Slik lurer de deg

SLIK SER UT: På de to øverste bildene ser du automaten først uten skimming og så med påsatt skimmingutstyr. På bildene under ser man først tastaturet slik det skal være. Ved siden av har man satt på et lokk som skjuler et kamera for å fange opp pinkoden. FOTO: Foto: Politiet

Bensinkunder ble forsøkt svindlet i går. Politiet går nå ut med bilder av skimmingutstyret som ble brukt for å advare folk mot denne type svindel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.11.2012 kl 10:04

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Tirsdag morgen ble skimmingutstyr oppdaget på Uno-X i Ollebukta i Tønsberg. Der hadde svindlere montert utstyr på den ene betalingsautomaten for å kopiere kunders kredittkort.

Nå går politiet ut med bilder av det som var montert på betalingsautomaten.

- Vi går ut med bildene for å vise publikum hvordan slike anretninger ser ut, opplyser operasjonsleder Åge Haakonsen i Vestfold politidistrikt.

Oppdaget av kunde

Som bildene viser så kan det være vanskelig å oppdage at noe er galt. Trolig ble utstyret montert natt til i går. Det ble oppdaget av en kunde som skulle fylle drivstoff tidlig i går morges. Det er administrerende direktør i Uno-X Automater AS, Ole Johannes Tønnessen glad for.

- Denne kunden har nok avverget at flere ble svindlet. Han kontaktet politiet raskt, forteller han.

Såkalt skimming har i en årrekke vært et kjent problem ved blant annet bensinstasjoner og minibanker. Han opplyser at bransjen de siste årene har brukt millioner av kroner på å gjøre det vanskeligere for de kriminelle som bruker skimmingutstyr. Blant annet med betalingsautomater hvor kortets chip brukes og ikke magnetstripen. Det mener han har satt svindelbandene noe tilbake. Men likevel ber han publikum være påpasselige.

- Man bør alltid skjule koden. Og ser man noe mistenkelig ved en betalingsautomat, så meld fra til politiet, er oppfordringen fra Tønnessen.

Sperre kortet

Tønnessen forteller at man også kan sperre kortet sitt for bruk i utlandet. Det gjør det ekstra vanskelig for svindlerne dersom de kopierer kortet ditt med tanke på bruk i andre land.

- Flere og flere nettbanker tilbyr denne tjenesten, sier han.

- Hva gjør dere for å unngå skimming?

- Daglig har vi rutiner på å sjekke våre automater. Vi er svært opptatt av at det skal være trygt å fylle drivstoff hos oss, sier Tønnessen.

Foreløpig vet man ikke om noen ble svindlet hos Uno-X i Tønsberg. Politiet undersøker saken.

 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse