- Skuddår? Det er for at staten skal tjene ekstra penger på oss

Vet du hvorfor vi har skuddår?

@Bilde.Tekst.grotesk:Robin Jacobsen, (21) Tønsberg
- Hakke peiling!
Det vet jeg faktisk ikke.

Mange mener man jobber gratis på skuddårsdagen, mens andre kanskje vurderer å fri til kjæresten sin.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 29.02.2012 kl 12:42

OSLO: - Det er for at staten skal tjene ekstra penger på oss. Vi må jobbe en ekstra dag og betale skatt for det, sier Rachid Mahnim (30).

Men selv om mange bedrifter ikke har regnet med skuddårsdagen i sine budsjetter er det verken staskassa eller kvinner på frierføtter som er årsaken til at vi hvert fjerde år får en ekstra dag i februar. Det er rett og slett kalenderen vi følger, som må ta skylda. 

Den gregorianske kalender, som ble innført 4. oktober 1582, har 365 dager, pluss skuddår hvert 4. år.

LES OGSÅ: Dette må du huske innen i morgen

- Vet du hvorfor vi feirer skuddår?

- Hakke peiling! Det vet jeg faktisk ikke, sier Robin Jacobsen (21).

- Jeg tror det har noe med månens syklus. For at det skal gå opp med kalenderen, får vi en ekstra dag, sier Siril Osland (34), og får støtte fra Maria Sommer-Srour (52).

- Det har noe med månen å gjøre, og at kalenderen ikke går helt opp, sier hun.

Om ikke det akkurat er månen, så handler det likevel om syklus. År som er delelige på 100 er riktignok ikke skuddår, med unntak av årstall som er delelig på 400. Det vil si at år 1996 er skuddår, 2000 er skuddår, 2004 er skuddår, men 2100 er ikke skuddår.

Etter tradisjonen er skuddårsdagen den eneste dagen kvinner kan fri. Nå er det likestilling og kvinner kan fri når de vil. Likevel er det fremdeles en populær dag å fri på. Sier mannen nei, må han gi den avviste kvinnen tolv par hansker. Det heter seg at hanskene skal skjule den manglende forlovelsesringen.

De vi har spurt setter likevel sin lit til at det er kalenderen som er «skyld» i at vi hvert fjerde år får en ekstra dag.

- Året har 365 dager, pluss litt. Det betyr at vi hvert fjerde år må legge til en dag, sier Elisabeth Meyer (65).

SKAL DU FRI PÅ SKUDDÅRSDAGEN? ELLER HAR DU KANSKJE BURSDAG I DAG? TIPS OSS PÅ TIPS@DITTOSLO.NO!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon