Dekorativt på kjøkkenet: Slik gir du kjøkkenet et personlig preg

PANEL: Veggpanel fra Fibo-Trespo leveres som plater på 60 ganger 58 cm, noe som gjør det enkle å montere. I tillegg skal det tåle både fukt og store temperatursvingninger. (Foto: Fibo-Trespo)

Kjøkkenet er nordmenns favorittrom, så hvorfor ikke gi det et personlig preg?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2009 kl 10:50

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

POPULÆRT: "Bird on a wire" er det mest populære motivet i kjøkkenkolleksjonen fra Oksidé interiørglass. (Foto: Carl Martin Nordby)

Se bildet større

STÅLBILDE: På dette kjøkkenet har man valgt å få et fotografi av Oslo by over på en stålplate. (Foto: Carl Martin Nordby)

Se bildet større

STÅLFLISER: Stålfliser over kjøkkenbenken er ett av alternativene kjøkkenforhandleren Huseby presenterer. (Foto: Huseby)

Se bildet større

FLISER: Fliser over kjøkkenbenken regnes ofte som traust og tradisjonelt, men kan også gjøres friskt og kontrastfullt som i dette eksempelet fra IKEA. (Foto: IKEA)

Se bildet større

ENKELT: Å male veggen over kjøkkenbenken i en knallfarge er en rask og enkel form for kjøkkenfornyelse. (Foto: Huseby)

Se bildet større

NYANSER: Fliser i ulike blånyanser gir liv til det helhvite kjøkkenet "Pinje" fra Huseby. (Foto: Huseby)

Se bildet større

GLOSSY: Marilyn Monroe i festlig lag sammen med andre filmkjendiser er ett mulig motiv dersom du ønsker glass uten ramme over kjøkkenbenken. Kjøkkenarkitekt hos Drømmekjøkkenet, Grethe Lund, opplyser at glass blir stadig mer populært. (Foto: Carl Martin Nordby)

– Mange vil ha et personlig preg på kjøkkenet. Én måte å gjøre det på, er å få ditt eget unike motiv på glassplate over kjøkkenbenken, sier kjøkkenarkitekt hos Drømmekjøkkenet, Grethe Lund, mens hun viser fram et celebert middagsselskap med Marilyn Monroe og andre kjente filmfjes preget inn i kunstglass.

Glassplate er ifølge henne det flest ønsker over kjøkkenbenken.

– Vil du bruke ditt eget motiv, blir det forholdsvis kostbart. Monroe-platen kommer nok på rundt 40.000. Men det finnes mange ferdiglagde motiver som er langt rimeligere. Det mest populære hos oss er "Bird on a wire", sannsynligvis fordi motivet har enkle og rene former, samtidig som det er morsomt, sier Lund.

Valgmuligheter

Glass er ikke eneste løsningen for et rent og enkelt uttrykk på kjøkkenet.

– Trenden sier at det skal være blankt. Stål har vært veldig populært en stund, men glass har tatt mer og mer over. Glass er enklere å holde flekkfritt enn stål, mener prosjektleder for produktutvikling hos Sigdal, Alexander Egeberg.

Et annet mye brukt alternativ er bakpanel.

– Kjøper du for eksempel en benkeplate i laminat, kan du få en tynnere plate i samme materiale og mønster til å ha over benken. En stor fordel med denne løsningen er at den er rimelig, sier Egeberg.

Fliser velges gjerne av de mest tradisjonelle.

– Fliser er i likhet med bakpanel rimelig i innkjøp, men mer tidkrevende å montere. Mange velger likevel å montere fliser selv, fortsetter han.

Maling

Lund hos Drømmekjøkkenet tipser om at det slett ikke er nødvendig å montere noe som helst.

– Noen ganger anbefaler vi bare å male. Bruk flere lag med høyglansmaling, råder hun. Og har du stålplate, trenger den slett ikke være grå.

– Stålplater kan gjerne lakkes. Og i likhet med glassplater kan de preges med et motiv, selv om fargene ikke blir like klare som med glass, forklarer hun.

Og minner om det aller viktigste når du velger hva du skal ha bak komfyren, nemlig at det tåler varme.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse