Ups, Pete Doherty på egenhånd: Skandaleartist gjør comeback

GÅR SOLO: Peter Doherty runder 30 og slipper sitt første soloalbum denne måneden. Foto: EMI

Det siste halvåret har Pete Doherty skygget unna tabloidlampene. Med "Grace/Wastelands" vil 30-åringen bli kjent for musikken igjen.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

ROCKENS ENFANT TERRIBLE: Peter Doherty – kanskje mest kjent for forholdet tIl Kate Moss og narkoskandaler – setter igjen musikken i sentrum av livet sitt.

Da Doherty flyttet til London på slutten av 90-tallet og dannet bandet The Libertines, gikk han bort til billettluka på det imaginære tivoliet som kalles rock 'n' roll og sa: "jeg vil kjøre hver eneste karusell dere har her på bruket".

Siden har han levd i en berg-og-dal-bane av narkotika, fengselsdommer, genierklæringer, drapstrusler og supermodellkjærester.

Nå tyder mye på at Peter Doherty har trukket seg tilbake til en roligere tilværelse i pariserhjulet.

For etter fjorårets 14 ukers dom for brudd på prøveløslatelse, og avlysning av blant annet Hovefestivalen, har det vært stille på skandalefronten. 16. mars kommer Dohertys første soloalbum.

– Jeg har aldri tilbragt så mye tid på politistasjoner og i rettssaler, som når vi har skrevet om Pete. Men nå er det lenge siden sist, sier Paul Stokes, nyhetsredaktør i det britiske musikkbladet New Musical Express (NME).

Oppryddingsarbeid

Han mener 30-åringen er lei av å bare være kjent gjennom tabloidoppslag og som kjæresten til Kate Moss.

– Jeg tror han har sett tilbake på de siste tre-fire årene, og innsett at han har kastet bort veldig mye tid. Han har unngått de store skandalene, begynt å møte opp til alle konsertene og sagt at han vil gjenforene The Libertines, sier Stokes.

I videointervjuet plateselskapet Parlophone har lagt ut på Youtube, sitter Doherty i studioet kledt i dress, med et jesussmykke festet til hatten og en halvkilo kjeder rundt halsen.

Han dupper fram og tilbake og snøvler som bare britiske rockere kan. Men ser likevel litt mindre melkehvit og herjet ut i ansiktet enn før.

– Det var på tide med et soloalbum. Jeg hadde en rotete pult med stabler av gode ideer som vi aldri fikk gjort med The Libertines og Babyshambles. Det var på tide å få orden på ting, og fullføre ideene, mener Peter Doherty.

Lojale fans

Musikksjef Sven Ove Bakke i Dagbladet mener 30-åringens roligere livsstil kan slå begge veier, musikalsk sett.

– Det kan enten gjøre at han får laget det mesterverket mange mener han er kapabel til, eller det kan bli veldig kjedelig.

2005 var året Dohertys kjendisstatus virkelig tok av, med forholdet til supermodellen Kate Moss og stadige dopskandaler. Samme høst sto han på scenen på Øyafestivalen.

– Vi likte albumene til The Libertines veldig godt, og syntes låtene fra det dengang nye prosjektet hans, Babyshambles, hørtes spennende ut. Han føyer seg inn i en sterk britisk poprock-tradisjon, med røtter til The Clash og The Kinks, men med et rufsete uttrykk hentet fra punken, sier PR-sjef Jonas Prangerød i Øyafestivalen.

Øyafestivalen måtte betale ut Doherty fra tollen på Gardermoen etter dopbeslag, og Doherty gjennomførte en kort og forsinket konsert.

– Sterk låtskriver

Paul Stokes mener Doherty har potensial til å lykkes med en solokarriere.

– Han er en sterk låtskriver, men skriver ikke hits som selger mange millioner plater. Tekstene og låtene hans er litt for sære for mainstream-publikummet.

Ifølge Stokes er noe av grunnen til at Doherty – som tidligere har sluppet solomateriale gratis på nett – vil gjøre et offisielt soloalbum at han vil ha bedre kontroll over tekstene.

Han liker å skrive personlig, og har aldri vært komfortabel med at andre blander seg i tekstene, forlanger å vite hva ting betyr eller foreslår endringer.

En av låtene på det nye albumet inneholder blant annet sitater fra dagboka han skrev i fengselet i fjor, om hvordan han hører favorittlaget sitt spille fotball utenfor, og tenker "hva i all verden gjør jeg her?".

Mens The Libertines hadde en sterk hang til et hardt, skranglete pubrock-uttrykk, har han i det siste tatt en roligere retning. Mye av "Grace/Wastelands" består av ham og Graham Coxon på akustiske gitarer. Førstesingelen "The Last Of The English Roses" har myke ska-vibber.

– Det er mye rent akustisk på albumet, og det kler ham. Førstesingelen er noe av det beste han har gjort, mener NME-redaktør Stokes.

– Må holdes i ørene

På "Grace/Wastelands" har Doherty fått gitarhjelp av Blur-gitarist Graham Coxon.

Den rutinerte produsenten Stephen Street, som produserte den siste Babyshambles-plata, er også med denne gangen. Lurt og nødvendig, mener Dagbladets musikksjef Sven Ove Bakke.

– Han er en stang-inn-stang-ut-låtskriver, og er avhengig av folk som holder ham i ørene og styrer låtene i riktig retning, sier Bakke.

NME-nyhetsredaktør Paul Stokes mener de første Libertines-skivene led under at bandet og produsent Mick Jones (fra The Clash) var litt for gode kompiser, og ikke stilte krav til hverandre.

– Han trenger profesjonelle krefter med på laget, som sier "møt opp klokken fem og ha med deg ti nye sanger". Jeg tror Pete har skjønt at han kaster bort tida til folk som Stephen og Graham hvis han ikke skjerper seg. Graham Coxon bestemte seg for å takke ja etter en helg med demogjennomlytting. Heller ikke Street, hvis CV inneholder The Smiths, Blur og Kaiser Chiefs, var vond å be.

– Jeg har mye respekt for Pete, og synes han er en stor artist. Det blir ofte overskygget av andre ting, men jeg visste hele tida at han hadde evnen til å lage et soloalbum hvis han klarte å holde fokus, sier han på promovideoen til "Grace/Wastelands".

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse