Slåss for fred

Judo er populært blant de afghanske barna.

Judo skal ikke bare utføres på matta. Utøverne som 7. - 9. mars har sitt årlige møte på Ullevål Stadion ønsker å gi afghanske barn en motvekt til alt det tragiske de har opplevd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.02.2008 kl 18:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

ULLEVÅL:- Du ser barn som begynner å leve litt igjen når de er på trening. De får en følelse de ikke har hatt før - muligheten til å mestre sin egen hverdag, sier Birgit Rygningen, leder av Judo for Fred.

Internasjonalt foregangsprosjekt

Lite visste Stig Traavik, norsk diplomat ved ambassaden i Kabul og tidligere OL-deltager i judo, at enmannsprosjektet han startet i Afghanistan rett etter Talibans fall i 2001, skulle bli et foregangsprosjekt for det internasjonale judoforbundet.

Traavik var med å stifte det afghanske landslaget, og fikk også sendt ned syv judotrenere fra Norge for å hjelpe å trene afghanske barn. Spesielt viktig var det å få med kvinnelige trenere, slik at også afghanske jenter kunne få trene judo. Traavik kalte prosjektet Judo for Fred, og fikk støtte til det fra NORAD.

Judo for Fred, i den formen prosjektet har i dag, ble født i Norge ett år senere for å videreføre Traaviks arbeid. De er nå en komité under det norske judoforbundet. I tillegg til å være støttet av NORAD, har de også et samarbeid med det internasjonale fredskorpset. Det internasjonale judoforbundet har også latt seg inspirere, og satser nå på å opprette lignende prosjekter i konfliktsoner over hele verden, på kort sikt minst ett prosjekt i hver verdensdel.

Samfunnsnyttig

- Så hvorfor judo, av alle ting?

- Grunnleggeren av judo, Jigoro Kano, var også pedagog, og han utviklet derfor judo som et slags pedagogisk system. Meningen er at du ikke bare skal utøve judo på matta. Du skal også ta det med deg ut og bruke det til noe samfunnsnyttig, sier Rygningen.

Hun var en av de første trenerne som ble sendt ned til Traavik i Afghanistan.

- Man klarer ikke å være forberedt på det man blir møtt av der nede. Men det sterkeste inntrykket er hvordan jeg har blitt tatt i mot. Folk i Afghanistan har opplevd så mye sterkt. Allikevel tar de imot deg med åpne armer, sier hun.

En tro på fremtiden

Siden 2002 har Rygningen vært tilbake i Afghanistan ca en gang i året, hvor Judo for Fred blant annet trener gatebarn og barn ved statlige barnehjem. Rygningen sier det mest påfallende er den positive utviklingen der nede.

- Særlig på det personlige plan. Folk begynner å få en tro på fremtiden igjen. Jeg håper virkelig at sikkerhetssituasjonen der nede forbedrer seg snart, for slike ting kan virkelig ta knekken på folk, sier Rygningen.

Det er en stund siden Judo for fred har hatt mulighet til å sende trenere til Afghanistan på grunn av den prekære sikkerhetssituasjonen, og Rygningen vet ikke når judotrenerne kan reise dit neste gang. I mellomtiden prøver de å få afghanere til Norge, slik at de kan utdannes som trenere her og ta kunnskapen med seg tilbake til Afghanistan. Men dette er ikke en like effektiv måte å gjøre det på, forklarer Rygningen.

Deler på draktene

I tillegg til å sende ned norske trenere, skaffer Judo for fred til veie drakter og matter som blir sendt til Afghanistan. Og at judo har falt i smak hos de afghanske barna, er ikke Rygningen i tvil om. Hun forteller at det er vanskelig å skaffe nok trenere - fire trenere jobber døgnet rundt, og treningsøktene går vanligvis kun over tre kvarter, hvis ikke har de ikke muligheten til å trene alle som ønsker det. Barna har 25 judodrakter på deling.

- Men judo blir ikke bare en fritidsaktivitet. Vi bruker også judo for å lære dem om respekt og helse, sier Rgyningen, som tror at Judo for fred har kommet for å bli.

- Grunnen til at dette prosjektet har blitt så vellykket, er at det er på grasrotnivå hele veien. Dette gjør at deltakerne får et helt spesielt eierskap til prosjektet, og vi ser at de brenner for det. Dette gjelder også i Norge, hvor den vanlige judoutøver føler seg som en del av Judo for Fred, avslutter hun.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse