Slik mestrer du vinterløping

Kle deg riktig for treningen i kulda.

Mange kler seg altfor godt når de skal løpe om vinteren. Disse herrene er i den andre enden av skalaen. Foto: Foto: Nils-Erik Bjørholt /NTB scanpix

Det er ingen grunn til å la hålke, snø og kulde sette løpingen på vent.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.12.2012 kl 11:45

Som kjent, det finnes ikke dårlig vær! Det som derimot finnes, er et godt utvalg treningsklær. Riktig utstyrt kan du trosse all slags vintervær og få fullt utbytte av løpeturen.

Ikke bomull

Det du ikke skal gjøre, er å trekke på deg det ene tjukke plagget etter det andre med en gang termometeret viser under null.

- Det er viktig å velge klær av materialer som puster, det vil si at de transporterer bort fukten fra kroppen. Som ull og polyester. Unngå bomull som suger til seg fukt og har dårlige pusteegenskaper, sier Anders Szalkai, som jobber heltid som løpetrener og har en førsteplass i Stockholm marathon blant sine meritter.

Les også: 240 deltakere utfordret seg selv

Minusgrader

Har man boxershorts eller -truse, et par løpetights, en langermet undertrøye og vindjakke - alt i gode materialer - så trenger man som regel ikke ta på seg noe mer, mener Anders Szalkai.

Men er det mange minusgrader, kan det bli nødvendig å legge til et mellomlag, for eksempel en tynn fleece. Man kan også løpe med en vindbukse over tightsen, men da skal det være skikkelig kaldt. Den vanligste påkledningsfeilen hos uerfarne løpere er ifølge Szalkai at de kler på seg for mye.

- Det kjennes sikkert behagelig og varmt ut i begynnelsen av økten. Men etter et par kilometer er klærne gjennomsvette, og det blir tungt og ubekvemt. Det er bedre å kle seg slik at man kjenner seg litt kald i starten. Det tar uansett ikke lang tid for man har fått opp temperaturen, sier han.

Les også: Mosjonseksplosjon med raske gutter

Ulla er tilbake

Lenge har treningstøy av syntetiske materialer som polyester og polypropylen, vært mange løperes førstevalg. Men i de siste årene har de fått konkurranse av et mer tradisjonsrikt materiale, ull.

Jörgen Lindh, produktansvarlig hos butikkjeden Löplabbet, bekrefter at det selges mye ullplagg til løpere. Og da mener han ikke tjukk, kløende ull - som mange har skrekkinnjagende minner om - men fin, tynntrådet merinoull som klør minimalt.

- Ull varmer bedre enn noe annet materiale, selv når det blir fuktig. Delvis er ulla varm i seg selv, delvis puster den naturlig. Dessuten lukter denne typen ull ikke like ille som syntetiske materialer gjør når man svetter, sier han.

Ull passer spesielt bra for den som veksler på å løpe og gå, ettersom det er lett å bli kald når pulsen går ned. Den som løper i jevnt høyt tempo holder seg uansett varm, og syntetmaterialer kan da passe like bra.

Les også: Nordstrands løpende fruer

Unngå å skli

I tillegg til bekledning som bidrar til passelig temperatur, er det viktig å ha sko med riktig utrustning slik at man ikke sklir. I dag finnes det flere alternativer.

- Det finnes løpesko med pigger, og de blir av stadig bedre kvalitet. Tidligere var de veldig klumpete og stive, dessuten løsnet piggene lett. Mange bruker også brodder på løpeskoene sine. de finnes brodder spesielt beregnet på løping. Det har også blitt populært å sette brodder på sine egne løpesko. Dette kan gjøres i mange forretninger, sier Jörgen Lindh.

Slik kler du deg

Underkroppen

Boxertruse i ull eller annet pustende materiale. Er det veldig kaldt, bør trusa ha et yttermateriale (vindpanel) i front for å stenge vinden ute.

Over dette har man løpetights med børstet fleece-innside som varmer ekstra, eventuelt langrennsbukser.

Er det mer enn ti minusgrader, kan du dra på deg et par tynne vindbukser over tightsen. Hvis du ikke liker å løpe i tights, fungerer det like bra med lange ullunderbukser (stillongs) og en vindbukse over.

Overkroppen

Langarmet undertrøye i syntetmateriale eller ull.

Over trøya en tynn vindtett skalljakke dersom det er plussgrader.

Ved minusgrader passer det med en noe tjukkere skalljakke i mykt softshell- eller Gore-Tex-materiale, som ikke bare puster og er vindtett, men også er vannavstøtende.

Mer en ti minusgrader: Legg til et mellomlag - en tynn fleecegenser eller en tynn, langarmet sportsgenser i syntet eller ull.

Ytterst en refleksvest slik at du sees i trafikkbildet.

Føttene

Sokker med ull varmer og transporterer bort fukten. Det finnes også et stort utvalg av syntetsokker for treningsbruk. Tips: Ta en ullsokk og klipp vekk selve foten, og bruk skaftet for å gi ekstra varme til vristen og hælsenen - områder som er følsomme for kulde.

Bruk sko med bra veigrep. Det finnes løpesko med faste pigger. En rimeligere løsning er å kjøpe løse pigger som skrus på de vanlige løpeskoene dine. Brodder er et annet prisgunstig alternativ. Terrengsko, det vil si sko med grovmønstret yttersåle, kan også brukes. De fungerer bra på snø, men dårligere på is og hålke.

Hodet

Bruk en tynn lue som slutter tett om hodet. Det finnes både ull- og syntetluer som er tilpasset trening. Også tynne fleeceluer fungerer fint. I uopplyste områder er det en fordel med hodelykt.

Hendene

Man blir lett kald på hendene når man løper. Bruk fingervanter i syntet eller ull. Ved temperaturer under ti minusgrader er votter beregnet for sportsbruk det beste.

(Kilde: Anders Szalkai, løpetrener)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon