Slik skal de hindre «kaos uten sidestykke» flere dager

Slik så det ut i Grefsenveien, retning Storokrysset, tirsdag morgen. FOTO: LESERFOTO

Har du stått i stampe i Grefsenveien i går og i dag? Nå legger Sporveien om vedlikeholdsarbeidene sine slik at det forhåpentligvis unngås i morgen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.05.2017 kl 16:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

GREFSEN: Bildet viser at bilister og trikkepassasjerer måtte smøre seg med en god dose tålmodighet i Grefsenveien tirsdag morgen.

Køene sto i alle fall opp til Iver Olsens vei – kanskje lenger – i morgenrushet.

– Det var akkurat samme kaos i går ettermiddag (mandag, journ.anm.). Sikket fire trikker i kø nedover og umulig å komme inn i Kapellveien, for eksempel, hvis man kjørte oppover, skriver en leser til Nordre Aker Budstikke.

Andre forteller om et «kaos uten sidestykke» der både trikker og biler sto opp mot en time i kø for å komme seg ut av Storokrysset.

(Saken fortsetter under bildet)

Se bildet større

Når bilene står i Grefsenveien, står også trikken…

Nordre Aker Budstikke har brakt på det rene at trikkene (og dermed også bilene) i Grefsenveien var minst 15 minutter forsinket tirsdag morgen.

En leser skriver til Nordre Aker Budstikke at han ikke hadde sett noe forvarsel før han i morges fant Kjelsåsveien stengt nede ved trikkestallen på Storo, og legger til:

– Kan NAB vennligst sende en kaktus til rette vedkommende?

Varer i 14 dager

Rette vedkommende er i dette tilfellet Sporveien, som den siste tiden har foretatt vedlikeholdsarbeid på trikkeskinnene langs Muselunden. Arbeidene startet ved Sinsen, og mandag var de kommet til bunnen av Kjelsåsveien.

– Det må graves dypt, derfor må Kjelsåsveien stenges for gjennomkjøring. Arbeidene er planlagt og godkjent, og skulle etter planen vare i 14 dager, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien,

– Men når vi nå har sett konsekvensene av dette gjør vi noen justeringer, legger han til.

Se bildet større

Ikke lett å komme fram i Grefsenveien verken mandag ettermiddag eller tirsdag morgen. Onsdag blir det kanskje bedre. FOTO: LESERFOTO

Åpner til morgen- og ettermiddagsrushet

– Vi kaster oss rundt, og åpner likevel Kjelsåsveien i ettermiddagsrushet, klokken 15.30 til 17.30. Deretter stenger vi veien for videre arbeider fram til klokken 19.00. I tidsrommet 19.00 til 09.00 neste morgen åpner vi igjen for gjennomkjøring, sier Asperud.

Måten dette løses på er at det legges store jernplater over gravegropene, som bilene kan kjøre over.

– Dessverre rekker vi ikke dette til ettermiddagsrushet i dag (tirsdag), men fra om med onsdag morgen vil det være åpent for passering i disse tidsrommene, legger han til.

Kan bli forsinket

Men jobben med skinnegangen må like fullt gjøres. En konsekvens av at veien åpnes morgen og ettermiddag er at arbeidene tar lenger tid.

– Nå må vi se hvordan dette fungerer. Etter planen skal det være ferdig 3. juni, men siden arbeidstiden blir redusert, sier de som jobber der at de kan bli noen dager forsinket. Etterhvert tror jeg likevel folk vil vende seg til det og finne andre løsninger, sier Asperud.

– Hvordan har dere samordnet stengingen med andre etater for å sikre trafikkavviklingen i Grefsenveien?

– Det er faste prosedyrer, blant annet opp mot Bymiljøetaten, når veier stenges. Alt dette er gjennomført og dokumentert. Nå ser vi at konsekvensene ble større enn vi trodde, og finner en løsning på det. Det har vært mer trafikk i Grefsenveien enn trafikkanalysen viste i forkant, sier Asperud.

– Hvordan, og hvor godt, var arbeidet varslet på forhånd?

– Vi satte opp skilt i god tid før stengingen. Disse vil bli stående, men snudd i de tidsrommene veien er åpen for gjennomkjøring, sier Asperud.

LES OGSÅ: Onsdag stenger t-banen på disse linjene

Frykter ett år med kaos

Er dette en forsmak på hvordan trafikken i Grefsen- og Kjelsås-området blir det neste året?

Til høsten starter nemlig ombyggingen av Grefsenveien, der blant annet trikkeinfrastrukturen skal skiftes ut før prøvekjøring av nye trikker i 2020. (Les om planene her: Bilene gis ikke prioritet i «nye» Grefsenveien).

Som Nordre Aker Budstikke kunne fortelle i helgen, er Bymiljøeaten fortsatt usikker på hvilken løsning de skal velge.

I bestillingen fra bypolitikerne ligger det at Grefsenveien skal få sykkeltilpasning. Det første utkastet til ny løsning skapte til dels kraftige reaksjoner, blant annet fra bydelsutvalget, som mente sykkelveien gikk på bekostning av kollektivtransporten.

Les om bydelsutvalgets uttalelse her: Usikker på om det er plass til sykkelen i Grefsenveien.

Bymiljøetaten sier til Nordre Aker Budstikke at de ennå ikke har konkludert, og jobber med å finne en løsning som oppfyller bestillingen fra byrådet.

Kollektivt, sykkel og gange

Byråd for miljø- og samferdsel, Lan Marie Berg (MDG), har tidligere sagt at byrået ønsker å prioritere kollektivt, sykkel og gange foran bilene i Grefsenveien, men ønsket ikke å kommentere planene ytterligere før et endelig forslag foreligger fra Bymiljøetaten.

Dermed er det også uvisst hvordan trafikkavviklingen i Grefsenveien vil bli når arbeidene starter.

Om Sporveien vil kjøre trikk på strekningen, eller om det blir satt opp erstatningsbusser, kan Cato Asperud i Sporveien ennå ikke svare på.

– Det er Bymiljøetatens prosjekt, og de som må svare for hvilke løsninger som skal velges i anleggsperioden, sier han.

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse