Guide: Slik får du trafikkinfo rett på GPS-en

TMC: NRK har i de stille lansert en prøveperiode på trafikkmeldinger over TMC. Tjenesten er oppe for fullt, men selskapet kaller det en prøveperiode fordi de foreløpig ikke vil garantere oppetid hele døgnet.

Nå kan du få meldinger om kø og kork på GPS-en, blant annet ved hjelp av Rikskringkastingen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.03.2009 kl 12:00

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
AMOBIL.NO: Visste du at det går an å få trafikkmeldinger rett på GPS-en i Norge?

Nå har nemlig både NRK og et selskap som heter Destia Traffic lansert en slik tjeneste, slik at du får melding om snøras, trafikkork og annet rett på GPS-skjermen din.

Her finner du alle Amobil.nos guider

Les også: Slik fungerer GPS

TMC er noe spesielt interesserte har savnet i mange år i Norge. I andre land har det lenge vært mulig å motta trafikkmeldinger rett i GPS-en, mens vi i Norge har måttet innfinne oss i å høre trafikkmeldingene på radio for å slippe overraskelser på veiene.

Nå har TMC endelig begynt å få fotfeste i Norge, og GPS-skjermen kan fortelle deg om problemer på den veien du har planlagt å kjøre. Det gjelder alt fra rasfare og ombygging, til bilkøer og fergeruteendringer.

Du får bred dekning for TMC, ettersom informasjonen kringkastes over FM-båndet.

Det eneste du trenger å gjøre er å taste inn hvor du skal kjøre, og GPS-en viser deg både veien og eventuelle faktorer som kan forsinke deg. GPS-en kan også vise deg omveier rundt forsinkelsen, og gir deg den ruten som tar kortest tid å kjøre.

Det hele sparer deg for tid, samtidig som det sparer miljøet. På lang sikt kan det hele gi generelt bedre trafikkflyt.

Slik kommer du i gang

Det eneste du trenger er en GPS med støtte for TMC og en TMC-antenne, noe som ofte er standardutstyr i proffmodeller. Dersom

GPS-en din har inngang for TMC-antenne, har den støtte for TMC. Da trenger du bare å kjøpe en TMC-antenne for å motta trafikkmeldinger. Dette koster typisk fra 500 til 800 kroner.

Trafikkmeldingene mottas fortløpende mens du kjører, og dersom du har tastet inn en rute på GPS-en får du trafikkinformasjon for den strekningen.

I prisguiden kan du få oversikt over hvilke GPS-er som har TMC

Destia Traffic var først

I Norge har vi nå to leverandører av trafikkinformasjon.

Destia Traffic lanserte sin tjeneste i Norge i oktober i fjor. Denne veilmeldingstjenesten er bemannet 24 timer i døgnet, slik at du til enhver tid får oppdaterte trafikkmeldinger.

Trafikkmeldingene mottas fra Statens Vegvesen, offentlige myndigheter, kommunesentrene og P4, i tillegg til tips direkte til Destia Traffic.

I tillegg har selskapet avtale med det finske Meteorlogiske Instituttet, slik at du får værmelding og meldinger om vanskelige kjøreforhold. Du får også informasjon om trafikkorker, og dette er en tjeneste det jobbes med å utbedre.

Destia Traffic er en kommersiell aktør. Signalene er derfor kryptert, og trafikkinformasjonen kan bare leses av GPS-er som støtter tjenesten. Foreløpig er det bare noen av Tomtoms GPS-er som kan brukes med Destia Traffic, men Mio og Garmin vil etter all sannsynlighet også støtte tjenesten.

Nettmøte: – Er det gratis å få trafikkmeldinger?

Helt åpent fra NRK

NRK har sniklansert en prøveperiode på trafikkmeldinger over TMC. Tjenesten er oppe for fullt, men selskapet kaller det en prøveperiode fordi de foreløpig ikke vil garantere oppetid hele døgnet.

Sentralene som registrerer trafikkmeldinger er per i dag bemannet 15,5 timer i døgnet på hverdager, i tillegg til noen timer i helgene.

NRKs løsning er helt åpen og ukryptert, slik at alle som har TMC-mottaker og -antenne får trafikkmeldinger på GPS-en. Trafikkmeldingene kommer fra de samme kanalene som Destia Traffic, og i tillegg får NRK inn tips om problemer fortløpende. Det hele finansieres gjennom NRK-lisensen.

- Vi tar også sikte på å oppdatere GPS-brukerne om køer. Vi er i kontakt med veitrafikksentralene som har videoovervåkning enkelte steder, og nye forskningsprosjekter skal sørge for bedre varsling om stillestående trafikk i fremtiden, sier Bjarte Johannesen, redaksjonssjef i utvikling og beredskap.

NRKs trafikkmeldinger kringkastes over frekvensene til radiokanalen P1, noe som sikrer god dekning.

Les hele saken på Amobil.no

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse