ANNONSE
Annonse

Slik sikrer du deg mot brann i julen

TRIVELIG, MEN FARLIG: Ild skaper stemning i julen, men kan være livsfarlig hvis man ikke bruker hodet.

Hvis du syns det holder at nissen kommer på besøk i julen, og ikke brannmannen i tillegg, er det visse ting du bør passe på.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Julen er høytiden for familiehygge og julestemning, men det er også en brannfarlig høytid. Levende lys og tørre juledekorasjoner kan være en farlig julecocktail. Ifølge Norsk Brannvernforening er det opp til 50 % flere branner i julen enn ellers i året.

Plassering av treet

- Hvis du vil du unngå at julen går opp i røyk, er det viktig å forholde seg til de byggematerialene boligen din er bygget av. Det er nemlig ikke uten betydning hvor du plasserer juletreet på julaften, sier Tommy Bisgaard, direktør for Byggitegl.no.

- Hvis du bor i et hus med innervegger av tre eller tapet, eller omgir deg med andre brennbare materialer, skal du være ekstra oppmerksom på risikoen for brann. Lette materialer er nemlig mer sårbare overfor varme og levende lys enn tunge materialer som for eksempel tegl. Tegl er et brannsikkert materiale, som kan motstå voldsom varme. Det er derfor en god idé å plassere juletreet opp mot en mursteinsvegg, sier Bisgaard.

Brannsikkerhet med tegl

Teglstein er allerede brent ved cirka 1000 grader, og betraktes som det ypperste med hensyn til å motstå brann. På grunn av teglets store varmeakkumulering, trenger varmen ikke så fort inn i muren. Det finnes mange eksempler på at en mursteinsmur står igjen etter en takbrann, mens taket er borte fordi tresperrene har brent opp.

- En mursteinsmur mister først noe av sin styrke når den blir varmet opp til over 400 grader. Det er derfor med god grunn vi har et lovkrav om at det skal være tegl rundt en åpen peis eller ovn, sier Tommy Bisgaard.

Se tipsene i faktaboksen!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse