Te er den nye vinen:

Slik lager du god te

SMAKFULLT: En kopp te kan smake alt fra høst til kokos og vanilje. Konseptsjef hos Le Palais des Thés i Norge, Eia Økter, holder tekurs for å lære kundene mer om teens smak og kultur.

Nå skal te hentes opp på samme gastronomiske nivå som vin.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

— I Norge forbindes te gjerne med kos og kuldegrader. Te er noe litt feminint, noe man drikker fra en stor og god kopp mens man skravler med venninner, sier Eia Økter, konseptsjef hos Le Palais des Thés i Norge.

— Vi merker at mange nå har begynt å nærme seg te på en mer akademisk og gastronomisk måte. De er opptatt av smak, opprinnelsessted og riktig tilbereding, og ser på te på samme måte som god vin, fortsetter hun.

Den franske kjeden åpnet sin første butikk i Norge for tre år siden, og satser på et bredt spekter te fra hele verden.

I tillegg holder de tekurs for å gi kundene en grundigere innføring i tekultur, smaker og tilberedningsmåter.

— Nordmenn er veldig åpne for å lære mer og prøve nye varianter. De har reist mye og truffet på ulike typer te, og etterspør de samme variantene her hjemme, forteller Økter.

Slik lager du god te

Ren kanne, romslig tesil:

  • Det er best å trekke teen i kanne, fordi kanna holder på temperaturen og hindrer at aromaen fordamper. Tekanna må være ren og helst forvarmet. Tesilen/filteret må være romslig og komme ordentlig ned i vannet slik at tebladene får foldet seg godt ut. Mange teegg/klyper er altfor trange.

Godt vann:

  • Begynn med kaldt, friskt vann.

Riktig temperatur:

  • Vannet skal ikke koke, da tappes det for oksygen og blir flatt. Den høye temperaturen ødelegger dessuten tebladene. De fleste svarte og semi-fermenterte teer skal trekkes på 95 grader. Grønne og hvite teer på 60

—80 grader.

Riktig dosering:

  • Du trenger cirka en teskje svart te for hver kopp, litt mer for grønne og halvgrønne teer.

Riktig trekketid:

  • For lang trekketid gir stram og bitter te, for kort gir te uten aroma. Hva som er riktig trekketid, varierer mellom de ulike typene. Vanlig svart te skal trekkes 3

—5 minutter, mens hvite teer gjerne skal trekkes 8-12 minutter. Riktig trekketid er ofte angitt på pakken.

Trend

Black Cat Kaffe og Tehus har solgt te i Norge i over hundre år. De har merket at noe har skjedd med nordmenns drikkevaner de siste årene.

— Vi har femdoblet tesalget på få år. Og folk vil i større grad ha de rene teene fremfor te med smak. Det går ikke så mye i Earl Grey lenger, men heller hvite, grønne og Oolong-teer. I tillegg til urtete, forteller selger i Black Cat, Marion Sætre.

For å oppklare en vanlig misforståelse: Urtete eller for eksempel rooibos-te er ikke te i ordets egentlige betydning.

All ekte te kommer fra samme plante, som gir opphav til et stort spekter av både hvite, svarte og grønne varianter. Rooibos-te kommer derimot fra rooibos-busken, og urtete lages av ulike typer urter.

— At all te hentes fra samme plante, men likevel finnes i så mange varianter, er et resultat av hvor og når bladene høstes og hvordan de prosesseres, forklarer butikksjef hos Le Palais des Thés, John Ivar Sørreime.

— Fargen sier noe om hvordan bladene er behandlet. Grønn te er grønn fordi bladene dampes eller stekes rett etter plukking, mens sort te er rødoransje fordi bladene har visnet og blitt brune.

Jord og vanilje

— Kjenner dere aromaen av sopp og jord? Mange synes denne teen smaker høst, påpeker Sørreime, mens kursdeltakerne slurper te av typen Pu-erh.

Kakao, lær, nøtter, vanilje, kokos, druer. Leser man beskrivelsen av ulike teers smak, forundres man over hva som kan rommes i en kopp varm drikke.

— Te kan beskrives nesten på samme måte som vin. Man bruker begreper som tanniner, syrlighet, bitterhet og sødme, forklarer Sørreime.

— Noen går helt opp i tesmakingen, og skal prøve alle teene fra Darjeeling eller alle de grønne teene fra Japan, fortsetter han.

Te og whisky

De mest ivrige teentusiastene er gjerne menn.

— Vi har flest kvinner som kunder, mens menn ofte står og venter på sidelinjen og ser litt ukomfortable ut.

— Mens hvis menn først fatter interesse, går de gjerne veldig opp i det, og skal teste alt av både teer og utstyr, sier Sørreime, som selv har opplevd at kompiser har hevet øyebrynene når han forteller at han jobber med te:

— Navn som «Bestemors hage» gir jo ikke teen et særlig maskulint image.

— Men velger du en kraftig te med læraktig smak og serverer et glass whisky ved siden av, får du garantert noe også de mer macho kan svelge.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...