ANNONSE
Annonse

Høsthagen:

Slik får du en trivelig høsthage

PYNTER TIL HØSTEN: Hobbygartner Katrine Foss med datteren Julie (8) depper ikke selv om sommeren er over. Nå gjøres høstkrukkene klare.

Det er ingen grunn til å henge med hodet i takt med sommerblomstene. La lyng og stauder pynte opp i krukkene utover høsten.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.09.2009 kl 08:25

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

— Det er ikke så mye som skal til for å få det litt hyggeligere i uterommet, selv om høsten er her, mener Katrine Foss. Hobbygartneren legger ikke bort hagehanskene selv om sommeren er over.

— Det går an å forlenge sommeren litt, sier hun og fjerner vissen lavendel fra steinkrukkene.

I stedet planter hun røsslyng sammen med krysantemum, eføy og litt vintergrønt. Å la en eføy henge ned fra krukken gjør den spenstigere, mener hun.

— Jo mørkere eføyen er, jo mer værbestandig skal den være, forteller hun. Og finner en plass for krysantemumen ved siden av.

— Jeg fikk tips av en gartner om å prøve krysantemum ute. Den skal holde lenge utover høsten, så nå skal jeg sjekke om det stemmer, sier hun. Katrine regner med å ha disse krukkene stående slik til ut i november, kanskje desember.

— Det kommer jo an på når frosten kommer. Når krysantemumen dør, bytter jeg den ut med en lyngplante til, forteller hun.

Holdbar lyng

For nattefrosten og kulden kommer etter hvert snikende, og skal høstkrukken være til glede lengst mulig, er det naturligvis viktig å velge de plantene som tåler kulden best. I denne sammenhengen er lyngvekster ideelle.

— Det finnes flere typer høstlyng. Erica i sterke rosafarger er blant de aller vanligste, forteller Tommy Tønsberg fra Det norske Hageselskap og Norsk Hagetidend.

Røsslyng, eller Calluna som den gjerne kalles hos gartneren eller i hagesenteret, finnes i flere rosa, lilla og hvite nyanser. Munkelyng er en annen variant i salg.

— Disse har store lyngblomster, men færre på stilken, forteller Tønsberg.

Når frosten setter skikkelig inn, fryser alt. Det gjelder også lyngvekstene, men de fleste av disse beholder form og farge, og er derfor fine vinteren igjennom.

Stødige stauder

De senere årene har det også blitt et større utvalg av stauder som holder utover høsten. Populære eksempler er søte med vakre blå blomster, høstanemone og alunrot.

— Alunrot er en staude som blomstrer om sommeren, men som på grunn av de flotte bladene også er fin om høsten. Bladene har sjatteringer fra limegrønn til dyp rød, forteller Åse Finstad, gartner hos Plantasjen. Vekster med dekorative bær er også en mulighet i høstkrukkene.

— For eksempel pernettya, eller torvmyrt som vi kaller den på norsk. Den har vakre rosa, hvite eller lilla bær som sitter på hele vinteren, forklarer Finstad.

Skimmia er en vintergrønn plante med rosa blomster.

— Den står fint hele vinteren og er veldig dekorativ med blomsterkranser av masse knopper som springer ut til våren.

Sedum, eller oktoberbergknapp som den også kalles, har begynt å blomstre nå.

— Den holder seg fin et stykke utover høsten, men tåler ikke skikkelig frost, forteller Finstad. Litt vintergrønt gjør seg også i en høstkrukke.

— Kjeglegraner eller kuletuja blir ikke så store og kan derfor egne seg godt i krukker, mener hun.

Husk å vanne!

Det som plantes i høstkrukker, trenger ikke annet stell enn nok vann. Men det er svært viktig, ikke minst for lyngen.

— Skal du ha lyng som varer hele vinteren, må den vannes helt til den fryser. Mange tror de bare kan kjøpe lyng og sette den ut uten å vanne. Det blir fort tørt selv om det er grått og trist vær. Tørker lyngplantene, blir de brune og beholder ikke fargen over vinteren, forteller Tønsberg.

Hvilken krukke som brukes, spiller ikke så stor rolle.

— For plantenes del er det viktigste at den har god drenering. Den må ha hull i bunnen og eventuelt et godt lag med lecakuler, slik at vannet renner ut, forteller Finstad.

— Og skal krukken bli stående ute over vinteren med frossen jord i, er det selvfølgelig viktig at den er frostsikker. Ellers kan krukken bli ødelagt, minner Tønsberg om.

Stauder i bed

Alt som plantes i høstkrukker nå, bør kunne stå til frosten ødelegger det.

— De fleste staudesortene tåler en del frost, men når det blir skikkelig kaldt, går også disse i stykker, forteller Tønsberg.

Men selv om en del av staudene blir mindre vakre etter hard frost, vil det likevel være liv i røttene. Et tips er derfor å plante dem ut i et bed for at de skal kunne leve videre neste år.

— Det er lunere i et bed. Derfor kommer alt lettere tilbake neste år, dersom det er plantet i bed i stedet for krukke, forteller Åse Finstad.

Gode høstplanter

Lyng:

Høstlyng, røsslyng og munkelyng.

Stauder:

Søte, høstanemone, alunrot og torvmyrt.

Vintergrønt:

Skimmia, kjeglegran og kuletuja.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse