Slår hardt

Lege Herman Munthe-Kaas og bioingeniør Elisabeth Steen konstanterer at Nordbergjenta Gerda Gunnari er frisk og rask.

To typer av influensaviruset, type A og B, herjer hvert år vinterstid. I år er det type A som sender mange under dyna.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

Lege Stein Wiel kan lite gjøre dersom du har fått influensa. Antibiotika hjelper ikke på denne virus-sykdommen.

Tåsen: - Årets influensa slår hardere enn vanlig, og verken Vårherre eller legen kan hjelpe nevneverdig dersom du allerede er smittet, sier lege Stein Wiel ved Tåsenklinikken, som opplyser at de hardest rammede kan påregne hele 4-6 uker før viruset er helt ute av kroppen, igjen.

- Har du fått influensa er det beste å krype til køys og ta tiden til hjelp, selv om de færreste "har tid til å være syke". Det er ingen antibiotikakur som hjelper mot denne virussykdommen. Mange har også influensalignende symptomer som vondt i kroppen og feber, men det kan være mildere forkjølelser, og ikke influensavirus type A, sier han.

Forebyggende

- Er du smittet er det veldig viktig å få i deg mye væske. Dette er særlig viktig hva gjelder barn, påpeker Wiel, en av åtte leger ved Tåsenklinikken som har mer enn nok å gjøre om dagen, og som selv "holder en knapp på" solbærtoddy.

Har du gått klar av årets influensa er det beste rådet å holde seg borte fra folk som allerede er smittet. Influensa overføres ved såkalt dråpesmitte. Når en med influensa hoster eller nyser, spres en mengde bittesmå dråpepartikler, og sykdommen overføres ved å inhalere viruset i disse partiklene som svever rundt i lufta lenge etter selve nyset.

- Å passe på å være ved generell god helse er viktig, og å slutte å røyke kan også være et sjakktrekk. Vi ser at personer som røyker har en økt risiko for smitte, fordi flimmerhårene i luftveiene blir borte hos røykere, og ikke fungerer beskyttende, som de er tenkt å gjøre. Røykere har også ofte lengre sykeleie, opplyser legen.

Vaksine

- Jeg spurte legen min ved Tåsenklinikken, Herman Munthe-Kaas, og han anbefalte meg å vaksinere meg i november, sier Gerda Gunnari fra Nordberg som har holdt seg frisk etter at hun ble vaksinert mot årets influensa. Hun er en av 550.000 personer som har fått influensavaksine hittil i denne influensasesongen. Nå er hun bare innom klinikken for å ta INR-prøve for å kontrollere dosen Marevan (blodfortynnende medisin).

- I år har mange tatt influensavaksine. Problemet er at viruset, som starter i Kina og Østen om våren, endrer seg litt fra år til år. I år ble vaksinen lagt ut på markedet i oktober, noe forsinket grunnet problemer under dyrking av ett av influensavirusene, informerer lege Stein Wiel, som opplyser at det ennå er mulig å vaksinere seg, men at vaksinen gir full beskyttelse først etter et par uker.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse