøter. Med satser på 760 kroner for overskridelse av tiden, vil en enkelt ansatt med 12 bøter kunne drive inn nærmere 10.000 kroner på en dag. Hvis de i tillegg blir presset til det, så er det faktisk snakk om organisert kriminalitet. Det må vi få en slutt på, sier Karlsen.

Les også: Betalte Europark for mye - fikk parkeringsbot

Maksbot

Han nevner fire forslag som Frp vil fremme.

- For det første må det bli forbudt å gi provisjon for å skrive ut bøter. Vi vil også ha inn et maksimumsbeløp for bøter når det gjelder feilparkering og overskridelse av tiden. Vi mener at 500 kroner bør være maksimumsbeløp. Det gir også et mindre insitament for å jage etter bøter. Når det gjelder overskridelse av tiden, bør man ha graderte bøter, hvor man betaler for eksempel 200 kroner innenfor den første timen, sier Karlsen.

Få igjen bilen straks

Frp vil også ha en annen praksis når det inntauing av feilparkerte biler.

- Vi må få slutt på dette med at bilfører blir tvunget til å betale bot og inntauingsgebyr før bilen kan hentes ut. Det gir parkeringsselskapet alle fordeler. Selv om du protesterer og skulle ha retten på din side, viser praksis at det skal mye jobb til for å få pengene tilbake. Det er en urimelig ordning. Selskapene skal fakturere beløpene på normal måte med betalingsfrist og følge opp dårlige betalere med vanlige prosedyrer. Da har bilføreren en sjanse til å få prøve sin sak hvis han mener bot og borttauing er uberettiget, sier Karlsen.

Frp er utålmodig og vil ha regulert parkeringsbransjen nå.

- Regjeringen har jobbet med et regelverk siden 2006, uten at det har kommet noe forslag på bordet. Nå er det såpass mye uryddighet i bransjen at vi må få på plass noen elementære retningslinjer, sier Geir Hågen Karlsen.

Les også:

Tar parkeringsbot til retten

Parkeringsguide til Oslo

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse