Te er den nye vinen: Slik lager du god te

SMAKFULLT: En kopp te kan smake alt fra høst til kokos og vanilje. Konseptsjef hos Le Palais des Thés i Norge, Eia Økter, holder tekurs for å lære kundene mer om teens smak og kultur.

Nå skal te hentes opp på samme gastronomiske nivå som vin.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Se bildet større

TESEREMONI: En japansk teseremoni går ut på å piske pulverisert grønn te til den skummer, for så å servere gjestene.

Se bildet større

UTVALG: Te finnes i hundrevis av ulike varianter, og klassifiseres gjerne etter hvor de kommer fra, når bladene er plukket og hvordan de er behandlet.

Se bildet større

NYBEGYNNERKANNE: En støpejernskanne er et bra valg for nybegynnere – den tåler det meste og tar dessuten ikke opp i seg smak fra teen, slik en mer porøs keramikkanne vil gjøre.

Se bildet større

TREKKING: Te kan trekkes på mange måter, blant annet ved å helle varmt vann i en liten kanne med teblader, som helles ut etter kort tid. Slik kan de samme bladene brukes igjen og igjen, og gi ulik aroma for hver trekking.

Se bildet større

BILLIGPOSE: Kursholderen demonstrerer hvordan vanlig te i pose avgir mye farge, men mindre aroma enn te av bedre kvalitet. Earl Grey fra Twinings til venstre, samme tetype fra Le Palais des Thés til høyre.

— I Norge forbindes te gjerne med kos og kuldegrader. Te er noe litt feminint, noe man drikker fra en stor og god kopp mens man skravler med venninner, sier Eia Økter, konseptsjef hos Le Palais des Thés i Norge.

— Vi merker at mange nå har begynt å nærme seg te på en mer akademisk og gastronomisk måte. De er opptatt av smak, opprinnelsessted og riktig tilbereding, og ser på te på samme måte som god vin, fortsetter hun.

Den franske kjeden åpnet sin første butikk i Norge for tre år siden, og satser på et bredt spekter te fra hele verden.

I tillegg holder de tekurs for å gi kundene en grundigere innføring i tekultur, smaker og tilberedningsmåter.

— Nordmenn er veldig åpne for å lære mer og prøve nye varianter. De har reist mye og truffet på ulike typer te, og etterspør de samme variantene her hjemme, forteller Økter.

Slik lager du god te

Ren kanne, romslig tesil:

  • Det er best å trekke teen i kanne, fordi kanna holder på temperaturen og hindrer at aromaen fordamper. Tekanna må være ren og helst forvarmet. Tesilen/filteret må være romslig og komme ordentlig ned i vannet slik at tebladene får foldet seg godt ut. Mange teegg/klyper er altfor trange.

Godt vann:

  • Begynn med kaldt, friskt vann.

Riktig temperatur:

  • Vannet skal ikke koke, da tappes det for oksygen og blir flatt. Den høye temperaturen ødelegger dessuten tebladene. De fleste svarte og semi-fermenterte teer skal trekkes på 95 grader. Grønne og hvite teer på 60

—80 grader.

Riktig dosering:

  • Du trenger cirka en teskje svart te for hver kopp, litt mer for grønne og halvgrønne teer.

Riktig trekketid:

  • For lang trekketid gir stram og bitter te, for kort gir te uten aroma. Hva som er riktig trekketid, varierer mellom de ulike typene. Vanlig svart te skal trekkes 3

—5 minutter, mens hvite teer gjerne skal trekkes 8-12 minutter. Riktig trekketid er ofte angitt på pakken.

Trend

Black Cat Kaffe og Tehus har solgt te i Norge i over hundre år. De har merket at noe har skjedd med nordmenns drikkevaner de siste årene.

— Vi har femdoblet tesalget på få år. Og folk vil i større grad ha de rene teene fremfor te med smak. Det går ikke så mye i Earl Grey lenger, men heller hvite, grønne og Oolong-teer. I tillegg til urtete, forteller selger i Black Cat, Marion Sætre.

For å oppklare en vanlig misforståelse: Urtete eller for eksempel rooibos-te er ikke te i ordets egentlige betydning.

All ekte te kommer fra samme plante, som gir opphav til et stort spekter av både hvite, svarte og grønne varianter. Rooibos-te kommer derimot fra rooibos-busken, og urtete lages av ulike typer urter.

— At all te hentes fra samme plante, men likevel finnes i så mange varianter, er et resultat av hvor og når bladene høstes og hvordan de prosesseres, forklarer butikksjef hos Le Palais des Thés, John Ivar Sørreime.

— Fargen sier noe om hvordan bladene er behandlet. Grønn te er grønn fordi bladene dampes eller stekes rett etter plukking, mens sort te er rødoransje fordi bladene har visnet og blitt brune.

Jord og vanilje

— Kjenner dere aromaen av sopp og jord? Mange synes denne teen smaker høst, påpeker Sørreime, mens kursdeltakerne slurper te av typen Pu-erh.

Kakao, lær, nøtter, vanilje, kokos, druer. Leser man beskrivelsen av ulike teers smak, forundres man over hva som kan rommes i en kopp varm drikke.

— Te kan beskrives nesten på samme måte som vin. Man bruker begreper som tanniner, syrlighet, bitterhet og sødme, forklarer Sørreime.

— Noen går helt opp i tesmakingen, og skal prøve alle teene fra Darjeeling eller alle de grønne teene fra Japan, fortsetter han.

Te og whisky

De mest ivrige teentusiastene er gjerne menn.

— Vi har flest kvinner som kunder, mens menn ofte står og venter på sidelinjen og ser litt ukomfortable ut.

— Mens hvis menn først fatter interesse, går de gjerne veldig opp i det, og skal teste alt av både teer og utstyr, sier Sørreime, som selv har opplevd at kompiser har hevet øyebrynene når han forteller at han jobber med te:

— Navn som «Bestemors hage» gir jo ikke teen et særlig maskulint image.

— Men velger du en kraftig te med læraktig smak og serverer et glass whisky ved siden av, får du garantert noe også de mer macho kan svelge.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse