Skolevalget i Nordre Aker: – Det er helt rått!

Politikk ála Blindern: Slik ble partilederne fremstilt under Blindernrevyen 2017. Knut Arild Hariede (Espen Stokke), Siv Jensen (Axel Kleivane), Erna Solberg (Nine Løddesøl) og Trine Skei Grande (Synne Holst Hansen). FOTO: MAGNE MELLEM ENOKSEN

Arbeiderpartiet og Høyre er de to partiene med størst oppslutning nasjonalt i årets skolevalg, mens SV går mest frem. På Blindern vgs. i Nordre Aker er Venstre nok en gang det største partiet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.09.2017 kl 21:39

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NORDRE AKER: Tirsdag kveld kom resultatene fra skolevalget 2017. På Blindern videregående skole er Venstre det største partiet, med 24,4 prosent av stemmene, med Høyre like bak, på 22,4 prosent.

Se bildet større

Skolevalgresultatet 2017 på Blindern vgs.

Befester posisjonen på skolen

– Dette er rått! Unge Venstre har virkelig gjort en god jobb i skoledebattene, sier Nordre Aker Venstre-leder, Ingeborg Briseid Kraft.

Også under skolevalget i forbindelse med kommunevalget for to år siden ble Venstre det største partiet på skolen.

– Resultatet lover godt for Venstres oppslutning med tanke på at dette er fremtidens velgere, sier Briseid Kraft.

– Hva kan være årsaken til at Venstre står så sterkt blant elevene på Blindern?

– Venstre snakker mye om politikk som ungdom er opptatt av. Vi vil for eksempel ha flere valgfag i skolen og stemmerett for 16-åringer. Og så er vi jo ikke et parti som tenker at alt er best som det er, eller at alt var bedre før; vi tenker alltid fremover. Det tror jeg appellerer til de unge, sier Venstre-lederen.

LES OGSÅ: Venstre raser over falsk valgbrosjyre!

Ap frem på Nydalen

På Blindern havner Arbeiderpartiet på 17,4 prosent, mens SV gjør det sterkt, slik de også gjør nasjonalt i skolevalget. Partiet får 9,7 prosent av stemmene, tett fulgt av MDG på 9 prosent. Frp får 8,6 prosent på Blindern vgs.

På Nydalen videregående er Arbeiderpartiet størst, med hele 34,7 prosent av stemmene, det er 4,6 prosentpoeng fram fra kommunevalget i 2015. Så mye som 20 prosentpoeng bak ligger neste parti, Høyre, med 14,1 prosent – ett prosentpoeng opp siden 2015.

Se bildet større

Skolevalgresultatet 2017 på Nydalen vgs.

Venstre gjør et godt valg, og får 13 prosent, men faller dramatisk fra kommunevalget i 2015, da 20,7 prosent av Nydalen-elevene valgte partiet.

Men også SV og MDG gjør det godt i Nydalen, med henholdsvis 10,2 og 9,6 prosent av stemmene.

Ap og Høyre størst nasjonalt, og i Oslo

Nasjonalt er Arbeiderpartiet fortsatt det største partiet i skolevalget, selv med en tilbakegang på 4,0 prosentpoeng fra rekordvalget i 2015, og havner på 27,8 prosent. Etter et svakt skolevalg i 2015, opplever Høyre også denne gangen en liten tilbakegang på 1,2 prosentpoeng, og havner på 15,1 prosent. Frp hadde også et svakt resultat i 2015, men med 10,4 prosent holder partiet seg stabilt.

Se bildet større

Skolevalgresultatet 2017, nasjonalt.

Tendensen er den samme i Oslo. Arbeiderpartiet er størst med 27,6 prosent, mens Høyre er nummer to med 16,6 prosent av elevstemmene.

Se bildet større

Skolevalgresultatet i Oslo 2017.

SV i vekst, stor miljøinteresse

SV fortsetter fremgangen siden bunnoteringen i 2013, og gjør sitt beste valg på åtte år. Partiet får 10,0 prosent nasjonalt – 11,2 prosent i Oslo.

Det gleder SV i Nordre Aker. Lokalpolitiker Hanne Lyssand er fornøyd med at én tredel av elevene i Nordre Aker stemmer på erklærte miljøpartier: 32,8 prosent på Venstre, SV og MDG i Nydalen og 43,1 prosent på SV, MDG og Venstre ved Blindern.

– Det er en kjempeboost for oss at ungdommen er så opptatt av miljø, og viser at de har trua på SV, kommenterer Lyssand til lokalavisa tirsdag kveld.

Deltakerandel i skolevalget:

  • Nydalen vgs. – 78,4%
  • Blindern vgs. – 75,8%
  • Oslo totalt – 79,1%
  • Hele landet – 83,4%

LES OGSÅ:

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse