ANNONSE
Annonse

Skianlegget gror igjen

Det gror godt på Linderudkollen. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Stille på langrennsfronten om dagen, men det gror godt i høyden. – Noe skikkelig svineri, sier Svein Olav Bø i langrennsgruppa om plantene som sprer seg på kollen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 31.07.2017 kl 08:27

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

LINDERUDKOLLEN: Svein Olav Bø har lest seg opp på planten, som nå gror godt rundt skitraseene i Linderudkollen Skianlegg.

Hvitsteinskløver

– Jeg har funnet ut at dette er Hvitsteinkløver, som er noe skikkelig svineri. Det har vokst seg inntil selve skiløypa og er opptil to meter høyt og står tett som en liten skog på begge sider av to av løypene, rapporterer Bø fra skianlegget.

Og legger til at han tror det må gjøres et godt stykke arbeid før det i det hele tatt vil være mulig å få lagt ut snø på sidene av selve løypetraséen.

Fulgt med masser

– Jeg har registrert planter som er høyere enn meg nede ved pumpehuset ved Åsputten - ugresset har muligens fulgt med massene som ble tilkjørt og lagt ut på skuldrene av løypa mot Kringla og løypa mot Trollvann. Det er tildels like ille på startsletta, legger Bø til.

Han har også vært i kontakt med Bymiljøetaten om problemet, og mottatt informasjon om planten - se nedenfor.

Litt forestående hagearbeid på Linderudkollen. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE

Hvitsteinkløver

Det er en toårig plante som blir rundt 1,5 meter høy. Arten kommer opprinnelig fra Mellom-/Sør-Europa og Vest-Asia. Det er ikke kjent hvordan arten kom til Norge.

Blindpassasjer med transportmiddler er den hovedsakelige kilden til spredning i Norge.

Hvitsteinkløver har kjønnet produksjon av frø. Arten gjenkjennes på de hvite blomstene i klaser og de trekoblede, grønne bladene med nerver helt til enden av bladet.

Hvitsteinkløver blomstrer i juli-september. Det er ikke kjent hvor lenge frøene er spiredyktige.

Økologisk risiko

Hvitsteinkløver etablerer seg gjerne på grunnlendt kalkmark, der risikoen for fortrengning av sjeldne og truede arter er stor.

Bekjempelse

Hvitsteinkløver kan lukes eller graves opp. Plantedelene kan etterlates på stedet, dersom de ikke har kontakt med bakken eller rennende vann. Blomstrende individer må destrueres. Sprøyting kan også være aktuelt. Bekjempelsen må overvåkes og eventuelt gjentas over flere år.

Nordre Aker Budstikke har kontaktet Bymiljøetaten om hva den tenker å eventuelt gjøre med problemstillingen med plantene, og oppdaterer saken.

LES OGSÅ:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse