Slik får du orden i bokhyllene

KROK FOR BOK: Billy-bokhyllene har fått en egen avdeling i stua hjemme hos bokklubbredaktør Tuva Ørbeck Sørheim. (Foto: Chris Erlbeck)

Skal bøkene stå alfabetisk, etter tema, etter farge eller bare helt etter ditt eget hode? Vi har spurt dem som har mange å holde orden på.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.03.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SKRIVEHUS: Tor Åge Bringsværd, som har skrevet et sted rundt 200 bøker, har boksamlingen sin i et eget treroms skrivehus. (Foto: Chris Erlbeck)

Se bildet større

FRODIG: Tor Åge Bringsværd har mye rart på utstillling blant bøkene sine, blant annet eksotiske figurer, bedetepper, reiseminner, plakater fra 70-tallet og hyggelige brev fra lesere. (Foto: Chris Erlbeck)

Se bildet større

ØNSKE OM ORDEN: Forfatter og språkekspert Helene Uri vil gjerne ha boksamlingen sin tematisk og alfebetisk ordnet, men systemet er i ferd med å kollapse under vekten av en stadig større samling. (Foto: Harald Nordbakken)

Se bildet større

BOK: Ta vare på bøkene.

Se bildet større

LITT AV HVERT: Mye kan få plass i en bokhylle, bare man skyver bøkene litt innover. Utsnitt fra Tuva Ørbeck Sørheims hylller. (Foto: Chris Erlbeck)

Tuva Ørbeck Sørheim, redaktør i Bokklubben Nye Bøker, tar oss med inn på soverommet. Hun peker på en brun, kortvokst hylle.

– Min første bokhylle. Den ble full omtrent da jeg flyttet hjemmefra. Jeg syntes jeg hadde mange bøker da. Siden har det blitt Billy-hyller, bunker, pappkasser og stadig mindre system. Faktisk ikke noe system i det hele tatt. Foreldrebibelen "Alt om barnet" står omkranset av ymse skjønnlitteratur, skjøvet godt inn slik at en haug med barnas dvd-er får plass foran.

– Når jeg nå spør kjæresten min hvor en eller annen bok er, nekter han å svare selv om han vet det. Han vil nemlig helst alfabetisere alt sammen, mens jeg sier at det er umulig, jeg får for mye nytt hele tiden. Dette er en kilde til heftige diskusjoner i heimen, sier Ørbeck Sørheim. Hun trøster seg med at hyllene i det minste har et kledelig kulturradikalt image. Og trekker fram Kjetil Rolness' bok "Med smak skal landet bygges" fra hyllene.

– Her står det at "et salig rot" kjennetegner den radikale hylla, mens en borgerlig bokhylle preges av full orden og stivt oppstilte Det Beste-serier, smiler redaktøren.

Bringsværds bokhus

Tor Åge Bringsværd har tusenvis av bøker, spredd rundt i et eget treroms skrivehus. Her skulle man tro bibliotekenes Dewey-system eller en annen type nitid organisering ville være nyttig, men Bringsværd har i stedet satset på det han kaller "lyst-og interesse-prinsippet".

– Jeg tror det ville blitt mye vanskeligere å finne igjen bøkene hvis de stod alfabetisk. Jeg mener, hvis jeg hadde glemt navnet, hvor skulle jeg så ha begynt å lete? Alfabetisk ordning, sier Bringsværd, – det er etter min mening siste utvei for forvirrete mennesker som søker et mentalt rekkverk.

Kjernen i organisering etter "lyst-og interesse-prinsippet" er prosjekthyller. Dit går alle bøker som Bringsværd har brukt som referanse til et bestemt prosjekt.

– Indianerne har fått tre hyller. Inuittene har to. Djengis Khan har også et par, og grisen har sin egen hylle. Og så videre, sier Bringsværd.

Resten har han ordnet etter interesse. Og vet han er priviligert som har muligheten til å fylle livet, og et helt skrivehus, med bøker:

– Film og teater har gudene vet hvor mange hyllemeter. Det samme med science fiction, og med mange alle andre interesser. Men eventyr og myter har fått et helt eget værelse, og der er bøkene plassert i hyller etter hvilken religion eller kulturkrets de spriner ut fra. Krim har jeg overført til hytta, for det leser jeg helst til lyden av måkeskrik.

– Hva med de uleste bøkene?

– De har jeg i en gammel handlevogn fra den nedlagte flyplassen på Fornebu, en sånn med stor Camel-reklame på håndtaket. Hver gang synes av alt jeg burde lese gir meg dårlig samvittighet, kan jeg bare trille handlevognen inn i et annet rom.

Uris metode

Forfatter Helene Uri er en annen kvinne med mange bøker, og i tillegg en iboende trang til å ordne eiendelene sine etter farge.

– Klærne mine, for eksempel, de må plasseres i henhold til farge. Jeg blir helt satt ut hvis jeg finner en brun kjole innimellom de svarte, ler Uri.

Farger er jo også blitt et populært prinsipp for ordning av bøker?

– Ja, men der går grensen for meg. For bøker har jeg en annen metode. Som ingen av de andre i familien klarer å forholde seg til, dessverre. Barna stikker bøkene inn der det passer dem. Uris metode baserer seg på to tommelfingerregler, tema og alfabet: Nordisk skjønnlitteratur for seg, alfabetisert etter forfatter. Deretter utenlandsk skjønnlitteratur, også alfabetisert.

– Innenfor hver forfatter kunne man selvsagt ha satt titlene i kronolgisk rekkefølge. Men, sier Helene Uri, – her vil jeg benytte anledningen til å vise at jeg ikke er pedantisk. Så her har jeg slått meg løs og satt dem helt tilfeldig.

En viss orden er det likevel i det følgende: Hun har egne grupperinger for henholdsvis antologier, diktsamlinger, novellesamlinger og biografier. Videre har historiebøker fått egne hyller, på samme måte som helsebøker og reisebøker, og den store samlingen med leksika og ordbøker. Til sammen blir det mange titalls hyllemeter, men bare rundt 80 cm er kontrollert av ektemannen.

– Der står det stort sett BI-bøker. Og en som heter ISO 9000.

– Er du fornøyd med systemet ditt?

– Problemet er ikke systemet, men mengden. Jeg har ikke plass til flere hyller, og har begynt å legge inn bøker oppå de stående bøkene. Se her, tre liggende Stieg Larsson oppå en rad stående Jonas Lie. Helt uholdbart, mener Uri.

– Og løsningen er?

– Nytt hus.

Bevar bøkene vel

Bok- og papirkonservator ved Nasjonalbiblioteket, Nina Hesselberg-Wang, vet hvordan bøker helst vil oppbevares: Tørt, mørkt og kjølig. Både varmeovner, solvegger og lyse vinduskarmer kan bety en snarlig fysisk død for bøkene. Men det aller verste er fuktige rom, som bad og visse kjellere.

– Iblant fører fukt til muggvekst i bøker, advarer Hesselberg-Wang.

– Hva gjør vi da?

– Da kaster vi dem. Mugg er veldig helseskadelig, og mange av oss som jobber i biblioteker, har utviklet allergi mot muggsopp. Har du greid å oppfylle kravene sånn noenlunde til "tørt, mørkt og kjølig", gjenstår det å ha bøkene enten stående eller liggende, alt etter størrelse.

– Normal størrelse skal stå opprett, aldri skrått. Skrå oppstilling kan gjøre at bindet løsner fra tekstblokken, sier konservatoren.

– Hva skal ligge?

– Store bøker skal ligge. Innbindingen er ofte ikke tilpasset størrelsen og tyngden. Når bøkene står, kan den tunge tekstblokken løsne fra bindet.

– Så da er dynger med bøker ikke så galt som vi trodde?

– Dynger er galt. Det skal bare være to-tre liggende bøker per bunke. Ellers kan den nederste boken knuses av vekten.

– Mer å tenke på?

– Ja. Ikke bruk pekefingeren. Mange mennesker setter pekefingeren på toppen av ryggen og drar boka ut. Det fører til skader. I stedet bør man sørge for at bøkene ikke står for trangt, slik at man kan ta tak med hånden omkring ryggen.

– Hvor lenge varer bøker?

– En billig pocketbok kan være ødelagt etter et par år. Kvalitetsinnbinding varer lenger. Vi har bøker her på biblioteket som fortsatt er fullt lesbare, selv om de er fra 1200-tallet, og ikke alltid har vært oppbevart optimalt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse