Smørebod hjemme: Skikkelig hjemmepreppa

SKIDRILLING: Profesjonelle skigåere og utstyrsgale mosjonister investerer gjerne i en børsterotor som festes på en vanlig drill, og får jobben unna i en fei.

Søndagskituren blir ikke den samme uten et hjem utstyrt med smørebord, gliderjern og rotorbørste.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SMØREBORD: Før preparing bør skiene festes et egnet sted. Et smørebord som dette fra Swix koster rundt tusenlappen, vil du ha et mer stabilt bord blir prisen høyere.

Se bildet større

SMØREJERN: Strykejern kan brukes, men det beste er å investere i et eget smørejern som dette fra Swix til 999.

Se bildet større

GLIDING: Alt du trenger for gliding: Glider, sikling og børste. I tillegg må du ha jern til å smelte glideren med.

Se bildet større

ROTOR: En børsterotor sparer deg for noen minutter med børsting for hånd, men koster deg rundt tusenlappen for børste og håndtak.

Se bildet større

LETTVINT: Grip tape fra Start til 150 for kroner reduserer skismørning til å klistre tapen under sålene før du suser avgårde.

Se bildet større

SKIPUSS: For å unngå glidersøl på parketten kan det være lurt å investere i et egnet rom for skipreparering. Skiansvarlig hos Milsluker'n, Aslak Berglund, demonstrerer hvordan gliderrester pusses vekk med passende børste.

– En del av de som går mye på ski, kjøper en sånn som denne, sier skiansvarlig hos sportsbutikken Milsluker'n, Aslak Berglund, og durer i vei over skisålen med en rotorbørste festet til en drill.

– En vanlig børste gjør samme nytten og er mye billigere. Men du sparer jo noen minutter med denne, fortsetter han.

Langrenn er ikke bare en sport hvor tilhengerne tilbringer timevis pesende i sporet.

Også på forberedelsene hjemme i stua, kjellerboden eller garasjen legges det ned både både tid og kroner.

– Skiprepperommet er et hobbyrom for mange. De synes det er moro å prøve ulike metoder for å perfeksjonere glid og feste, forklarer Berglund.

Ikke overraskende er menn de ivrigste.

– Menn er nok mer utstyrsbevisste, og det er ofte de som tar ansvar for skipreparering for hele familien.

Utstyrliste

Vil du utstyre hjemmet med alt du trenger for å preparere dine egne ski, bør du først finne et egnet rom.

– Rommet bør helst være varmt. En garasje uten oppvarming for eksempel, er derfor ikke ideelt. Samtidig blir det fort litt søl og rot, så preparing i stua kan nok fort møte protester. Det beste er om man har et ekstra rom i huset som kan gjøres om til prepperom, sier Berglund.

Når prepareringsstedet er bestemt, må en festeanordning til skiene skaffes.

– Et smørebord koster fra rundt 1000 kroner og oppover. Vil du ha et mer stabilt bord, blir prisen høyere. Et alternativ er å kjøpe profiler du kan feste på en vanlig benk, tipser han.

Mange hjemlige krangler har nok startet med at strykejernet er forsvunnet. Før den kvinnelige delen av husholdet oppdager at mannen slett ikke har stukket av med jernet til skjortestryking, men derimot skigliding.

– Et vanlig strykejern kan fint brukes, men et smørejern har den fordelen at du kan sette temperaturen til et ønsket antall grader, i stedet for bare "linprogram" eller liknende.

– I tillegg gir jernet jevnere varme. Den vanligste skaden som skjer når folk setter i gang med skipreparering selv, er at de brenner sålen, sier Berglund.

Tidkrevende

Når smørebord og smørejern er på plass, har du stort sett bare småinvesteringer igjen.

– Du trenger glider, sikling, bronsebørste, rensepapir, skirensemiddel og selvfølgelig smurning, ramser Berglund opp, og anslår at for å kjøpe alt du trenger for hjemmepreparering må ut med rundt 3000 kroner.

Men tro ikke at jobben er unnagjort om du setter av noen timer i romjula.

– Ideelt sett skal skiene prepareres etter hver tur. Men jo renere og nyere snøen er, jo mindre er behovet for preparering, sier Berglund. Han anbefaler i det minste å rense skiene etter turen.

Skulle tiden ikke rekke til både skigåing og skistell, kan du trøste deg med at mange sportsbutikker gjør hele jobben for deg.

– For en full Birkebeinerprepp må du ut med over tusenlappen. Men preparering til en vanlig tur i marka koster ikke mer enn 250 kroner, opplyser han. Og legger til at de fleste skipar du møter i sporet langt fra er perfekt preparerte.

– Den mest vanlige varianten er vel å gjøre ingenting.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse