Slik gjør du bunaden klar for 17. mai

PRAKTFULL: – Staselige bunader bør behandles skånsomt. Ikke bruk klor på skjorta eller sterkt vaskemiddel på stakken eller buksa, selv om det kan være fristende. Det ødelegger stoffet, advarer Cecilie Eskild ved Heimen Husflid i Oslo.

Vil du holde orden på finstasen, bør du ha kunnskapen på stell.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.05.2008 kl 09:05

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

SØMMELIG: Bunader lages som regel med litt "slingringsmonn", så de kan sys noe ut eller inn. Stakken kan gjerne løses litt i en fold under forkleet, mens vesten tas ut i sidene.

Se bildet større

TILKNEPPET: Trange bunadsbukser kan legges ut i baken, eller du kan flytte litt på knappene i klaffefronten.

Se bildet større

GLIMRENDE: Bruk gullsmedklut og pussebrett til knapperengjøringen, så slipper du å få pussemiddel på skjorta eller jakka. Skulle uhellet likevel være ute, kan du ta det bort med flekkfjerningsmiddel for fett.

Se bildet større

STAS: Bruk gjerne en gullsmedklut og pussebrett til knapperengjøringen.

Forventningsfullt lirker du bunaden ut av skapet. Flagget er strøket, kakene satt i ovnen og jordbæra kunstferdig dandert. Skolekorpsets siste finpuss gjaller atonalt borti gata. Men var linskjorta virkelig gul? Og er dette egentlig min drakt, den er jo så liten? Du strever og bakser, presser deg inn i stasen, mens svetten siler og stakken stikker. Resultatet er panikkartet pølseskinnspreng, komplett med ketchup- og sennepsflekker.

– Første bud er å vaske bort flekkene med en gang du har sølt, og ikke vente til neste mai, oppfordrer Cecilie Eskild, bunadekspert ved Heimen Husflid i Oslo.

– Men skulle du likevel oppdage spor fra i fjor, er det fortsatt håp, hvis du vet hva du skal gjøre, trøster hun.

Rester av gammel moro kan nemlig fjernes, selv om det ser mørkt ut. Først og fremst med kombinasjonen tålmodig bløtlegging i lunkent vann, nennsom håndvask, svakt nøytralt vaskemiddel og solrike vårdager.

Gult er ikke så kult

– Linskjorta kan gjerne ligge i bløt i noen timer, tipser Eskild. – Da forsvinner som regel flekkene, og du får bort litt av gulfargen også.

Lin gulner naturlig med tida, men begynner skjorta å gå i ett med sennepen, bør du ta affære.

– Bunadskjorter kan henges ut i sola, da vil de blekes. Men dekk til silkebroderiene, de kan bli sprø og falmet av sollyset, påpeker Eskild.

– Og ikke bruk klor, selv om det er fristende. Klor ødelegger stoffet, advarer bunadeksperten.

Bunadtekstilene silke, lin og ull er materialer som skal behandles skånsomt. Når du ikke rekker å sende stakken på rens, men må ta deg av flekkene selv, bør du passe på at du ikke vasker for varmt, eller med for sterke vaskemidler.

– Bruk Milo, eller et annet middel spesielt egnet for vask av ull og silke, i lunkent vann. Så går ikke fibrene i oppløsning, råder Eskild.

Krympebehandling

Ullstoff kryper ikke ved passende lav vasketemperatur, men av uforklarlige årsaker hender det likevel at bunaden kjennes trang. Er du av den vågale typen kan du prøve deg som skredder, men da bør du være måteholden.

– Hvis det er helt krise, kan du prøve å løse litt på sidesømmen i stakken, eller en fold under forkleet. Herrevarianten kan tas ut litt i sømmen midt på buksebaken, eller i sidene på vesten. Men vær forsiktig, og for all del ikke klipp i noe, oppfordrer Eskild.

En annen, og kanskje enklere mulighet, er å flytte knapper og hemper, men også her må du ha tunga rett i munnen.

– Ikke forskyv knappene ubegrensa, da blir snittet på bunaden ødelagt, advarer Gunvor Rognså, førstekonsulent i Bunad- og folkedraktrådet.

Støvsugertriks

Når du har fått igjen pusten, etter akrobatisk knepping og snøring, omsorgsfull vasking og hasardiøs tråkling, trenger bunaden luft.

– Drakta bør ristes og luftes godt før bruk, og gå gjerne over den med en klesbørste for å få bort støv og hår. Støvsugeren på laveste styrke gjør også susen, men da må du huske å fjerne løse deler fra antrekket først, påpeker Rognså.

Er det gamle flekker på selve ullhabitten, kan du forsøke å vaske dem bort med rent, lunkent vann.

– Prøv vann først, men er det snakk om fettflekker kan du tilsette litt svak, nøytral såpe, og skylle godt etterpå. Vær imidlertid forsiktig med å gni hardt på ullstoff, råder Rognså. – Bruk heller en fuktig svamp, så ødelegges ikke stoffet.

Så, mens stakken tørker og vesten luftes, skjorta blekes og kakene stekes, kan du begynne å lete etter bunadskoa. Var de ikke på loftet?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse