Ungdomskoleelevene fra Sollerudstranda: Skal lage herremåltid av det naturen kan tilby

Land Roveren er pakket og gjengen klare for tur. Foran: Magnus (lærer), Kevin, Mats, Sean og Jens (lærer). På taket: Zeen, Maikis og Kenneth. Med strihåret vortsteh Ulf med på laget. FOTO: PRIVAT

Det er klart for den årlige høstingsuka for elevene ved Vaggestein. Maten skal hentes fra naturen i Maridalen og i Nordmarka.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.09.2015 kl 20:18

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Fra venstre: Sollerudstranda-elevene Zeen og Kevin på jakt midt i skoletida. Vorstehren Ulf fant fugl, men jegerne fikk ikke skutt fuglen. FOTO: PRIVAT

MARIDALEN: Sollerudstranda skole har også avdeling i Maridalen, med base ved gården Vaggestein. Nå står en spennende uke for tur for ungdomsskoleelevene.

– I vår årlige «høstingsuke» skal vi forsøke å skaffe oss ingredienser til et måltid bestående av mat vi henter inn fra nærområdet, nemlig Maridalen og Nordmarka. Målet er å skaffe nøtter, bær, sopp, fisk og vilt til et nydelig fredagsmåltid, forteller lærer Mats Horni.

Naturen som klasserom

– Vi kommer for det meste til å befinne oss i «Sanderterrenget», et jaktterreng som Solemskogen jeger- og fiskerforening leier av Løvenskiold. Naturen er et utmerket klasserom, legger Horni til.

Målet er at elevene skal lære naturfag i naturen, samtidig som det skal gi elevene motivasjon til skolehverdagen.

Med jegerprøven

– Skolen ønsker også å formidle til elevene at det finnes kortreist mat der elevene har skoledagen sin. Tiendeklassingene som tok jegerprøveeksamen i fjor skal også få praktisere sine ferdigheter og kunnskaper for alvor i et jaktterreng hvor de selv har
bidratt med omfattende viltstell i form av vinterforing av vilt, forteller læreren.

Årets nye elever skal introduseres for skikkelig villmarksliv.

LES OGSÅ: Her blir de neppe enige: Hvor går grensen mellom Grefsen og Kjelsås?

– Kanskje noen av de nye elevene ønsker å bli jegere etter at uka er omme?

Jakt, bær og sopp mandag

Horni har gitt Nordre Aker Budstikke en oppsummering fra mandagsturen.

– Brorparten av gruppa gikk fra Movann stasjon til Sinober Fjellvang DNT-hytta. På vei opp skulle det plukkes bær og sopp. Det ble rundt 3 liter blåbær. Nok til en dessert på fredagen. Vi fant litt knatareller også, ikke nok til middag ennå, men en god start, sier Horni.

Og det ble også jakt mandagen.

– To av elevene ble med på jakt mellom Snippen og Solemskogen. Ulf, vorstehren, var med som viktig medhjelper. Det tok ikke lang tid før Ulf fant fugl, tok stand og fikk den på vingene, forteller Horni.

– Tiendeklassing Zeen fra Bjølsen kastet hagla til skulderen. Orrfuglen gjorde en vending og fløy like over barten til Ulf. Zeen gjorde en riktig beslutning og valgte å holde igjen skuddet - av hensyn til sikkerheten til hunden. Flott jegeratferd, roser Horni.

Han forteller også at det i løpet av ettermiddagen kom flere fugler på vingene, men at det ble stang-ut, så kanskje blir det vegetarmiddag fredag?

Mandag kveld var hele gruppa innlosjert på DNT-hytta - Nordre Aker Budstikke skal gjennom uka følge turen til Sollerudstranda-elevene.

LES OGSÅ: Nå skal Jørgen endre kirkens homo-syn

Praktisk tilbud

Avdelingen som holder til ved Vaggestein i Maridalen er et praktisk tilbud til elever som ønsker et alternativt ungdomsskoleløp. Alle ungdomsskoleelever bosatt i Oslo kan søke seg til skolen.

– Elevene har de samme skolefagene og ordinær eksamensordning. Forskjellen mellom Sollerudstranda skole og «vanlig» skole er at vi bruker rundt 40 prosent av skoletiden til en praktisk tilnærming til skolefagene.

Skolen, tidligere kjent som Maridalsprosjektet, har eksistert i 30 år.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse