Stoffet julen er laget av:

Slik pynter du til jul

JULEGLEDE: Laila Kaldestad er opptatt av kontrast og spenning når hun pynter til jul. Julegardiner finnes ikke, men hun tar gjerne på seg en julebluse fra Kristin Ødegaard til 1300 kroner. (FOTO: Linda Schade)

Vi bruker fortsatt juletekstiler – men har sluttet å henge dem i vinduet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.12.2009 kl 09:25

Når Laila Kaldestad pynter til jul, blir det lyst og vakkert. Det er hjerter med perler, fine kjøkkenhåndklær og en forseggjort julestrømpe, alt i bleke fargetoner. Og langt fra slik mor ville ha gjort det for et par-tre tiår siden:

— Det er ikke trendy å bytte gardiner. I stedet pynter man med andre ting, som et brett med levende lys. I sofaen skifter man ut en pute til jul, sier Laila Kaldestad.

På Kaldestads puter er det trykket skjøre vintermotiver: Snødekkede grantrær, glade piker og kjelker.

— Det skal være nostalgisk i julen, mener Kaldestad, som driver interiørbutikken Zanz og vet hva kundene vil ha.

Kos

Interiørstylist Juni Hjartholm Torjussen bekrefter tendensen: De typiske julegardinenes tid er for lengst over. Men vi vil likevel ha kosen.

— Det er kanskje mest eldre mennesker som skifter gardiner? I dag bruker mange hvite eller lyse gardiner som henger oppe hele året. I stedet for å bytte til jul henger vi opp en stor stjerne i vinduet.

— Men vi pynter med tekstiler som er enkle å skifte ut. Det kan være kjøkkenhåndklær, pledd, juletreduker eller kanskje bare et juleforkle.

Samlebåndsjul

Hos Ikea vil de heller ikke slippe kosen, for ikke å si pengene den genererer. Varehusene er fulle av juletekstiler

— som strømper, pledd, grytekluter, sengetøy og metervare.

Også Ikea holder seg i den lyse enden av fargeskalaen, det går i hvitt og grått. Men Ikea vet at mange trenger røde hjerter for å skape julestemning, og de går igjen i alle tekstiler. Hjertemotivene strammet opp og glir inn i moderne hjem:

— Mange av motivene er utledet fra malestilen Kurbits, som oppsto i Dalarna i Sverige på 1700-tallet, sier kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Frode Skage Ullebust.

Ull og filt går igjen i flere av juleproduktene, i henhold til skandinavisk skikk. Men Ikea ser seg ikke bare tilbake. I årets juletreduk, Kallt, er det vevet inn miljøeffektive LED-lys, som får det til å stråle også under juletreet:

— Vi gjør det beste ut av mørke vinterkvelder, mener Ullebust.

LED-lys skiller seg fra vanlige lyspærer ved at de ikke avgir varme.

Trygghet og stil

— Vår fine høytid handler for meg om trygghet og høy gjenkjenningsfaktor, sier Åhlens interiørstylist, Jimmy Schönning på sin juleblogg.

— Julen skal ikke moderniseres til det ugjenkjennelige.

— Hent fram gammel julepynt, og ta også med det som kommer med vinden.

I Åhlens stoffer er nettopp det gamle blandet inn

— med røde, broderte korsstingshjerter på duker og servietter. Men i kjedens oppdaterte kuvertforslag ligger det lag på lag tekstiler og pynt. Det ser både trendy og tradisjonelt ut.

— Om alt du har ikke er likt, kan det likevel bli fint hvis du klarer å holde deg til én gjennomgangsfarge, sier den svenske stylisten, som også har sitt eget innredningsprogram i svensk TV.

Billig og dyrt

HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge, regner med hver av oss vil bruke 2480 kroner mer i desember enn i årets øvrige måneder. Men hos Laila Kaldestad handler det ikke om ekstravaganse:

— Man kan gjerne kjøpe noe som er virkelig fint og dyrt. Men det man bytter ut fra år til år, kan godt være billig, sier hun, og henger opp et tøyhjerte i en gren.

Det er naturligvis blekrosa.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon