Skolen treffer alle

– Tilretteleggelse for tilstrekkelig uterom og daglig fysisk aktivitet er veldig viktig i skolen. Den treffer jo alle barn og unge, sier rådgiver i Helsedirektoratet, Olov Belander.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.08.2008 kl 13:22

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
NORDRE AKER: Formålet med rapporten "Skolens utearealer", som ble utgitt fra Sosial- og helsedirektoratet i 2003, er å foreslå krav som kan sikre bedre utearealer rundt fremtidens skoler, både barne, ungdom- og videregående skoler. Kravene er også faglige normer som opplæringsloven paragraf 9a-2, henviser til.

– Regelmessig fysisk aktivitet er nødvendig for normal vekst og utvikling for barn og ungdom, som anbefales å være fysisk aktive minst 60 minutter til sammen hver dag. En ny rapport fra Helsedirektoratet viser at kun 50 prosent av landets 15-åringer har et fysisk aktivitetsnivå som oppfyller dette. I tillegg ser vi et fall i aktivitetsnivået fra 9-åringer til 15-åringer på 43 prosent. Blant annet er det i tenårene stort frafall fra den organiserte idretten, samt urovekkende mye tid går med til stillesittende aktiviteter, forteller Rådgiver Olov Belander i Helsedirektoratet.

– Skolen er og blir utvilsomt en viktig arena fremover for å legge til rette for fysisk aktivitet, for skolen treffer jo alle, sier Belander, og legger til at erfaringer viser at elever som er i fysisk aktivitet løpet av skoledagen er roligere og at aktivitetsnivået for øvrig påvirker læringsklimaet positivt.

– Rapporten "Skolens utearealer" poengterer bl.a. betydningen av gode, tilstrekklige utearealer og kommunens ansvar som tilrettelegger. Den fremhever videre at kunnskapsnivået må heves blant dem som har ansvar for skolenes utearealer, det gjelder plan- og skolesektoren, men også de helseansvarlige.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse