Slik blir «verdens mest miljøvennlige» sykehjem på Tåsen

Slik kan det nye Tåsenhjemmet bli. FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

Omsorgsbygg inviterer til informasjonsmøte om nye Tåsenhjemmet onsdag 17. januar. Når det står ferdig i 2020 vil det blant annet ha butikker og kafeer også for nabolaget.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.01.2018 kl 20:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

TÅSEN: Det er Omsorgsbygg Oslo KF (OBY) og Hent AS, som i samarbeid med Arkitema, ÅF, Rambøll og Degree of Freedom, skal utvikle og bygge det nye Tåsenhjemmet i Pastor Fangens vei 26-28/Østhellinga 3.

Prosjektet består i riving av det eksisterende bygget, forprosjekt, detaljprosjektering og bygging av nytt sykehjem.

Etter planen starter riving av dagens bygg i løpet av 1. kvartal 2019, og byggestart er i 2. kvartal. Nye Tåsenhjemmet skal ferdigstilles og overleveres Sykehjemsetaten i 3. og 4. kvartal 2020.

135 rom

Omsorgsbygg har tidligere meldt at det nye sykehjemmet blir verdens første plusshussykehjem, med bærende konstruksjoner i tre: «Et signalbygg i verdensklasse», slik Nordre Aker Budstikke skrev i november i fjor.

Nye Tåsenhjemmet skal inneholde 135 beboerrom og et dagsenter, og blir på 14.300 kvadratmeter fordelt over 3-4 etasjer, pluss kjeller.

Se bildet større

Det nye Tåsenhjemmet presenteres i grønne og frodige omgivelser. FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

Inviterer til nabomøte

Onsdag 17. januar klokken 18-20 holder Omsorgsbygg et orienteringsmøte om prosjektet, i det nåværende Tåsenhjemmet i Pastor Fangens vei 26.

– Vi har som målsetting at det nye Tåsenhjemmet skal bli et positivt tilskudd til hele nærområdet. Målet er at det skal tiltrekke seg naboer og beboere på hele Tåsen som ønsker å bruke bygget og tilbudene som er der. For å få til det er vi helt avhengig av innspill fra nærområdet til hva de savner og ønsker at det nye Tåsenhjemmet skal kunne tilby, sier Flemming Idsøe, teknisk koordinator i prosjektavdelingen i OBY.

Han ønsker alle gode forslag velkommen under møtet 17. januar.

– Vi håper så mange som mulig kommer og har gode innspill til hva de ønsker å få ut av Tåsenhjemmet. Vi har selvfølgelig noen rammer å forholde oss til, så vi får ikke til alt, men vi håper å kunne få til mye i samarbeid med bydelen, sier Idsøe.

Verdens mest miljøvennlige sykehjem

Se bildet større

Arkitekturen på innsiden. FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

Ifølge OBY er det nye sykehjemmet et FutureBuilt-prosjekt, med en målsetting om å bli verdens mest miljøvennlige sykehjem. Det skal blant annet bygges i tre og produsere mer energi enn det bruker gjennom året – et såkalt plusshus.

I tillegg skal det være omfattende utslippsreduksjoner i forbindelse med byggeplassen. Bygget skal mljøsertifiseres i BREEAM-NOR, minimum «excellent».

LES OGSÅ: Nordre Aker fikk en av byens første plusshusbarnehager da Bråtenalleen barnehage sto ferdig i fjor høst

Det nye Tåsenhjemmet skal ha enerom tilpasset eldre med sammensatte medisinske diagnoser, herunder kognitiv svikt.

Butikk og kafeer, også for nabolaget

Omsorgsbygg sier et viktig poeng i prosjektet er at det skal «tilpasses og tilhøre» nabolaget. Dette kommer til uttrykk i materialbruk, og ved at naboer skal kunne benytte funksjoner i og utenfor bygget: Rundt det lille torget foreslås det kafé, matbutikk, frisør, verksted og liknende.

Det nye Tåsenhjemmet skal bli en trygg og hjemlig arena for beboere og ansatte. Tilbudene i bygget skal gjøre det mulig for beboerne å klare seg selv mest mulig. Den eksisterende vegetasjonen er ivaretatt i størst mulig grad, ifølge OBY, og det foreslås grønne uterom, blant annet med sansehager.

LES OGSÅ: Litt lenger bort i Pastor Fangens vei ligger Seniorhuset, med mye velferdsteknologi. Blant annet snakker leilighetne til beboerne

Se bildet større

Det gamle og nye Tåsenhjemmet, sett fra lufta. FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

Bygningskroppen blir utformet som to T-former, noe forskjøvet, og blir plassert omtrent slik det eksisterende bygget ligger i dag. Bygget blir lagt inn mot skråningen i vest for å sikre gode utsynsforhold, og ikke ruve over de mindre husene i området. Treverk skal være gjennomgående i bygget, og OBY mener dette vil gi en følelse av et mindre ruvende bygg enn dagens sykehjem. Avkjørsel og tilkomst til sykehjemmet blir som i dag.

LES OGSÅ: SiO bygger nye, grønne studentboliger i massivtre på Kringsjå

Se bildet større

FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse