Det spøker i hagen:

Slik friskmelder du zombie-trærne

ZOMBIE: Uhu, det spøker i hagen!

Det er en krevende jobb, men spinnmøll-larvene som mumifiserer trærne kan spyles vekk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.06.2009 kl 09:05

Det hvite spinnet kan dekke hele trær fra topp til tå, eller bare omslutte greinene her og der. På nært hold ser du larvene som myldrer i tusentalls, og bladene som bokstavelig talt blir skjelettert som en del av den skumle prosessen.

— Spinnmøll-larvene skjeletterer bladene, før de forflytter seg til et annet sted på treet for å ete videre. Når larvene beveger seg, kommer en tynn væske ut av forkroppen deres.

— Denne væsken stivner i luft, og blir til tynne silketråder som utgjør det hvite spinnet, forklarer Leif Aarvik, biolog og Norges eneste heltidsforsker på sommerfugler.

Hvordan blir vi kvitt beistene? Og hvorfor har de beleiret epletrærne våre, og heggen og rognen, for andre år på rad?

Les også: Jakter på det perfekte treet

Larveliv

— Vi vet ikke hvorfor spinnmøllen blomstrer opp i visse år. Men vi antar at det kan ha med varme forsomre å gjøre, sier Aarvik.

Forskeren forteller at det er høyst uvanlig å se så sterke spinnmøll-angrep to år etter hverandre.

— Normalt vil snylteveps ta knekken på populasjonen ved å legge eggene sine inni larvene. Og så får de hjelp av fugler som forsyner seg av larver, forklarer han.

I fjor gjorde verken snyltevepsen eller fuglene jobben sin, derfor fikk spinnmøllen utfolde sin natur i fred og fordragelighet: Larvene fikk knaske blader og etter hvert forpuppe seg i kokonger, der de forvandlet seg til nattsommerfugler.

Les også: Helt vilt i hagen

— Irriterende

Fra midten av juli fikk de sverme i sommernettene, og uhindret legge mengder av egg i vertstrærne.

Eggene rakk å klekke til ørsmå babylarver, som sov sin tornerosesøvn i vertstreet vinteren igjennom. Så ble de vekket av et kyss fra vårsola, og nå fortsetter runddansen, med knasking, spinning og forpupping.

— Fascinerende, synes Aarvik, og finner fram enda et syltetøyglass.

— Irriterende, parerer Gustav Redalen, professor i hagevitenskap, fagsjef i Hageselskapet, epledyrker på fritida.

Med det varme været vi har hatt over store deler av landet, venter han at angrepet vil øke i ukene som kommer.

Til motangrep

Verken sommerfuglforsker Aarvik, eller epledyrker Redalen, er alvorlig bekymret for larveinvasjonen.

Men begge antar at trær kan bli alvorlig svekket etter to års massivt angrep, og at noen trær kan komme til å dø.

— Trærne får som regel nye blader senere på sommeren, etter at larvene har spist opp første runde. Men det kan være krevende å produsere blader to ganger på én sommer, og hvis dette blir kombinert med mye tørke, kan trær dø, sier Redalen.

Hjemme i sin egen eplehage går han resolutt til verks for å slå larveangrep tilbake.

— Jeg klemmer larvene i stykker med fingrene, eller klipper rett og slett bort de angrepne kvistene. Men man kan også spyle dem ned med en skikkelig hard stråle fra hageslangen dersom treet er så høyt at det er vanskelig å rekke opp.

— Eplene blir ikke særlig tiltalende på grener der det har vært spinn. Så det er like greit å fjerne dem med det samme. Litt uttynning av frukt gjør bare godt, fordi de gjenværende da blir større, søtere og bedre, sier Rendalen

Tomme spinn

Hvis du ser mange tomme spinn, der bare svarte prikker av larvenes avføring ligger igjen, er det ingen grunn til å slappe av.

— Det betyr bare at larvene har krøpet til et annet sted på treet, for å finne mer mat. De skal vokse enda i noen uker til, sier Redalen.

En vakker dag, eller helst natt, slår de vingene ut. Da kan man finne dem igjen på utelampa ved døren.

Tre slike har havnet på nåler i en liten glassboks, fanget og spiddet av sommerfuglforsker Aarvik.

— Se her. Det er en bitteliten forskjellen mellom dem, de er arter av samme slekt. Eplespinnmøllen går bare på epletrær, heggspinnmøllen bare på hegg, og rognspinmøllen på rogn. Er de ikke ganske vakre, med de prikkete framvingene?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon