Slik får du bilen 17. mai-klar

 

Sjekk tipsene for hvordan du best kan rengjøre og beskytte bilen din.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.05.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
  • Vask utvendigDet handler ikke bare om å ha en pen og skinnende bil. Det farligste for bilen er ofte det du ikke ser. Salt fungerer som bindemiddel og fester skitt til bilen. Hvis saltet får lov til å bli liggende over lengre tid, kan det resultere i rust. Vask bilen godt utvendig og spyl godt oppunder skjermene. Prøv å spyle rent rundt bremserørene da det av erfaring er her saltet gjør mye skade. Bruk gjerne avfettingsvæske, men les veiledningen nøye.
  • Vask, rydd og luft innvendigDet som kanskje er aller viktigst, er en skikkelig rengjøring av vinduene innvendig - med tanke på trafikksikkerheten. Ta ut gulvmatter og sjekk om det er fuktighet etter vinterens snø og slaps i gulvteppet. Litt lufting her er bare bra. Gulvteppet trenger kanskje en tepperens også, og her kan du bli utrolig overrasket hvor fint det blir. Husk bagasjerommet – det er utrolig hvor mye rot og bøss det samler seg opp etter en vinter.
  • Gummilister

    Bruk en silikonstift på alle gummilistene – det være seg dør-, panser- eller koffertlokklister. Dette holder gummilistene myke og smidige, holder aldringsprosessen tilbake og tettningene blir bedre.

* Før polering, sjekk eventuelt skader i lakken og utvendige plastdeler

En liten steinsprut kan raskt utvikle seg til rust og bør derfor repareres. Flekken må først pusses ren for mulig rustdannelse. For å unngå at skadestedet utvides ved bruk av pussepapir, bruk gjerne en spiss gjenstand (eks. tuppen av en kniv) og rens skadestedet. Ha så på et sjikt med grunning for så å lakkere med en liten pensel. Grunning og lakk får du kjøpt hos bilforhandlere eller bilrekvisitaforretninger.

* Utvendige plastdelerStøtfangere og andre plastdetaljer utvendig på bilen har en egenskap som gjør at de ikke ruster, men de mister glansen og falmer. Disse delene kan renses og poleres med et spesielt middel for plast. Det er viktig å gjøre denne jobben før en starter polering av bilen, det gjør at poleringsmiddelet for karosseriet ikke fester seg til plastdelene – og en slipper å slåss for å bli kvitt de hvite flekkene etter endt polering.
  • Polering

    Følgende tre faser anbefales:

1) Lakkrens: Over tid vil lakken få en matt og oksidert overflate. Lakkrens fjerner oksidasjon og fastgrodd skitt i lakken.

2) Polering: Beskytter lakken og gir glans.

3. Ekstra lakkforsterker: Legger en glasshard hinne over lakken og kan begrense steinsprutskader.

Bruk av poleringsmaskin vil gi det beste resultatet da denne skaper varme, som igjen bidrar til å arbeide voksen inn i lakkens porer. Husk imidlertid at maskinen må være i bevegelse hele tiden.

* Bevaring av poleringen

En bevarer polishen på bilen best ved å benytte bilshampo med voks når en vasker bilen, og at en ikke bruker for varmt vann. Husk at varme er med på å åpne porene i lakken og det vil igjen gjøre at polishen forsvinner.

Kilde: NAF

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse